Skocz do zawartości
Jan Nowak Lord Vader

Usługa montażu PC - Wasze doświadczenia ze sklepami

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie
Chciałbym stworzyć wątek zbiorowy, odnoszący się do popularnych sklepów: x-kom, komputronik, morele, hard-pc i inne.
Proszę o doświadczenia lub poparte dowodami opinie. Jestem również otwarty na cytaty opinii innych ludzi. Chcę ocenić ich jakość chociaż pobieżnie w obecnym czasie. Proszę o pomoc, ponieważ ludzie rzadko piszą o swoich doświadczeniach i trudno to ocenić.

Bias: Ja nie mam opinii do danego sklepu, a jak się komuś cytaty nie podobają to nie do mnie pretensje, bo to nie moje słowa. Linków nie daję, bo później ludzie robią dramaty, że reklamy ktoś pisze.

Obecne wnioski mam takie:
- Najpewniejsze jest złożenie komputera samodzielnie lub wynajęcie pobliskiego serwisanta, który zna się na rzeczy. Sklepy prawdopodobnie najczęściej załatwiają montaż dobrze, ale nigdy nie wiadomo, kto akurat zajmuje się usługą - czy ktoś doświadczony (kto poradzi sobie z mniejszym PC, AIO i innymi wyzwaniami), czy jakiś pracownik sezonowy (znający się najwyżej na montażu prostych mid tower/full tower).
- Znam serwisanta, który ma na pewno dużą wiedzę w temacie doboru części i zrozumienie mojego zestawu. Jedyne, co mnie martwi, to kwestia gwarancji - bo co zrobię, jeśli jakiś podzespół się uszkodzi lub wyniknie kłopot? Nawet najlepszy specjalista może popełnić błąd, ludzi idealnych nie ma. Chociaż z drugiej strony, wątpię w gwarancje x-kom, po przeczytaniu historii ich olewania klientów przez miesiące.

To co udało mi się do tej pory odnaleźć:

* Usunąłem linki, bo być może linkowanie oddzielnych forów jest niemile widziane. Podaję same cytaty *

Pozytywne opinie:

- Bardzo krótkie/ogólne pozytywne opinie o x-kom:
  "x-kom robi to o wiele lepiej, niż np. morele, więc nie ma się czego obawiać."
  "Było kilka przypadków, gdzie komputer z montażem wracał ponownie do sklepu, ale najczęściej dotyczyło to sklepu Morele niż x-kom (przynajmniej w ubiegłym roku)"
  "Już dwukrotnie korzystałem z ich usług przy składaniu komputera i jestem zadowolony. Zawsze zrobili prawidłowo wszystko, za co było zapłacone i nie było żadnych problemów z biosem etc."

- Pozytywne opinie głównie wobec hard-pc od kilku osób:
  "Sklep hard-pc najlepszy, zgadzam się z wcześniejszymi komentarzami"
  "Hardpc dobrze składają. Cenowo też dobrze to wychodzi"
  "Ja moim dzieciom kupiłem dwie skrzynki na hard-pc. Mają fajne zestawy w różnym budżecie, instalują nawet Win i trochę przydatnych programów."

- Pozytywnie o komputronik, chwalony za możliwość odbioru w salonie: "Komputronik faworytem na tę chwilę ze względu na odbiór osobisty w salonie (...)"

_______

Negatywne opinie:

- Temat z 2019 roku:
  "(…) a i przy samym składaniu z reguły zatrudniani są pracownicy sezonowi, którzy dostają prosty schemat podłączenia i o ile w tańszych PC-tach tam wiele do kombinowania nie ma, o tyle w przypadku jakich AiO, dwu wieżowych chłodzeń powietrznych niekiedy mają takie osoby ogromne problemy z montażem, tylko tak jak pisałem, na to reguły nie ma, na kogo trafisz. Bezpiecznymi opcjami jest albo samemu za to się brać, jeśli wiesz jak, lub kupno części i oddanie do lokalnego serwisu do złożenia."

- Ponownie rok 2019, być może mało aktualne:
  "Nerwy mnie uniosły, pewnie niepotrzebnie, nic się przecież takiego nie stało. Marne 3 miesiące czekania, złudzenia, proszenie o jakikolwiek kontakt i obdarzenie ich zaufaniem i ogromną dozą cierpliwości. Sprawdziłem, ile stratny byłbym u konkurencji, jeżeli bym ratował się zakupem u nich. Około 200 złoty."

- Prawdopodobnie montaż komputera w x-kom (?) rok 2023:
"Arogancja, ignoracja, niekompentencja oraz brak odpowiedzialności. Sprzedano mi produkt (zestaw PC), którego jeden z elementów (karta graficzna) nie był dostępny na magazynie o czym dowiedziałem się w dniu planowanego odbioru w sklepie po własnym zapytaniu mailowym (…)"

- 2025:
  "Jak ktoś lubi płacić za używane/ze zwrotów części jak za nowe, to proszę bardzo, niech zamawia składanie w sklepie (...) Tak jak odbierasz pojedyncze rzeczy, to problemu nie ma, ale jak już bierzesz całego kompa złożonego, to wtedy nie masz pewności. Ja nie twierdzę, że wszystkie sklepy w składanych zestawach dają outlety lub części ze zwrotów, ale po co wystawiać na outlet za mniejszą kasę, jak można wstawić komuś do środka, bo jak to później zweryfikuje"

Edytowane przez Jan Nowak Lord Vader
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

dlaczego nie skorzystasz z "mocy" aby znaleźć odpowiednia osobę/firmę ? 

czyżby ciemna strona nie wskazywała odpowiedniej osoby ? 

nie wiem czy te osoby są po ciemnej czy jasnej stronie , ale reklamują sie na YT , poczytaj opinie czy bardziej sie przykładają do projektów od znanych sklepów , ale na pewno cena za montaż jest uzależniona od sumy za podzespoły.   

Sandra M

Video Blog Tech

MEDIA MAREK - Komputery Gamingowe 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy w dzisiejszych czasach,tak ciężko złożyć samemu komputer ,przecież są poradniki jak dobrać podzespoły tj odpowiedni procesor i płyta główna oraz pamięci.Również można znaleźć jak zaktualizować BIOS/UEFI bez procesora. 

Samo złożenie,trwa góra z dwie, trzy godzinki, wraz z wgraniem systemu. Wystarczy przygotować sobie narzędzia,śrubokręty,pendrive z systemem nieco wcześniej i samemu składać,jeszcze zaoszczędzimy kasę,którą możemy przeznaczyć na lepszy podzespół.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Amoros napisał(a):

Witam

Czy w dzisiejszych czasach,tak ciężko złożyć samemu komputer ,przecież są poradniki jak dobrać podzespoły tj odpowiedni procesor i płyta główna oraz pamięci.Również można znaleźć jak zaktualizować BIOS/UEFI bez procesora. 

Samo złożenie,trwa góra z dwie, trzy godzinki, wraz z wgraniem systemu. Wystarczy przygotować sobie narzędzia,śrubokręty,pendrive z systemem nieco wcześniej i samemu składać,jeszcze zaoszczędzimy kasę,którą możemy przeznaczyć na lepszy podzespół.

Dobra to już rutyna, odpowiem raz - Nie jest to trudne w przypadku medium tower lub full tower. Można się uczyć, jak masz sprzęt za 4-5 tysięcy. Uczenie się na sprzęcie za prawie 8 tysięcy to głupota. Później będzie tylko "ratunku złożyłem mój własny komputer za 8 tysięcy i się nie włącza", a te same osoby będą pisały "Było dać do x-kom frajerze hahaha na jutubie sobie popacz jak śie to robi pozdro z Białykał w województwie wielkopolskim,"

Chcesz to załóż osobny temat i narzekaj na ludzi, którzy zamawiają mi to lata.

7 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

(...) nie wiem czy te osoby są po ciemnej czy jasnej stronie , ale reklamują sie na YT , poczytaj opinie czy bardziej sie przykładają do projektów od znanych sklepów (...)

Sandra M

Video Blog Tech

MEDIA MAREK - Komputery Gamingowe 

Właśnie o to chodzi w tym temacie. Opinii jest mało, szukam więcej. 

Jan Nowak herbu Kopytko
Lord Szitów
Blog o ogórkach kiszonych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

56 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Jestem przekonany że przy takim podejściu nie znajdziesz osoby której szukasz. 

To jest temat dotyczący ofert ze sklepów, nie prywatnego fachowca (o usługi prywatne pytałem w innym temacie). Nie widzę problemu w szukaniu ludzi, którzy z danej usługi korzystali. Zawsze to lepsze niż czytanie samego marketingu typu "złożymy komputer i podkręcimy każdy podzespół pod maksimum wydajności" "Będzie Pan zadowolony".

Jak masz lepszy pomysł to ja jestem otwarty, nie będę się kłócił. Zależy mi tylko na efektywnym rozwiązaniu sprawy i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Jan Nowak Lord Vader napisał(a):

"złożymy komputer i podkręcimy każdy podzespół pod maksimum wydajności" "Będzie Pan zadowolony".

to raczej promują sie osoby typ pan Wiesio , chwyt marketingowy...  obecnie OC, przynosi tyle zysku co w pysku a nie realne korzyści, i powoduje tylko nie potrzebne ilości pobieranej energii czy temperatury trudne do opanowania.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

to raczej promują sie osoby typ pan Wiesio , chwyt marketingowy...  obecnie OC, przynosi tyle zysku co w pysku a nie realne korzyści, i powoduje tylko nie potrzebne ilości pobieranej energii czy temperatury trudne do opanowania.     

Zostaw już tego biednego Pana Wiesia, co on Ci takiego zrobił? Rodzice go skrzywdzili takim imieniem, a Ty jeszcze go hejtujesz online. Wiesio to swój chłop i zna się na rzeczy.

"Jeśli tylko zdecydujesz się na zakup większości podzespołów w naszym sklepie, złożymy komputer, zainstalujemy system (bez aktywacji), skonfigurujemy a nawet podkręcimy go (zwiększenie wydajności poprzez zmianę parametrów pracy danego podzespołu) " - to z hard-pc. Chociaż nie hejtuję ich, ponieważ widziałem na ich temat pozytywne opinie (powyżej).

Mnie tylko interesuje konkretnie: podkręcenie RAM w biosie (włączenie EXPO), ustawienie dobrze krzywych wentylatorów/ chłodzenia, może delikatne zmiany w kwestii CPU. Do mnie przemawia wymienienie takich podstawowych usług.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak było z sexem też szukałeś pomocników w pierwszych numerkach? złożenie kompa w dzisiejszych czasach to bułka z masłem jest tyle poradników że Stevie Wonder dałby radę , szybciej można mieć problem z biosem i jego ustawieniami ale i tu jest tyle na ten temat że internet jest za mały ( nie potrzeba grzebać no może ram EXPO i wentyle jak napisałeś), W sklepie Ci złoża ale nie masz pewności że nie dostaniesz np. Gpu po zwrocie , mobo po naprawie servisowej itp.... Mi przysłali zakupioną jako nowa gpu po zwrocie, ale tu miałem pole do manewru (folie karton to było do sprawdzenia), a jak wsadzą Ci do budy bez folii (powiedzą ze do uruchomienia i sprawdzenia tak trzeba) itd.. nigdy nie będziesz wiedział czy to dziewica. I taka mowa ze możesz coś uszkodzić to tylko wymówka , a jak przyjedzie Pc i nie uruchomisz go ? będziesz się tłukł z kurierami , sklepem , miliony maili itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny mądry , człowiek nigdy nie składał PC ale ma iść na żywioł,  i co jak zaliczy wtope to sie do niego przejedziesz aby mu pomoc w diagnostyce problemu czy udzielisz sie lub nie na forum ?  

a co do autora wątku , przestań bujać w obłokach tylko zejdź na ziemie , szukaj sklepu/salonu stacjonarnego gdzie podczas odbioru będzie można PC sprawdzić na miejscu , nie znasz sie sam to zabierz i zapłać komuś kto sie na tym zna,

kombinujesz nie wiem tylko w jaka stronę, bo chcesz zaoszczędzić ?  szybko sie to zemści.     

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Han44 napisał(a):

A jak było z sexem też szukałeś pomocników w pierwszych numerkach?

Pomyliłeś mnie chyba ze swoim ojcem chłopie. Nie bądź chamem i nie śmieć tematu - Inni ludzie składają komputery, więc może zajmij się udzielaniem im rad. Napisałem raz i wystarczy - "Nie jest to trudne w przypadku medium tower lub full tower. Można się uczyć, jak masz sprzęt za 4-5 tysięcy. Uczenie się na sprzęcie za prawie 8 tysięcy to głupota. Później będzie tylko "ratunku złożyłem mój własny komputer za 8 tysięcy i się nie włącza", a te same osoby będą pisały "Było dać do x-kom frajerze hahaha na jutubie sobie popacz jak śie to robi pozdro z Białykał w województwie wielkopolskim,""

Godzinę temu, Gerg7 napisał(a):

proline.pl przysłał mi płytę główną AM5 ze zgiętymi 3 pinami i straszył mnie sądem ...

Dzięki za komentarz o swoim doświadczeniu. O to mi właśnie chodzi. Rozumiem, że zamawiałeś samą płytę główną? Możesz napisać coś więcej o co chodziło z groźbami ich pracownika. Brzmi to bardzo dziwne, bo raczej to klient tutaj powinien ich straszyć, nie na odwrót.

Oczywiście możliwe, że trafiłeś na nienormalnego pracownika, jednak zatrudnianie takich ludzi nie świadczy o nich dobrze. Może się zdarzyć, że podzespół ma problem, jednak wtedy trzeba z klientem współpracować. 

2 godziny temu, Han44 napisał(a):

Mi przysłali zakupioną jako nowa gpu po zwrocie, ale tu miałem pole do manewru (folie karton to było do sprawdzenia), a jak wsadzą Ci do budy bez folii (powiedzą ze do uruchomienia i sprawdzenia tak trzeba) itd.. nigdy nie będziesz wiedział czy to dziewica. I taka mowa ze możesz coś uszkodzić to tylko wymówka , a jak przyjedzie Pc i nie uruchomisz go ? będziesz się tłukł z kurierami , sklepem , miliony maili itd...

Tutaj przyznaję Ci rację. Słyszałem, że jest kłopot z oszustwem w kwestii części używanych. Sam komputer można sprawdzić na miejscu w salonie, ale wtedy przykładowo x-kom odsyła to do serwisu i zlatuje więcej czasu. Również z ich częściami zamiennymi/ brakiem dostępności widziałem kilka negatywnych historii. Ja sam nie znalazłem u nich wszystkich potrzebnych mi części, więc jeśli nawet będę korzystał z reklamacji to guzik od nich dostanę - najwyżej zamienniki, których nie chcę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

szukaj sklepu/salonu stacjonarnego gdzie podczas odbioru będzie można PC sprawdzić na miejscu , nie znasz sie sam to zabierz i zapłać komuś kto sie na tym zna,

kombinujesz nie wiem tylko w jaka stronę, bo chcesz zaoszczędzić ?  szybko sie to zemści. 

Masz rację w kwestii sprawdzenia na miejscu, tyle potrafię zrobić. Moje starania zmierzają w stronę Twoich zaleceń - Pytam ludzi o ich doświadczenia, żeby dokonać lepiej poinformowany wybór.

Nie wiem z czym "kombinuję" - W tym temacie pytam o opinie w kwestii popularnych sklepów. Ludzie mogą również opisywać w tym temacie swoje przypadki i nagłaśniać sprawę. Taki temat zbiorowy. W innym miejscu rozmawiałem z Tobą o możliwych usługach prywatnych (nieszczęsnym Panu Władku), co jest osobnym tematem (sieci komputerowe są jednak znacznie bardziej popularne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Jan Nowak Lord Vader napisał(a):

Pomyliłeś mnie chyba ze swoim ojcem chłopie. Nie bądź chamem i nie śmieć tematu - Inni ludzie składają komputery, więc może zajmij się udzielaniem im rad. Napisałem raz i wystarczy - "Nie jest to trudne w przypadku medium tower lub full tower. Można się uczyć, jak masz sprzęt za 4-5 tysięcy. Uczenie się na sprzęcie za prawie 8 tysięcy to głupota. Później będzie tylko "ratunku złożyłem mój własny komputer za 8 tysięcy i się nie włącza", a te same osoby będą pisały "Było dać do x-kom frajerze hahaha na jutubie sobie popacz jak śie to robi pozdro z Białykał w województwie wielkopolskim,""

Tylko nie chłopie  Ok i mojego tatusia w to nie mieszaj, powiedz mi jaka jest różnica w składaniu kompa za 5 czy 8 koła -żadna. więc nie zaśmiecaj forum takimi bzdetami ponieważ forumowicze mają z Ciebie bekę, kup klamoty i nie marnuj czasu na pisanie tylko weź się za składanie i po temacie wyjścia masz dwa albo składasz albo składa Ci ktoś (sklep czy jakiś P. Józek)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Następny mądry , człowiek nigdy nie składał PC ale ma iść na żywioł,  i co jak zaliczy wtope to sie do niego przejedziesz aby mu pomoc w diagnostyce problemu czy udzielisz sie lub nie na forum ?  

a co do autora wątku , przestań bujać w obłokach tylko zejdź na ziemie , szukaj sklepu/salonu stacjonarnego gdzie podczas odbioru będzie można PC sprawdzić na miejscu , nie znasz sie sam to zabierz i zapłać komuś kto sie na tym zna,

Jeśli piszesz to do mnie to powiem tylko tyle, wtopę może zaliczyć kupując gotowca czy składaka , przyjedzie szrot i co ? -zabawa w maile udowodnianie itp.. itd...i musi odsyłać cały zestaw który po następnych wojażach w busach tylko dostanie następnych czkawek.Nie wierzę że ktoś z małymi umiejętnosciami nie potrafi w dzisiejszych czasach połączyć na mobo razem ze sobą kilku przedmiotów ,tam nawet wtyczek nie można pomylić , ram ma swój slot , cpu też ( no chyba że ma intela i chce wcisnąć w amd 😉 ), przewody power do mobo to prościzna a te kilka drucików od panelu z usb i powerem to wszystko na płycie w instrukcji jest opisane, gpu nie można pomylić , chłodzenie i wentylatory to już chyba nie kosmos, więc nie wierze w  problemy zwłaszcz  przy umiejętnym doborze podzespołów , gdzie można to właśnie na forum sprawdzić a po drugie ludzie nie czytają instrukcji dołączanych do sprzętu i w wielu przypadkach to jest efektem strachu że coś nie tak złoże , sam to widzisz na forum i niektórych pytaniach gdzie ręce opadają, ludzie chca mieć wszystko podane na tacy i jeszcze źle , taka teraz jest młodzież telefon zrośnięty z dłonią długi kciuk ale żeby cos spr na google YT to już totalne lenistwo najlepiej wrzucić zapytanko na forum i essa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC Projekt z Krakowa.
Lata temu składałem i byłem zadowolony. Inna sprawa, że mieszkam w Krakowie więc po prostu podszedłem i pogadałem. 
Jak chcesz mieć pewność to znajdź sklep gdzieś lokalnie. Ale nie sieciówkę. Pogadaj z nimi, coś doradzą i złożą. A jak będzie źle to będzie łatwiej reklamować.

I najważniejsze pytanie. Szukasz rady, czy chcesz sobie stworzyć wątek zbiorczy co pomoże ludziom na lata? 
I jeszcze te opinie sprzed lat. Sorry, ale jestem pewny, że większość opinii dotyczy osób, które już nie pracują w danych sklepach albo też polityka reklamacja mogła się w tych sklepach zmienić.
Ja poleciłem jeden bo wiem, że od tamtego czasu dalej prowadzą ten sklep te same osoby (albo przynajmniej mi się tak wydaje)

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Han44 

wisz zdania są podzielone, dla jednego kwota 7-8tys. to jak splunąć , dla drugiego to iluś miesięczne odkładanie i planowanie grosz do grosza, i nie ma co sie dziwić że autor wątku woli dmuchać na zimne , lub na koniec dostaniemy info , słuchajcie znalazłem super gościa jestem w pełni zadowolony , taaa a może tutaj właśnie chodzi o reklamę kogoś a nie szukanie kogoś. xD

co do składaków z dużych sklepów i opinii no to trochę sami są sobie winni , bo najpierw wprowadzają opcje zakup przez Internet i zwrot 14 dniowy , a Januszy i Grażyn nie brakuje , np. zakup kart graficznych na święta a po świętach zwrotka , to co potem taki sklep ma zrobić z tonami sprzętu po zwrocie , wystawić w qutlet ?  przecie by zbankrutowali, to kogo zatrudniają i na jakich warunkach nie wiem nie sprawdzałem , może incognito sie jakiś pracownik linii montażowej PC się wypowie.   

