Ngdpl Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca (edytowane) Dzień dobry, Zwracam się z prośbą o opinię dotyczącą planowanego zakupu karty graficznej ramu oraz procesora. Chciałbym zweryfikować kompatybilność podzespołów oraz ocenić opłacalność planowanego upgrade'u. Obecna specyfikacja komputera: Płyta główna: Gigabyte B450 Gaming X Procesor: AMD Ryzen 5 3600 Karta graficzna: NVIDIA GEFORCE GTX 1660 RAM: 4x8gb 2400mhz XMP:3200 Zasilacz: SilentiumPC Elementum E2 550W Dyski: Na system SSD (NVMe) 500gb, HDD 1tb, HDD 1tb, HDD 300gb Planowany zakup: Procesor: AMD Ryzen 7 5700X Karta graficzna: NVIDIA GEFORCE RTX 5060 Ram: Kingston Fury Beast 2x16GB 3600 MHz Myślę nad zakupem karty graficznej na początek a za jakiś czas dopiero procesor, wiem że zasilacz może nie wystarczać a nie chcę go zmieniać więc biorę pod uwagę również zakup RTX 4060 Będę wdzięczny za informacje, czy wybrane podzespoły są ze sobą kompatybilne, czy ich wybór jest optymalny w kontekście ceny oraz ewentualne sugestie alternatyw. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 11 Czerwca przez Ngdpl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 12 Czerwca Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca RTX 5060 to karta z interfejsem PCIe x8 standardu 5.0 co będzie powodowało spadki wydajności na Twojej płycie która ma PCIE w standardzie 3.0. Drugim aspektem jest to że w cenie RTX 5060 jest obecnie dostępna wydajniejsza karta czyli RX 9060XT który na dodatek posiada interfejs PCIe x16 co spowoduje zdecydowanie mniejszy problem spadków wydajności na płycie. Problemem obu tych kart jest posiadanie 8 GB vram który będzie narastał gdyż pojawia się coraz gier gdzie taka ilość jest niewystarczająca. Nie wiem jakim dysponujesz budżetem ale dobrze by było dopłacić do wersji z 16 GB. RX 9060XT w takiej wersjo można kupić za 1680 zł - https://www.amazon.pl/dp/B0F8C6MWSY?tag=ugcplpepper21-21&ascsubtag=ppr-pl-702146748 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ngdpl Opublikowano 12 Czerwca Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca @grajon A mój SilentiumPC Elementum E2 550W będzie wystarczający dla RX 9060XT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Czerwca Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca Witam popatrz na występujące problemy z seria RTX 5000 , bezpieczniej jest kupić RTX 4060 przed instalacja nowego CPU , wgraj najnowszy dostępny bios https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B450-Gaming-X-rev-10/support#support-dl tak nie wiem czy zmieniając CPU to czy aż tak dużo zyskasz , w niektórych grach ilość FPS będzie na bardzo zbliżonym poziomie, wiec R7 5700X3D był by bardziej opłacalny o ile chcieć inwestować jeszcze w AM4 nowe gry wymagają dysków SSD i to najlepiej pod M.2 , HDD to już raczej kula u nogi nadające się pod zdjęcia muzykę i filmy. pamięci możesz rozważyć takie Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 13 Czerwca Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 19 godzin temu, Ngdpl napisał(a): A mój SilentiumPC Elementum E2 550W będzie wystarczający dla RX 9060XT? Nie powinno być najmniejszych problemów. 16 godzin temu, Mr.T... napisał(a): popatrz na występujące problemy z seria RTX 5000 , bezpieczniej jest kupić RTX 4060 Ty tak poważnie proponujesz znacznie słabszego RTX 4060 który jest praktycznie w cenie 9060XT ?! 16 godzin temu, Mr.T... napisał(a): tak nie wiem czy zmieniając CPU to czy aż tak dużo zyskasz , w niektórych grach ilość FPS będzie na bardzo zbliżonym poziomie, wiec R7 5700X3D był by bardziej opłacalny o ile chcieć inwestować jeszcze w AM4 5700X3D kosztuje obecnie tyle że jest całkowicie nieopłacalny na tle 5700X, a za niewiele więcej można już kupić 7500F z płytą. 17 godzin temu, Mr.T... napisał(a): nowe gry wymagają dysków SSD i to najlepiej pod M.2 , HDD to już raczej kula u nogi nadające się pod zdjęcia muzykę i filmy. Nic nie wymagają, to marketingowa papka i pranie mózgu. Dość powiedzieć że dosłownie na dniach padł mi M.2 z grami i posiłkowałem się na szybkiego leciwym HDD wyjętym z szuflady. Miałem 14 dni na przetestowanie nowej karty i nie miałem czasu czekać aż dysk ocenią na gwarancji. Gry na HDD działają normalnie, oczywiście jedynym "problemem" jest to że dłużej się wczytują. 18 godzin temu, Mr.T... napisał(a): pamięci możesz rozważyć takie Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) Autor niewiele napisał o swoich pamięciach i jak działają ale jeśli idą w 3200 dual chanel i są CL16 to ja bym w ogóle ich nie ruszał. Wydawanie 300 zł dla kilku % wydajności jest bezcelowe. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Czerwca Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca (edytowane) panie "grajon" , ja jeśli już coś polecam lub nie , to sprzęt który miałem w racach i sam testowałem , a nie tylko opierać sie na opiniach np. naganiaczy sprzedaży Youtuberów ... FPS to nie wszystko, tylko czy i jak często występują problemy z nowym sprzętem , jak trzeba mieć mało doświadczenia aby sugerować komuś sprzęt który nie jest co najmniej 6-8 miesięcy na rynku aż dopracują sterowniki czy łatki do biosów. Edytowane 13 Czerwca przez Mr.T... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 13 Czerwca Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): panie "grajon" , ja jeśli już coś polecam lub nie , to sprzęt który miałem w racach i sam testowałem , a nie tylko opierać sie na opiniach np. naganiaczy sprzedaży Youtuberów ... FPS to nie wszystko, tylko czy i jak często występują problemy z nowym sprzętem , jak trzeba mieć mało doświadczenia aby sugerować komuś sprzęt który nie jest co najmniej 6-8 miesięcy na rynku aż dopracują sterowniki czy łatki do biosów. Przeczytałem tylko że na HDD spoko gry chodzą i wiem że reszty nie muszę. Co za gość. 😨 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 13 Czerwca Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca @Ngdpl podaj jaki masz monitor i obudowę. Ile lat ma ten Elementum? Zmiana CPU na AM4 to półśrodek, wydasz 430 zł na tego 5700X a on wymaga też lepszego chlodzenia jeśli masz Box na obecnym. Za ~1500 masz AM5 z 7500F który oferuje porównywalną wydajność jak 5700X3D. Co do grafiki RX 9060X 16GB obecnie najtaniej to 1700 zł patrząc na ceneo Sama zmiana pamięci niewiele da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 14 Czerwca Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 16 godzin temu, Mr.T... napisał(a): panie "grajon" , ja jeśli już coś polecam lub nie , to sprzęt który miałem w racach i sam testowałem A czy ja gdzieś to neguję ? Odniosłem się tylko do wyceny rzeczonego 4060 która jest nieakceptowalna na tle nowych kart. 19 godzin temu, Mr.T... napisał(a): a nie tylko opierać sie na opiniach np. naganiaczy sprzedaży Youtuberów ... FPS to nie wszystko, tylko czy i jak często występują problemy z nowym sprzętem , jak trzeba mieć mało doświadczenia aby sugerować komuś sprzęt który nie jest co najmniej 6-8 miesięcy na rynku aż dopracują sterowniki czy łatki do biosów. Nie wiem na jakiej podstawie zakładasz że się sugeruję jakimikolwiek Youtuberami ? Daleko mi do tego by brać ich opinie za wiążące. RDNA 4 jest już od marca na rynku wiec jakby miały wyjść jakieś większe "kwiatki" to już by wyszły. Nie uważam tez by trzeba było czekać z oceną 6-9 miesięcy. Ani AMD, ani Nvidia to nie są firmy które raczkują na rynku GPU i nie zakładam by wypuścili na rynek produkt skrajnie niedorobiony. Zarówno jedna jak i druga firma obecnie nie serwuje nam jakiejś zupełnie nowej architektury z którą mogły by być duże problemy, a jedynie unowocześnione wersje wcześniejszych. Róże potknięcia się zdarzają zawsze i żadna generacja nie była od nich wolna. Autor nie zastrzegał by propozycje ograniczały się tylko i wyłącznie do starszych generacji. 16 godzin temu, Grolshek. napisał(a): Przeczytałem tylko że na HDD spoko gry chodzą i wiem że reszty nie muszę. Co za gość. 😨 Przyszedłeś coś doradzić czy uprawiać jakieś trolololo. Napisałem chyba dość wyraźnie że wykorzystuję obecnie dysk HDD oraz dlaczego tak jest i nie widzę tam żadnych większych problemów w działaniu gier. Jedynie Avatar monitował przy instalacji że chce SSD i... działa normalnie na HDD. Autor tematu ma i SDD i HDD wiec pewnie rozumie jakie są różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorius Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca (edytowane) W dniu 11.06.2025 o 21:18, Ngdpl napisał(a): Planowany zakup: Procesor: AMD Ryzen 7 5700X Dobry wieczór, sugeruję jednak przejście na AM5. Dlaczego? Skoro jeden z najtańszych procesorów AM5 tj. Ryzen 5 7500F wydajnościowo dorównuje najlepszemu dostępnemu do gier na AM4 Ryzenowi 7 5700x3D to nie ma się co zastanawiać. A jesli, mimo wszystko nie chcesz zmieniac platformy (tak, wiem że MBO + MEM trzeba dokupić) to sugeruję od razu zakup najwydajniejszego sensownego procesora do gier na AM4 czy tego wyżej wymienionego. https://technical.city/pl/cpu/Ryzen-5-7500F-vs-Ryzen-7-5700X3D Sam mam procesor, który wymieniłeś na początku, tj. Ryzen 5 3600. Do niego mam kartę grafiki RTX 3070 i... powiem ci, że wymiana GTX 1660 na RTX 5060 może być słusznym wyborem, o ile jednak nie zdecydujesz się na wymianę procesora ma wspomnianego Ryzena 7 5700x3D jako pierwsze - każde mocniejsze GPU będzie już ograniczane przez twoje aktualne CPU, szczególnie w rozdzielczości 1440p. Wiem, bo moje jest na granicy, a ma wydajność większą niż RTX 5060. Zatem w mojej ocenie najpierw: 1) AMD Ryzen 5 7500F OEM (jeszcze lepiej od razu Ryzen 7 7700 w wersji OEM/TRAY) + Arctic Freezer 36 czyli przy tym (lub tym) procesorze chłodzenie będzie się "nudziło" co oznacza, iż będzie chłodno i cicho... i lepiej niż na fabrycznym 2) Patriot Viper Venom, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 czyli tzw. "sweet spot" dla AM5 3) Gigabyte B650M DS3H AX czyli płyta z w miarę dobrą sekcja zasilania, wbudowanym wifi 6E oraz LAN 2.5G https://www.morele.net/inventory/info/9354c414/ Resztę już masz 🙂 Edytowane 15 Czerwca przez Igorius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...