Skocz do zawartości
chris996

Karta sieciowa TP-LINK z LAN, ale PCI-E x4 zamiast x1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zadowolony prędkością (10 Gb/s) według opisu kupiłem kartę sieciową TP-Link TX401.

Niestety, co nagle to po diable ta karta sieciowa ma slot PCi Express x4, zamiast x1.

Czy na mojej płycie głównej Gigabyte zadziała ta karta na zasadzie zamontowania jej w slocie dla karty graficznej?

Bo nie wiem jak o jest z płytami głównymi, gdzie mamy tylko slot PCI-E x1 i PCI-E x16 dla kart graficznych.

Mój PC.jpg

Edytowane przez chris996

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, chris996 napisał(a):

Niestety, co nagle to po diable ta karta sieciowa ma slot PCi Express x4, zamiast x1.

Tak tylko dodam, że aby poszło całe 10 Gbit/s po PCI-E x1, to musiałaby to być wersja minimum 4.0 (na płycie z PCI-E 3.0, przy x1 lekko przycięłoby transfery). Także ciesz się, że kupiłeś PCI-E x4, bo masz tam aż 3 porty, które pozwolą wykorzystać tą kartę w 100%, na PCI-E 3.0.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Kyle za informację. Jednak karta sieciowa działa i mam dwie, to znaczy LAN i wifi.

Skąd inąd łącze 10 Gbit/s to za dobre kilka lat. W mojej kablówce nie mam jeszcze łącza 1 Gbit/s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LAN != WAN. Fajnie mieć multi-gigabit w sieci lokalnej i myślę że powinno to stopniowo być standardem - wszakże nowe access pointy i NASy nierzadko wymagają ponadgigabitowego łącza by w pełni rozwinąć skrzydła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi