Skocz do zawartości
Villemo

Modernizacja komputera: MSI Z370-A PRO+ i5-8400+ GTX 1060 WindForce OC 3GB

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Chciałem zmodernizować mojego składaka z 2018 roku. Komputer ma być dla syna (gry +.. gry).

Płyta główna : MSI Z370-A PRO

Procesor : Intel i5-8400 (Socket 1151)

Grafika : GTX 1060 WindForce OC 3GB

Pamięć : G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 (2x8GB)

na płycie Dysk  SSD Patriot 240GB M.2 (są też inne dyski 3.5 calowe)

Zasilacz : 550W (chyba do zmiany, bo robi się głośny)

Czy zostawiając płytę + kości pamięci + oczywiści dyski można budżetowo znacząco poprawić parametry komputera, 

Zakładam wymianę karty graficznej  + procesora + ewentualne dokupienie dodatkowej pamięci (+ zasilacz).

Poproszę o ekspercką ocenę czy to się ma sens, czy potencjalna poprawa mocy obliczeniowej przełoży się wystarczająco dla obecnych  gier.

Z góry dzięki za pomoc i pochylenie się nad tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wszystko zależy w jakich cenach zakupisz CPU+GPU opcjonalnie nowy zasilacz, oraz koniecznie pod gry dysk/dyski SSD M.2

chyba że zakładałeś upgrade typu 300pln i git majonez 

aby platforma dostała kopa trzeba było by zakupić  np. i9 9900K 8r/16w + chłodzenie, cena za używki z kosmosu około 1000pln. , a w cenie samego CPU zakupisz już np. Ryzena 5 5600X + coś na B550 i wsio nowe na gwarancji no to trzeba było by sie mocno zastanowić nad takim zakupem , nawet i7 9700K 8r/8w cena tez mocno nie zachęca do inwestycji około 700-750pln.  

karta graficzna wszystko zależy od budżetu , ale każda karta typu GTX 1660 Super lub GTX 1070 da zauważalna poprawę. 

dyski 3.5 calowe to obecnie na zdjęcia i filmy nie pod nowe gry , chyba ze ktoś lubi przycinającą sie gry xD     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściągnij np. MSI Afterburner

https://www.guru3d.com/download/msi-afterburner-beta-download/

jak ustawić

https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=1s

dzięki temu będziesz mógł szubko sprawdzić nie tylko temperatury CPU +GPU ale czy procesor dostaje już zadyszki bo cały czas idzie na 100% obciążenia  ,  ile jest zajętej pamięci operacyjnej ram , oraz co równie istotne czy pamięć karty graficznej Vram nie jest już wykorzystana w całości , a powiedzmy szczerze GTX 1060 and 3GB to raczej szybko sie zapełni powodując spadki FPS.   

58 minut temu, Villemo napisał(a):

Dysk WD 2TB z dawnych lat.

obecnie to raczej kula u nogi xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie też raczej bym sprzedał co można i kupił coś nowego i budzetowego jak 7500F i B650.  Kiedyś szukałem aby zrobić upgrade z 6500 na 7700 i ceny były bez sensu i łatwiej wymieniłem platformę na AM5. Niektórzy są odklejeni od rzeczywistości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi