zadi3001 Opublikowano 13 Czerwca Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca Siemka, jestem na kupnie komputera głównie pod gierki. Mam już zamówioną kartę ASUS GeForce RTX 5070 Ti Prime OC 16GB GDDR7 DLSS4 i teraz czas na resztę. Na stronie proline znalazłem taki zestaw: Procesor: AMD Ryzen 7 9800X3D Płyta główna: Gigabyte B850 EAGLE WIFI6E Pamięci RAM: Patriot Viper Venom DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 Karta graficzna: ASUS GeForce RTX 5070 Ti Prime OC 16GB GDDR7 DLSS4 Dysk SSD: Patriot SSD Viper VP4300 Lite 1TB M.2 PCIe NVMe Gen4 Zasilacz: Seasonic FOCUS GX-750 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black 80Plus Gold 750W Obudowa: Phanteks XT Pro Tempered Glass Black Chłodzenie procesora: Arctic Liquid Freezer III Pro 360 Wygląda spoko, ale mam kilka pytań: 1) Czy nie lepszy byłby dysk Kingston3000? 2) Czy ta obudowa nie wygląda zbyt biednie? Będzie cicho i chłodno czy lepiej dołożyć do jakiejś lepszej, a jeśli tak to do jakiej? 3) Wolałbym zamiast chłodzenia wodnego, chłodzenie klasyczne, co polecacie? 4) Warto zmienić płytę na tą https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b850-aorus-elite-wifi7-am5-p8124074 ? 5) Czy przyszłościowo lepiej wziąć zasilacz 850W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 13 Czerwca Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca Proponuje jakiś 7700 rtx 5080 Wyjdziesz lepiej w grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 13 Czerwca Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca Jaki będzie monitor i ile masz zamiar wydać? Zamiast AIO taniej https://proline.pl/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-bk042-chlodzenie-procesora-p8124913 Lecz tu trzeba będzie podnieść ciut przedni wentylator dosłownie o kilka mm bo domyślnie jest tam 42mm na pamięci a Patrioty mają ~43mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadi3001 Opublikowano 14 Czerwca Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 7 hours ago, Dikson said: Jaki będzie monitor i ile masz zamiar wydać? Zamiast AIO taniej https://proline.pl/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-bk042-chlodzenie-procesora-p8124913 Lecz tu trzeba będzie podnieść ciut przedni wentylator dosłownie o kilka mm bo domyślnie jest tam 42mm na pamięci a Patrioty mają ~43mm. A takie chłodzenie jak Arctic Freezer 36 też będzie git? I jeszcze jakbyś mi doradził odnośnie do pozostałych pytań to będę wdzięczny 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 14 Czerwca Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 16 godzin temu, zadi3001 napisał(a): A takie chłodzenie jak Arctic Freezer 36 też będzie git? I jeszcze jakbyś mi doradził odnośnie do pozostałych pytań to będę wdzięczny 🙂 A pamięci Goodrama 6000/Cl30 są lepsze i niższe od Patriotów a tylko nieco droższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca W dniu 14.06.2025 o 04:14, zadi3001 napisał(a): A takie chłodzenie jak Arctic Freezer 36 też będzie git? I jeszcze jakbyś mi doradził odnośnie do pozostałych pytań to będę wdzięczny 🙂 A Ty raczyłeś odpowiedzieć? W przypadku KC3000 dopłacasz do pamięci DRAM i trochę lepszych prędkości Do B850 nie ma konieczności dopłaty, ewentualnie bierz Eagle WiFi6 na B850 dla PCIE 5.0 dla GPU Dopłata do 850W nie jest duża więc można Pure Rock Pro 3 jest cichszy i wydajniejszy jak Freezer 36. