Skocz do zawartości
Asrtronauta92

Pasek na monitorze OLED, czasami delikatnie skaczący obraz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam monitor DELL Alienware AW2725DF i zauważyłem, że obraz nie jest wyświetlany na pełnej dostępnej matrycy. Wygląda to w ten sposób, że po lewej bądź prawej, na dole lub u góry (jest to losowe) pozostaje ciemny pasek pikseli.

Czasami bywa i tak, ze paski są dwa po lewej i prawej stronie, jakby monitor fizycznie miał więcej pikseli niż rozdzielczość, którą mam ustawioną czyli 2560x1440px 360Hz i wybierał sobie gdzie wyświetlić obraz. Czasami uda mi się zaobserwować jak obraz delikatnie przesunie się

bo zmieni sobie ustawienie paska przykładowo z lewej na prawą. Sterowniki GPU, BIOS, MOBO najnowsze. Testowane na innym komputerze z Windows oraz na Macu i jest taki sam problem. Bawiłem się również skalowaniem ekranu w sterownikach NVIDIA, pozycją pulpitu, aspect ratio (w ustawieniach monitora) i wszystko niby jest OK.

Złączam fotkę gdzie widać pasek na górze i w prawym boku - zaznaczony na zielono

Czy umiałby ktoś podpowiedzieć co jest nie tak i jak ustawić aby obraz był na pełnym monitorze? 

Konfiguracja PC:

Intel Core i7-14700K

MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI [Socket 1700|

Kingston Fury Beast Black XMP 64GB [2x32GB

Kingston KC3000 M.2 Pcie 4.0 NVMe 2TB [SSD | 2TB

MSI MPG A850G PCIE5 [850 | ATX | 135 mm | 20 +

Noctua NH-D15 chromax.black [Chłodzenie CPU|2x

MSI GeForce RTX 5080 16G VENTUS 3X OC PLUS

Pozdrawiam

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co opisujesz, to zaobserwowałeś celową zmianę/przesunięcie obrazu, o daną ilość pixeli.

Monitory OLED, taka sama technologia jak telewizory OLED, są one podatne na wypalenia obrazu/powidoki, podobnie jak telewizory plazmowe.

Producenci starają się ograniczyć/odwlec w czasie ten problem, przy pomocy kilku sztuczek.

Jedną z nich jest okresowa zmiana pozycji obrazu w matrycy OLED.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

hmmm , Ty tak na poważnie ?

poproszę o zdjęcie jak ciemny pasek nie występuje  

to mówisz że obraz sie przesuwa, hmmm to nie dobrze , możliwe że trafiła sie tobie jakaś wadliwa sztuka , a może dlatego ze jest to OLED i jest to jedno z widocznych zabezpieczeń aby wydłużyć żywotność matrycy ? 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze co przychodzi do głowy to ta wspomniana ochrona przeciwwypaleniowa. Ale żeby było aż tak grubo? Ja niby mam to w kilkuletnim laptopie asusa, ale tam w ogóle tego nie widać. Chociaż wiadowmo '15 dużo mniejsze. Zobacz, czy masz to w specyfikacji monitora. Może, można to wyłączyć w jego opcjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi