Skocz do zawartości
MichaG

RTX 5060 ti 16gb, RX 9060 XT 16gb czy RX 7800 xt do 1440p + okazjonalny streaming?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Szukam nowej karty graficznej i mam na oku trzy modele w bardzo zbliżonych cenach i nie wiem którą mam wybrać. Mam ryzena 5 7500F i gram w rozdzielczości 1440p. Gram w różne gry, czasem AAA, a czasem minecraft lub LoL. Również zdarza mi się nieregularnie stremować na Twitchu.

Wiem, że:

RX 7800 XT ma najlepszą surową wydajność w 1440p. Za to słaby FSR 3 w porównaniu do DLSS 4 czy FSR 4 i ogólnie już ma starszą technologię.

RTX 5060 Ti 16gb oferuje DLSS 4, Frame Generation i najlepszy enkoder do stremowania NVENC. Za to słaba wydajność w 1440p w rasteryzacji.

RX 9060 XT 16gb jest najtańszy z tych powyżej wymienionych i ma lepszy upscaler FSR 4 od FSR 3. Minus to taki że również wypada średnio w rasteryzacji i dorównując RTX-owi.

Zależy mi żeby podjąć tą „właściwą” decyzję i czy skupiać się na technologii „upscaling” bo wiem że w dzisiejszym świecie gamingu w którym gry wychodzą niezoptymalizowane, są one często „łatane” takim DLSS czy FSR. Od długiego czasu zadaje sobie pytanie którą kartę wybrać i czy któraś będzie tym złotym środkiem. 

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężka sprawa przy obecnych cenach jak nie musisz kupować to lepiej poczekać do tych 5000 super jakieś pół roku poleciałbym odkładać do tych 5070 ale ma mało vramu za to 5070 to jest za drogi ale jak wyjdą karty 5070 super to ceny mogą spaść do akceptowalnego poziomu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, robertsup napisał(a):

Ciężka sprawa przy obecnych cenach jak nie musisz kupować to lepiej poczekać do tych 5000 super jakieś pół roku poleciałbym odkładać do tych 5070 ale ma mało vramu za to 5070 to jest za drogi ale jak wyjdą karty 5070 super to ceny mogą spaść do akceptowalnego poziomu...

Właśnie chciałbym już mniej więcej zakupić kartę bo czekałem specjalnie na te radeony 9060 ale okazały się takie sobie. Już wolałbym chyba dorzucić 100-200 zł do rtx 5060 ti 16gb. Nie wiem co za to z tym RX 7800 XT ponieważ wiem że ma magistralę 256 bit szynę, a RTX ma 128 bit. Boję się że ta szyna 128 bit będzie wąskim gardłem w rozdzielczości 1440p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 9.06.2025 o 11:47, Kyle napisał(a):

12GB VRAM, do tak szybkiej karty jak RTX 5070, to istotnie mało, ale jeśli wersja SUPER wprowadziłaby 18GB, to zmieniłoby postać rzeczy. Jednak na tanie RTX 5070 SUPER to bym nie liczył.

Ale ceny rtx 5070ti już tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi