Lasquens Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Przeszukiwalem sobie dzisiaj forum w poszukiwaniu linkow do oc biosow dla k7s5a ecsa (kumpel zdecydowal sie na zabawe w oc) i natrafilem na link do ocworkbench. Szukam a tam zadnego download ani innych dzialow sugerujacych ze mozna cos zassac. Ale bylo forum. I co ciekawe podzielone pod wzgledem producentow plyt glownych. No to wchodze oczywiscie na ecs :D . Patrze a tam prawie kazdy post o k7s5a i problemami z nm zwiazanymi. Hmm takie duze forum to moze znajde cos o swojej plytce - pomyslalem. No i wklepalem w search P4S5ADX+. Ku mojemu zdziwieniu wyskoczylo az 22 topicow o mojej plycie. Mysle sobie: Kurde hyba to jest to (chodzi o to ze moj ecs nie ma opcji oc oczywiscie i marzylem sobie ze znajde jakis fajowy biosik umozliwiajacy wycisniecie chociaz troche darmowej mocy z mojego willameta). Przegladam posty a tam w kazdym mowa o tym ze cheepoman pracuje nad oc biosem do mojej plytki. Zacieram rece i czytam dalej. I HURRRRRRAA !!! Jest overclockerski bios do mojej mobo !!! Czym predzej go sciagam i rozpakowuje. Czytam ridmi i widze ze doszla zmiana fsb. Na dole cos napisane ze to wersja alpha i jesszcze nie testowana, ale to mnie nie obchodzilo. Sciagam amiflasha, przygotowuje dysk startowy. Wszystko wedlug standardowego schematu - by the book. Flashowanie zakonczone. Odpalam kompa i oczywiscie na dzien dobry low battery itp. Wchodze do setup i kukam co nowego. Hmm troche opcji doszlo i przedewszystkim zwiekszenie taktowania (ale tylko dla procow na fsb 400 czyli cale szczescie dla mnie). No to odpalam gnoja na 105 MHz. Wyskakuje 1,8GHz i jestem zadowolony. Laduje sie windows i ...... i sie menda nie laduje tylko resetuje (tak o). Grr jeszcze raz. I .......... ERROR widows z [gluteus maximus] udeza ze bios nie ma obslugi ACPI. Kurza stopa jak to ? Moja nadzieja na lepsze oc zaczyna mnie opuszczac. Restartuje kilka razy i calyczas to samo. Zmieniam ustawienia w setup. Nic nie pomaga. Ostatnia rzecz to wgranie starego biosu. Tylko jak ja go zaladuje skoro jest gdzies tam na twardym dysku a windows sie obrazil ? GRRRRR :evil: :evil: !!!! Ide do kafei i wbijam sie sie na strone ecsa. Zgrywam wczesniejszy bios i zawijam sie do do chaty. No zaraz przywrocimy harmonie 8) . Przestawiam zworke raz i dwa. Laduje flopa i flasciach!e. No po wszystkim. Restart, znow low battery, continue i ....... ERROR !!!!! Co jest kurza ? Ze niby jak ? Przeciez bios stary wgralem !!! (przez chwile robi mi sie cieplej i zupelnie tak jak by ktos ze mnie energie wysysal, nogi jak z masla). Przed oczami pojawiaja mi sie perspektywy klotni z matka (doslownie pieklo ) bo niby zkad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> kabone na nowa plyte jak dzien wczesniej kupilem za 6 batow GFGainward 4800SE ? Juz to widze te dni bez kompa i tweaka !!!! Oszaleje !!!! (Moze sie powiesic ? Albo pociac sobie zyly ? Mam gdzies moze w szafce cyjanek potasu ? Chyba nie). Chwial zalamania i wylaczam sprzet. Clear CMOS jeszcze raz (łudze sie ze to pomoze ). Odpalam hmm windows sie laduje, ale co dalej ? Loguje sie na konto ale co piec sekund ekran skacze jak bym zmienial rozdzielczosc (przeciez timingi sa safe ! ) Kurza twarz !!!! A na dodatek wingroza laduje wszystkie sterowniki typu kanaly ide, usb, lan od nowa !!!! Jescze jeden restart (musi wypalic przeciez stary jeszcze nie splacil tego kompa !!!! :P). Windows dziala i wlasnie pisze tego posta. Mialem troche peniawke,ale chyba wszystko juz gra (mam nadzieje, nastepna kasaa idze na plyte !!!!). Zycze sobie i wszystkim tweakowcom aby takich problemow nie bylo (ludzie przeciez od tego mozna dostac zawalu !! Czy producenci plyt glownych o tym nie wiedza ???). A czego sie nauczylem ? Jaki z tego moral ? Ile experience wyciagnalem ? NIGDY WIECEJ ECS !!!! NIGDY WIECEJ UPGRADE BIOSU NA ECS !!!!! ECS DO DOMU !!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 jak na moje oko to na starym biosie zapomniales ustawic ACPI tak jak miales przed pierwszym flashem :) sproboj i napisz co i jak pozdr MeHow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasquens Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Sek w tym ze ACPI od poczatku jest na default tzn on a nawet jesli zmienialem na off to winxp i tak sie nie chcial zaladowac (ekran stop). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 ale napisales, ze w koncu ci sie wczytal i wyszukiwal wszelkie mozliwe urzadzenia - ja mialem cos podobnego jak bawilem sie zmiana ACPI sproboj zmienic z default. pozdr Mehow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEFENCE Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Tak to jest z UPGRADE BIOSU pamietam moj pierwszy raz dusza na ramieniu. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Tak to jest z UPGRADE BIOSU pamietam moj pierwszy raz dusza na ramieniu. :wink:Tak apropo Defence ladny avatark :) moj pierwszy upgrade to tez byl szok :) tymbardziej, ze myslalem, ze sie nie udalo :) a jednak bylo ok :P :P :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEFENCE Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Tak apropo Defence ladny avatark :) moj pierwszy upgrade to tez byl szok :) tymbardziej, ze myslalem, ze sie nie udalo :) a jednak bylo ok :P :P :P :D :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...