chris996 Opublikowano 30 Maja Zgłoś Opublikowano 30 Maja (edytowane) Witam. Zadowolony prędkością (10 Gb/s) według opisu kupiłem kartę sieciową TP-Link TX401. Niestety, co nagle to po diable ta karta sieciowa ma slot PCi Express x4, zamiast x1. Czy na mojej płycie głównej Gigabyte zadziała ta karta na zasadzie zamontowania jej w slocie dla karty graficznej? Bo nie wiem jak o jest z płytami głównymi, gdzie mamy tylko slot PCI-E x1 i PCI-E x16 dla kart graficznych. Edytowane 30 Maja przez chris996 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Maja Zgłoś Opublikowano 30 Maja Możesz zamontować w slocie dla GPU. PCI-E to uniwersalna magistrala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 30 Maja Zgłoś Opublikowano 30 Maja zadziała w slocie x16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Maja Zgłoś Opublikowano 31 Maja (edytowane) 19 godzin temu, chris996 napisał(a): Niestety, co nagle to po diable ta karta sieciowa ma slot PCi Express x4, zamiast x1. Tak tylko dodam, że aby poszło całe 10 Gbit/s po PCI-E x1, to musiałaby to być wersja minimum 4.0 (na płycie z PCI-E 3.0, przy x1 lekko przycięłoby transfery). Także ciesz się, że kupiłeś PCI-E x4, bo masz tam aż 3 porty, które pozwolą wykorzystać tą kartę w 100%, na PCI-E 3.0. Edytowane 31 Maja przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chris996 Opublikowano 31 Maja Zgłoś Opublikowano 31 Maja Dzięki Kyle za informację. Jednak karta sieciowa działa i mam dwie, to znaczy LAN i wifi. Skąd inąd łącze 10 Gbit/s to za dobre kilka lat. W mojej kablówce nie mam jeszcze łącza 1 Gbit/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca LAN != WAN. Fajnie mieć multi-gigabit w sieci lokalnej i myślę że powinno to stopniowo być standardem - wszakże nowe access pointy i NASy nierzadko wymagają ponadgigabitowego łącza by w pełni rozwinąć skrzydła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...