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 15 Czerwca Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca W dniu 14.06.2025 o 04:14, zadi3001 napisał(a): A takie chłodzenie jak Arctic Freezer 36 też będzie git? I jeszcze jakbyś mi doradził odnośnie do pozostałych pytań to będę wdzięczny 🙂 Witam! nie wiem po co kombinujesz. Komputer złożyłeś dobry. 1,5 tygodnia temu złożyłem podobny dla siebie na z 9800X3D 1) dysk wybraleś dobry, mozesz zminić na lexar nm790, samsung 990pro lub kingston. Wszystkie mają podobne parametry, rożnicy nie odczujesz. Bierz który jest najtanszy, lexar wypada chyba teraz najtaniej. 2) obudowa jest okej, pomiesci wszystko, aio 360 i jest przewiewna 3) ja sklaniałbym bym sie ku aio, zostawiłbym te co masz 4) płyta może zostać, nie zmieni to nic czy w dzialaniu pc 5) moc 750w wystarczy do rtx 5080 ale ja bym wział wiekszy na przyszlośc. minimum 850w, ja kupilem 1kw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadi3001 Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca On 6/13/2025 at 8:22 PM, Dikson said: Jaki będzie monitor i ile masz zamiar wydać? Zamiast AIO taniej https://proline.pl/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-bk042-chlodzenie-procesora-p8124913 Lecz tu trzeba będzie podnieść ciut przedni wentylator dosłownie o kilka mm bo domyślnie jest tam 42mm na pamięci a Patrioty mają ~43mm. 2x IPS 27 cali. Na komputer planuję wydać 10k, ale jak przekroczę budżet to nic się nie stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca Obecnie nie warto kupować mniej niż 64gb ramu 2x32 6400 co 32 a przy twoim budżecie to pokusilbym się nawet o 96gb (2x48) 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadi3001 Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca Finalnie stanęło na takim zestawie: https://proline.pl/koszyk/ecbc7433 + do tego osobno karta ASUS GeForce RTX 5070 Ti Prime OC. Jest git? I jeszcze kwestia czy ta płyta wymaga aktualizacji BIOSA i czy jest sens montować dodatkowe wiatraki w górnej części obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca Ok ale dołożyłbym do dysku 2tb chyba że masz jakieś dyski stare O ramie już pisałem że lepiej brać więcej ale lepiej 6400 cl32 bo tyle obsługują najnowsze ryzeny Ci do biosu to loteria musisz aktualizować jak nie ma danego CPU na liście obsługiwanych jak wszystko działa to można idpuscic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) 12 godzin temu, zadi3001 napisał(a): Finalnie stanęło na takim zestawie: https://proline.pl/koszyk/ecbc7433 + do tego osobno karta ASUS GeForce RTX 5070 Ti Prime OC. Jest git? I jeszcze kwestia czy ta płyta wymaga aktualizacji BIOSA i czy jest sens montować dodatkowe wiatraki w górnej części obudowy? Pierwszy koszyk miałeś lepszy niewiem po co kombinujesz i wrzuciłeś droższe pamięci i wyrzuciłeś aio które będzie lepsze od noctua. Ja w 2021 przy składaniu kompa do 5900x też miałem te chłodzenie od noctua. Zmieniłem na aio 280mm na którym miałem 7-8c mniejsze temperatury 12 godzin temu, zadi3001 napisał(a): Finalnie stanęło na takim zestawie: https://proline.pl/koszyk/ecbc7433 + do tego osobno karta ASUS GeForce RTX 5070 Ti Prime OC. Jest git? I jeszcze kwestia czy ta płyta wymaga aktualizacji BIOSA i czy jest sens montować dodatkowe wiatraki w górnej części obudowy? na b850 będzie działac, premiera chipsetu była w 2025 roku, także płyty mają bios do obsługi 9800x3d Edytowane 17 Czerwca przez DaffyDuck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca W dniu 16.06.2025 o 22:03, zadi3001 napisał(a): Finalnie stanęło na takim zestawie: https://proline.pl/koszyk/ecbc7433 + do tego osobno karta ASUS GeForce RTX 5070 Ti Prime OC. Jest git? I jeszcze kwestia czy ta płyta wymaga aktualizacji BIOSA i czy jest sens montować dodatkowe wiatraki w górnej części obudowy? Za ile ten Asus Prime? Za 4125 masz Gigabyte Gaming OC z lepszym chłodzeniem. Nie bierz D15, nie warto. Stówkę taniej masz Arctica 360 który dodatkowo wyciągnie część powietrza z obudowy. Aktualizacja biosu niepotrzebna, masz dwa razy pamięci i osobiście wolałbym Kingstony https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr5-6000-cl30-xmp-kf560c30bbk2-32-p8124338 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zadi3001 Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 9 hours ago, Dikson said: Za ile ten Asus Prime? Za 4125 masz Gigabyte Gaming OC z lepszym chłodzeniem. Nie bierz D15, nie warto. Stówkę taniej masz Arctica 360 który dodatkowo wyciągnie część powietrza z obudowy. Aktualizacja biosu niepotrzebna, masz dwa razy pamięci i osobiście wolałbym Kingstony https://proline.pl/pamiec-kingston-fury-beast-black-32gb-2x16gb-ddr5-6000-cl30-xmp-kf560c30bbk2-32-p8124338 Udało mi się ją kupić za 3500 zł. Jakiś konkretny powód czemu Kingstony lepsze? A co do chłodzenia, nie jestem przekonany do wodnego + czytałem opinie, że Arctici są dość głośne przy wyższych obrotach, a D15 jednak sprawdzone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 11 minut temu, zadi3001 napisał(a): Jakiś konkretny powód czemu Kingstony lepsze? Też jestem ciekaw. Ostatnio do wszystkich zestawów wkładam Goodramy, właczam Expo i mam z głowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 21 Czerwca Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca Kwestia zaufania do firmy bo w obu siedzi ten sam hynix i cena tez jest podobna. Jak sie ktos kiedys przejechal na pendrive od Wilka, to uraz zostaje na lata. 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 21 Czerwca Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 1 godzinę temu, wildpig napisał(a): Kwestia zaufania do firmy bo w obu siedzi ten sam hynix i cena tez jest podobna. Jak sie ktos kiedys przejechal na pendrive od Wilka, to uraz zostaje na lata. 😉 Ja się przejechałem na dyskach sata Goodrama padło straszne, poleciało nam kilkanaście sztuk ale akurat z pamięci żadna. Kingston ma też swoje za uszami z serią KC3000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Akurat kc3000 to w miarę dobre dyski co ciekawe nowsza seria fury renegade to praktycznie to samo bo nawet w nr seryjnym jest kc3000 Ale w przeszłości faktycznie zarówno SanDisk jak i Kingston potrafili zmienić specyfikację dysków bez powiadamiania o tym na stronie Co do Goodram to można się przejechać na tych tańszych modelach np serii CC ja kupiłem kiedyś Iridium pro 480 i chodził dłużej niż Samsung 860 pro 256gb ( pierwsze błędy po 3 latach po 4 padł a pokazywał zużycie tylko 3% więc trzeba mieć trochę szczęścia jak i można się przejechać na najlepszych modelach - Samsung był droższy od konkurencji o 1/3 a padł szybciej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca W dniu 20.06.2025 o 22:22, zadi3001 napisał(a): Udało mi się ją kupić za 3500 zł. Jakiś konkretny powód czemu Kingstony lepsze? A co do chłodzenia, nie jestem przekonany do wodnego + czytałem opinie, że Arctici są dość głośne przy wyższych obrotach, a D15 jednak sprawdzone. D15 nie ma cichych wentyli. Mam D15S I przy 800rpm są znacznie bardziej słyszalne jak Arcfici, to jest przereklamowany klocek. Goodramy to loteria, nie wszędzie działają jak powinny i trzeba podbijać napięcie na 1.4V by latały na 6000MHz z timingami ze specki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...