HiddenLord Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) Cześć! Jestem aktualnie na kupnie kompa, który będzie mi służyła głównie do pracy w środowisku specjalistycznego oprogramowania do analiz symulacyjnych, gdzie w zależnosci od modułu obliczenia prowadzone są wielowątkowo lub jednowątkowo (ok, ale odpale na nim też jakąś grę jak żona nie patrzy). Program w znacznej części wymaga dużo RAMu i mocnego procesora. Producent oprogramowania nie prowadzi dokładnych testów i nie rekomenduje najlepszego procesora w danym roku. Tutaj oględne wymagania sprzętowe programu link Podzespoły, które już mam: - Grafika: Nvidia GeForce RTX 2060 - Dyski: ADATA Legend 710, Segate 2TB HDD, Segate 2TB HDD (one na backup) Czyli potrzeba: -Procesor - mocny procesor radzący sobie dobrze z jednowątkowymi obliczeniami (ale wielowątkowe też musi). Pozostajemy w segmencie dla zwykłego konsumenta. W branży czasem ktoś rzuci się na jakiegoś Xeona albo podobne, ale to jak mają dofinansowania. 🙂 Sprawdzając benchmarki pochylam się ku Intel Core i9-14900K. -RAM: Min. 64GB ramu, a czym większe taktowanie i niższe CL tym lepiej. Ogółem jest zasada, że RAM = l. rdzeni x 4. -Obudowa - powinna pozwolić mi wsadzić napęd DVD 🙂 (wypalam płytki). Nie chcę przeszklonej. Potrzebuję dobrej wentylacji i zarazem ciszy (wiem, nierealne) bo komputer będzie prowadził obliczenia, a śpię z nim w pokoju. Fajnie jakby przyciski i porty były na górze obudowy, a nie ściance przedniej. -Zasilacz -Płyta główna -Chłodzenie (+ wiatraki do obudowy?) - kolejny dysk SSD 2TB Budżet: max 6 000,00 zł. Będę bardzo wdzięczny za pomoc 🙂 Edytowane 2 Czerwca przez HiddenLord Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca (edytowane) 40 minut temu, HiddenLord napisał(a): Potrzebuję dobrej wentylacji i zarazem ciszy (wiem, nierealne) bo komputer będzie prowadził obliczenia, a śpię z nim w pokoju. ... i to w połączeniu z grzałką i9 14900K? 🤭Serio już bym wolał AMD Ryzen 7900 bez literki X (max moc ciągła 88W, 12 "dużych" rdzeni). Można oczywiście kupić i9 14900 bez K - moc chwilowa 219W, ale później ciągła jedyne 65W - z powodu tej chwilowej preferowałbym tego 7900 bez X. Edytowane 2 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiddenLord Opublikowano 2 Czerwca Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca Reddity mówiły, żeby zejść z napięciem na i9 z 250 na 200, traci się, 2,5% wdajności., max. temp. 75 przy max. obciążeniu, stąd go wpisałem. Zakładam mówiły po benchmarku, bo moja branża to taka nisza, że tu nikt testów nie robi. 😄 Moje obliczenia trwają czasem 10, czasem 12h, więc zależy mi dość na szybkości. Zarazem to nie tak, że komputer idzie cały rok lub liczy cały czas - to tak mówię, bo wyraziłem się nieprecyzyjnie. Mogę i tydzień nie puszczać tych obliczeń, ale gdy już liczy, to zależy mi, żeby zrobił to w 7h a nie w 12. 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca W dniu 2.06.2025 o 18:35, HiddenLord napisał(a): Jestem aktualnie na kupnie kompa Proszę bardzo: https://www.morele.net/inventory/info/5bd1e324/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiddenLord Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca Hej, dzięki @Igorius! Tak patrze na tego dziadka RTX 2060, że może jednak by go zmienić. Podwyższając budżet do 7500,00 PLN co można za GPU zaproponować? Radeon RX 7600? Przy opcji nowej grafiki zasilacz 850W uciągnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 8 Czerwca Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2 godziny temu, HiddenLord napisał(a): Przy opcji nowej grafiki zasilacz 850W uciągnie? Procesor Ryzen 9 9950X to bardzo wydajna jednostka z TDP wynoszącym 170W. Karta graficzna Radeon RX 7600 ma TDP w okolicach 165W. Suma tych wartości wynosi 335W, należy doliczyć zapotrzebowanie na energię dla pozostałych komponentów (płyta główna, pamięć RAM, dyski SSD/HDD, wentylatory, chłodzenie CPU) co szacuję na około 100W - łącznie daje około 435W. Przy 100% obciążeniu licząc, że Ryzen "zje" około 250W a Radeon około drugie tyle, potrzebujemy (razem z pozostałymi komponentami) około 600-600W (2x 250W + 100W). Wskazany zasilacz ma, na lini +12V (a ta dla współczesnych podzespołów liczy się najbardziej) 70A daje nam to łączną moc zasilacza 840W. Biorąc pod uwagę, że najlepsze zasilacze (a Seasonic robi najlepsze na rynku) mają chwilową moc około +10% większą to... wystarczy on w zupełności. https://www.nikktech.com/main/articles/pc-hardware/power-supplies/14996-seasonic-focus-gx-850-v4-atx-3-1-power-supply-unit-review?start=7 2 godziny temu, HiddenLord napisał(a): Radeon RX 7600? https://technical.city/pl/video/GeForce-RTX-2060-vs-Radeon-RX-7600-XT https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-7600-xt-gaming-oc-16gb-gddr6-gv-r76xtgaming-oc-16gd-13168875/ Pamiętaj, aby szukać karty z 16GB pamięci VRAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiddenLord Opublikowano 8 Czerwca Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca Hej, dzięki! A różnica między 7600 a 7600 XT nie jest mała (bo nie ma chyba zwykłego 7600 z 16gb)? Zanim napisałem post sprawdzałem trochę testy i nie wydawała się duża, by usprawiedliwiało +40% ceny https://technical.city/pl/video/Radeon-RX-7600-vs-Radeon-RX-7600-XT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca W dniu 8.06.2025 o 12:16, HiddenLord napisał(a): (bo nie ma chyba zwykłego 7600 z 16gb) Tak, nie ma. 16GB VRAM ma sens gdy chcemy grać w 1440p i w wyższych rozdzielczościach. Tyle teoria. Teoria bo ja osobiście mam MSI RTX3070 VENTUS 2x z "tylko" 8GB, a do tego monitor G32QC, czyli 1440p z 165Hz, i gram czasami w tej rozdzielczości - nie narzekam. Moja karta, mimo iż kupiona w listopadzie 2020, jest wydajniejsza od tej i... i nie wymieniam jej na inną, nie ma to ekonomicznie i wydajnościowo sensu dla mnie. Ale to ja. https://technical.city/pl/video/GeForce-RTX-3070-vs-Radeon-RX-7600-XT Czy jest sens dopłacać do wersji XT z 16GB vs non-XT z 8GB? Jak dla mnie - nie, szczególnie że to ta sama karta z lekko podkręconymi zegarami i podwojoną pamięcią... No, gdyby była to GDDR7 to można by się zastanawiać, dalej to jest GDDR6... cóż... Ale to ja. https://youtu.be/oorb-JZTjeY?si=NKryCSY6WCrdnu7P Oczywiście do edycji wdeo czy do lokalnego AI 16GB vs 8GB ułatwia sprawę, ale w grach... cóż, wideotest z linku mówi sam za siebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Nie no, proponować GPU z 8GB VRAM w 2025 to już lekka przesada. W moim przypadku wielokrotnie spotkałem się z przycinkami spowodowanymi brakiem pamięci karty graficznej jak TLoU czy Alan Wake 2 (nieważnie na jakich detalach i z