a jeśli chodzi o składanie to już trochę napatrzyłem sie na pogięte piny w soketach bo sie okazało ze jeden z drugim nie zauważyli że procesor w laminacie ma wcięcia a w sokecie są wypustki , takich co pamięci nie dociskają do końca tyż nie brakuje, oraz takich co nie patrzą na opisy wtyczek lub czegoś nie wepną.     

kiedyś byłem świadkiem takiej sytuacji , mam kumpla co skończył z wyróżnieniem w systemie dziennym politechnikę w Gdańsku wszystkie egzaminy w terminie 0 , wiec raczej nie mówimy o jakimś głąbie , pojechaliśmy do ziomka co prowadził kafejkę, kiedyś to takie miejsce spotkań, serfowania po necie i giercowania po lanie xD , bo ziom miał zaciskarkę do RJ45 , i tamten tłumaczy mu jak ułożyć kable kolorystycznie bez i z karosowaniem , jak ja zobaczyłem co te ręce kumpla robią , to mój CPU w głowie nie mógł tego ogarnąć , po prostu brak koordynacji oko ręka , jego ręce i nadgarstki nie były wstanie przeprowadzić operacji poprawnego włożenia przewodów w wtyczkę, śmieszne ? no nie bardzo , bo ja stałem z rozdziawioną gębom i patrzę z nie dowierzaniem co ty sie wydarzyło ?!? , po prostu nie którzy nie maja zmysłu majsterkowicza dłubacza i zachęcanie takich osób do samodzielnego składania PC może nie być do końca dobrym pomysłem.      

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, Mr.T... napisał(a):

Han44 

wisz zdania są podzielone, dla jednego kwota 7-8tys. to jak splunąć , dla drugiego to iluś miesięczne odkładanie i planowanie grosz do grosza, i nie ma co sie dziwić że autor wątku woli dmuchać na zimne , lub na koniec dostaniemy info , słuchajcie znalazłem super gościa jestem w pełni zadowolony , taaa a może tutaj właśnie chodzi o reklamę kogoś a nie szukanie kogoś. xD

co do składaków z dużych sklepów i opinii no to trochę sami są sobie winni , bo najpierw wprowadzają opcje zakup przez Internet i zwrot 14 dniowy , a Januszy i Grażyn nie brakuje , np. zakup kart graficznych na święta a po świętach zwrotka , to co potem taki sklep ma zrobić z tonami sprzętu po zwrocie , wystawić w qutlet ?  przecie by zbankrutowali, to kogo zatrudniają i na jakich warunkach nie wiem nie sprawdzałem , może incognito sie jakiś pracownik linii montażowej PC się wypowie.   

a jeśli chodzi o składanie to już trochę napatrzyłem sie na pogięte piny w soketach bo sie okazało ze jeden z drugim nie zauważyli że procesor w laminacie ma wcięcia a w sokecie są wypustki , takich co pamięci nie dociskają do końca tyż nie brakuje, oraz takich co nie patrzą na opisy wtyczek lub czegoś nie wepną.     

kiedyś byłem świadkiem takiej sytuacji , mam kumpla co skończył z wyróżnieniem w systemie dziennym politechnikę w Gdańsku wszystkie egzaminy w terminie 0 , wiec raczej nie mówimy o jakimś głąbie , pojechaliśmy do ziomka co prowadził kafejkę, kiedyś to takie miejsce spotkań, serfowania po necie i giercowania po lanie xD , bo ziom miał zaciskarkę do RJ45 , i tamten tłumaczy mu jak ułożyć kable kolorystycznie bez i z karosowaniem , jak ja zobaczyłem co te ręce kumpla robią , to mój CPU w głowie nie mógł tego ogarnąć , po prostu brak koordynacji oko ręka , jego ręce i nadgarstki nie były wstanie przeprowadzić operacji poprawnego włożenia przewodów w wtyczkę, śmieszne ? no nie bardzo , bo ja stałem z rozdziawioną gębom i patrzę z nie dowierzaniem co ty sie wydarzyło ?!? , po prostu nie którzy nie maja zmysłu majsterkowicza dłubacza i zachęcanie takich osób do samodzielnego składania PC może nie być do końca dobrym pomysłem.      

