Skocz do zawartości
Miki87

Gotowy zestaw do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupiłem ostatnio PC o specyfikacji jak poniżej. Komputer jest używany, nie posiada żadnych śladów użytkowania, jak nówka. Pochodzi z firmy, która ogłosiła upadłość i po prostu ten sprzęt wyprzedała. Mam go od tygodnia, chodzi jak złoto. Do tej pory miałem tylko Mini PC z Ryzenem 7 8700G/64Gb/1Tb i też był wystarczający, jednak brak dedykowanego GPU bardzo mnie ograniczał.

Specyfikacja:

Intel Core i7-13700KF

ASUS PRIME Z790-P WIFI

G.Skill PC6000 CL32 32FX5 DDR5 RAM 32GB

MSI VGA 12GB RTX4070TI GAMING X SLIM 12G

1TB Samsung PM9A1

bequiet! Silentbase 802

Cooler Master MasterLiquid ML360L ARGB V2

3x be quiet! Light Wings 140mm PWM ARGB

ATX 3.0 FSP Hydro G PRO 850W 80+ Gold

Windows 11 Home

Za ten zestaw zapłaciłem 1300eu. Jestem świadomy, że nie rozbuduję go w przyszłości zbytnio. Moje pytanie tylko, czy w tej cenie złożę coś na nowych częściach o takiej samej/wyższej wydajności?

Z góry dzięki i pozdrawiam!

Edytowane przez Miki87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to w momencie zakupu kosztowalo okolice 5600 zl to aboslutnie nie zlozysz nic o zbliżonej wydajności. W nowym zestawie kupisz co najwyzej ryzen 5 7600+ rtx 5060 / rx7700xt, 32 gb ram 1 tb SSD i płyte B650 zasilane to wszystko 650W goldem wiec wydajność bedzie niższa o ok 30-40 %. Tenm komputer wystarczy Ci spokojnie na pare lat. 13700 + 4070M Ti absolutnie nie jest platformą do wymiany 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, stempel91 napisał(a):

Jak to w momencie zakupu kosztowalo okolice 5600 zl to aboslutnie nie zlozysz nic o zbliżonej wydajności. W nowym zestawie kupisz co najwyzej ryzen 5 7600+ rtx 5060 / rx7700xt, 32 gb ram 1 tb SSD i płyte B650 zasilane to wszystko 650W goldem wiec wydajność bedzie niższa o ok 30-40 %. Tenm komputer wystarczy Ci spokojnie na pare lat. 13700 + 4070M Ti absolutnie nie jest platformą do wymiany 

Dzięki wielkie @stempel91

Rozwiałeś moje wątpliwości, także sprzęt zostaje u mnie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi