Jump to content
szary_wolf

Czy karty graficzne z chipsetem NVIDIA dają jakościowo lepszy obraz od analogicznych AMD?

Recommended Posts

Witam

Chce kupić nową karte graficzną i skłaniam się ku takiej z chipsetem Nvidi bo są szybsze. Ale czy karty grafiki Nvidi dają może lepszy obraz(jakościowo) niż analogicznie w tej samej cenie karty AMD???

Witam

to zależy czy sam zauważysz różnice czy dopiero jak ktoś wskaże Tobie paluchem ( ooo tutaj masz patrzeć ), są drobne efekty graficzne które na kartach zielonych widać a na czerwonych są taki se , po z tym kilka lat temu dziwiło mnie że na kartach AMD podczas wyświetlania obrazu obojętnie co,  łącznie z pulpitem jest nałożony tak jak by jakiś filtr w drobne kropki , szukałem info na necie .... cisza , na Nvidia czysty obraz a od ADMD jakieś kropki, ostatnia kartę jaka testowałem obraz organolepytcznie była RX 6700XT i musiałem sie trochę mocniej wpatrzeć ale tez jest ten dziwny efekt ,czy nowsze produkty są pozbawione tej przypadłości ?   

Jedyne różnice jakie były, to czasem nieco inna np. ilość/wygląd pewnych efektów (na AMD bywało, że to lepiej wygląda nawet) - chodzi o ilość np. obłoków itp. - ale to kwestia sterowników (nie wykluczone że w innych grach bywało więcej określonych efektów w kartach drugiej firmy). Generalnie można powiedzieć że różnic praktycznie nie ma. Jakichś "kropek" nie miałem (np. na RX 460 4GB + ekran 3840x2160 ... później przesiadka na GTX 1650 - obraz ten sam na HDMI i DisplayPort). Na RX460 też miałem ekran niskiej rozdzielczości (1680x1050, podpięty przez DVI) i też sobie kropek nie przypominam.

Jedyną różnicą pomiędzy kartami nvidia i amd są sterowniki, z czego trzeba otwarcie powiedzieć, że czasy, kiedy nvidia dostarczała sterowniki bez problemów już dawno minęły.

Jeśli np oglądasz dużo filmów na kompie przez przeglądarkę to można spróbować pobawić się RTX Video Super Resolution, https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/5448/~/rtx-video-faq, które dostępne jest tylko na RTXach...

Testowałem to u siebie na moim kompie i różnicę widać na monitorze a ponieważ do dziś nie znalazłem jednoslotowej karty rtx to nie udało mi się tego przetestować na telewizorze, bo w moim htpc mam tylko jeden slot na grafikę.

Może któregoś pięknego dnia zmienię budę na taką z co najmniej 2 slotami, to będę myślał o zakupie karty i przetestowaniu tego na telewizorze i sprawdzeniu jak wygląda to w codziennym użytkowaniu.