Tu nie chodzi wisz o kwotę(nie zaglądam w portfel nie mój interes) tylko o to że komp za 5 czy 8 koła składa się tak samo, chce kompa za 4 koła niech składa chce za 8 niech składa, można i za 20 złożyć tylko że ruchy w tym momencie i połączenia będą takie same (to nie WC) kwota nie ma znaczenia , a jak nie umie i nie ma zmysłu jak piszesz majsterkowicza to po co zakładać wątek i pytać czy składać czy brać gotowy? odpowiedź jest prosta zamówić. To wszystko co napisałeś może w taki sam sposób przyjść ze sklepu kolega wyżej dostał nówkę z powyginanymi pinami i jeszcze go straszyli a ja o podobnych sytuacjach nie raz słyszałem i sam dwa razy miałem do czynienia z naszymi Januszami (wiele jest tego na forach a dziwnym trafem opinie negatywne znikają ze stron sklepów), nie kupuję już u nas ( może pasty podkładki i drobny osprzęt i inne duperele) dopłacę ale kupię za granicą lub znajomy mi przywiezie drogą elektronikę i często taniej niż u nas. A jak uważasz że kartę ze zwrotu to ja mam płacić jak za nówkę? , może jeszcze uszkodzoną albo podmienione chłodzenie itp.. w 14 można z kartą zrobić co się chce nawet skatować benchmarkami i innymi zabawami w uv, oc itd...to ich problem nie mój co zrobią ze zwrotami są różne możliwości nawet wspomniany OUTLET (lub wcisnąć leszczowi w gotowca) gdzie można kartę troszkę cenowo obniżyć i tak walą nas Janusze na grube procenty względem MSRP. A kogo zatrudniają to również nie moja brocha , płace za osprzęt wystawiony w sklepie na stronie czytam kilka razy  czy nowy jak z dostawą itd ...NOWY to nie ze zwrotu . A o głąbach po studiach z wyróżnieniem mi nie pisz teoria a praktyk to dwie różne rzeczy (na egzaminie raczej nie montował kabli czy kompa)w całym swoim życiu widziałem i poznałem ludzi którzy manualnie do swojego wyksztalcenia w swoim nawet kierunku po szkole nie potrafili nic kompletnie nic jak to mawiają Ty mi nie mów co skończyłeś tylko mów co umiesz cyt. z życia. Składam sam czasem nawet podeprę się filmikiem czy innymi pomocnymi artykułami i też nie jestem wybitnym komputerowcem nie robię tego na co dzień a raz do roku jak zmieniam grafę, mobo , proca to wtedy go rozbieram czyszczę wymieniam pastę termopady itd... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

wisz zdania są podzielone, dla jednego kwota 7-8tys. to jak splunąć

Szczerze to ludzie po prostu chyba źle się wysławiają. Może mają na myśli, że jest to teoretycznie zasięg cenowy "mid range", jednak wiadomo - Gdyby mieli sami nagle stracić lub zyskać 8 tysięcy reakcja by była intensywna. Nawet jak ktoś jest majętny - Z doświadczenia widzę raczej, że osoby takie tym bardziej kłócą się o pieniądze i nie lubią ich marnować/tracić na nic, bo na tym opiera się ich ego.

Również możliwe, że mają na myśli łatwiejszy do złożenia sprzęt. Szczerze sam spróbowałbym złożyć komputer medium tower lub full tower z chłodzeniem powietrzem. To byłaby dla mnie granica ryzyka. Natomiast nauka na mniejszym formacie PC i z zastosowaniem AIO już wydaje mi się nieco zbyt dużym ryzykiem na pierwszy projekt. Nie kłócę się, że sporo ludzi może dać sobie tutaj radę, ale znam swoje możliwości. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, ipkiss napisał(a):

I najważniejsze pytanie. Szukasz rady, czy chcesz sobie stworzyć wątek zbiorczy co pomoże ludziom na lata?