którym ustawieniem DLSS, żeby nie było że mój staruszek jest zbyt słaby na gry AAA w natywnej rozdzielczości mojego Della), a co dopiero będzie się działo gdy gry będą wymagać coraz więcej zasobów. Dodajmy do tego chęć wykonywania obliczeń/lokalnego AI gdzie nie ma czegoś takiego jak za mało VRAMu i odpowiedź jest jasna - z automatu eliminujemy wszystko co ma mniej niż 12-16GB (acz skłaniając się w stronę 16GB). Za 7500 z powodzeniem da się złożyć zestaw z 7950X (32 rdzenie, 64 wątki), 64GB ramu i 7800XT. Nawet napęd się zmieści w budżecie: https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1418298. Branie 9950X nie ma sensu, różnica względem Zen4 na poczet Zen5 nie jest gigantyczna. Sens miałałby jedynie przesiadka na 7950X3D/9950X3D z naciskiem na ten drugi. edit. można zastanowić się nad RTX5070 bo jest o wiele wydajniejsza a kosztuje ~300 zł więcej, ale z kolei ma 4GB VRAMu mniej, co może trochę ograniczyć zakres obliczeń jakie możemy wykonać. Edytowane 9 Czerwca przez zzizzy addendum 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca W dniu 10.06.2025 o 01:15, zzizzy napisał(a): Nie no, proponować GPU z 8GB VRAM w 2025 to już lekka przesada. Teoretycznie. Jak pisałem mam kartę z 8GB VRAM GDDR6 i monitor 1440p 165Hz i żadnych przycięć nie stwierdzam. Co prawda moja karta jest wydajniejsza od wspomnianej, mam też 32GB RAM DDR3 3000Mhz, ale jednak. W testach tego Radeona nie widzę tak dużej różnicy między wersją z 8GB a 16GB że opłacalne byłoby dopłacać aż tyle to wersji z większą ilością VRAM. Takie jest moje zdanie. No i nie wiemy, czy autor ma monito 1080p czy 1440p czy może 4K...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiddenLord Opublikowano 12 Czerwca Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca Siedzę na jednym monitorze 32' 1440p. 8-letni BL3200PT. Nie wiem szcerze jak wygląda rynek monitorów na ten moment. Dla mnie zawsze będzie ważniejsza przekątna niż rozdzielczość. Możliwe, że kupując nowy monitor jak ten padnie to i tak zostanę przy 1440p, nie mam pojęcia (na razie ma jednego martwego piksela od 6 lat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca Poszukaj sobie testów kart z 8GB VRAM vs z 16GB VRAM w sieci, szczególnie na YT. Tam, przede wszystkim porównuje się karty "jednakowe" wydajnościowo a tylko z inną ilością pamięci. Zwróć uwagę, że nie porównuje się ich do zdecydowanie szybszych kart ale z mniejszą pamięcią, ciekawe dlaczego? Weź też pod uwagę, że GPU, w przypadku braku pamięci na karcie korzysta z pamięci operacyjnej (RAM) a gdy i tu braknie to, podobnie jak robi to Windows, tworzy plik wymiany na dysku. Zatem nie tylko ten element ma znaczenie ale też ilość pamięci RAM i jej prędkość a także prędkości, jakie uzyskuje twój SSD. Oczywiście - plik wymiany szybko "zabija" dysk SSD (cykle zapisu) i o tym trzeba pamiętać. Jeśli chcesz mieć szczegółową (czyt. ładniejszą) grafikę to im większa rozdzielczość ekranu tym lepiej, szczególnie ze względu na wielkość pojedynczego piksela oraz ilość pikseli. Z większej ilości klocków zbudujesz bardziej szczegółową budowlę niż z mniejszej, a jesli do tego są one duże... cóż, pewnie sam rozumiesz. O monitorach polecam kanały Stilgara i MoreleTV (gdzie Stilgar jest redaktorem) na YT. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...