Nie widzę przeciwskazań w spełnieniu dwóch funkcji jednocześnie. Myślę, że wątek ten może przydać się ponownie innym ludziom w przyszłości (teoretycznie). Ja tutaj jedynie staram się kierować wątek w stronę dzielenia się doświadczeniami i opiniami, natomiast dyskusja na temat "montaż vs zamówienie usługi montażu" nawiązuje się zawsze automatycznie w podobnych tematach. W sumie niech ludzie napiszą co myślą, ja przeczytam i tyle. 

Ja sam podjąłem decyzję montażu w serwisie prywatnym, więc pozostaje zobaczyć co z tego wyjdzie. Z czasem będę mógł ewentualnie polecić tego Pana osobom z moich okolic. Obecnie jestem zadowolony z kontaktu, do tej pory dużo lepsza jakość usługi niż moje wcześniejsze badanie możliwości zamówienia w innych sklepach (zanim dogadałem się z tym Panem na usługę).

Moje doświadczenia z większymi sklepami wyglądają następująco:

- X-kom ma bardzo wielu doradców. Otrzymałem zapewnienie, że mogę zamówić części w innym sklepie i dostarczyć do ich salonu, jeśli czegoś brakuje. Później pojawia się inny doradza, kiedy pytam o usługę już twierdzi, że nie ma takiej opcji. Także trudno się porozumieć.
- Odnośnie porady w wyborze części jest również różnie. W jednym wątku odpisuje mi kilka osób. Jedna osoba poleca jakąś starszą płytkę główną i w innym kolorze. Twierdząc, że płyta główna nie robi różnicy (ogólnie) wobec połączeń USB. Mam wrażenie, że część osób zna się dobrze, a część ma poziom podobny do mojego.
- Inne sklepy również nie pomogły w wyborze odpowiedniego zestawu pod wybraną mniejszą obudowę.

Myślę, że jak ma się konkretną wizję sprzętu albo możesz faktycznie porozmawiać z człowiekiem w salonie, to przykładowo x-kom może dać radę. Natomiast ich pomoc online poradzi sobie tylko z prostymi projektami i bez problemów (pokroju brak dostępności większej ilości części). Więc na chwilę obecną polecam ludziom tak jak Ty - Jeśli chcą większy sklep to najlepiej szukać kontaktu i porady w salonie na miejscu. Bardzo dobrą opcją jest pomoc serwisu prywatnego, jeśli serwis posiada dobre oceny, a usługodawca jest prawdziwym pasjonatem.

10 godzin temu, Han44 napisał(a):

już totalne lenistwo najlepiej wrzucić zapytanko na forum i essa.

Gdy ktoś zabiera się za naukę montażu osobiście, to zapytania również się pojawiają. To już wolę pytać o opinie na temat usługi montażu ze średnim efektem - Niż utknąć na jakimś etapie w budowie PC i tylko czytać porady typu "to jest proste jesteś głupi" "masz wszystko na youtube". Szczerze nie mam Ci za złe Twojej opinii i wierzę, że posiadać taką umiejętność jest super. Będę próbował zakumplować się z kimś, kto lubi takie tematy. Wtedy nauka będzie łatwiejsza i bezstresowa - mogę nawet nauczyć się na PC, o które się obecnie staram. Ewentualnie kupić jakiś tani sprzęt i uczyć się spokojnie na nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.06.2025 o 22:25, Han44 napisał(a):

Tylko nie chłopie  Ok i mojego tatusia w to nie mieszaj, powiedz mi jaka jest różnica w składaniu kompa za 5 czy 8 koła -żadna. więc nie zaśmiecaj forum takimi bzdetami ponieważ forumowicze mają z Ciebie bekę, kup klamoty i nie marnuj czasu na pisanie tylko weź się za składanie i po temacie wyjścia masz dwa albo składasz albo składa Ci ktoś (sklep czy jakiś P. Józek)

Niech ludzie mają bekę. Szczerze mam zero empatii wobec osób, które nie widziałem na oczy (lub nie rozmawiałem z nimi chociaż osobiście przez kilka dni). Kim ja się mam przejmować jak danego człowieka nie potrafię sobie wyobrazić? Obrazkiem na forum? Literkami? To w sumie takie nic. Równie dobrze można się zakochać w literkach pisząc z "dziewczyną", kiedy po drugiej stronie ekranu siedzi "jakiś Pan Jóżek". :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi