Skocz do zawartości
sebakiller

Zawieszanie się komputera nvlddmkm ID 153.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

od paru tygodniu mierzę się z problemem zawieszania się komputera, najczęściej podczas gry w CS 1.6, w Helldivers 2 zdarzyło się to tylko dwa razy. Sytuacja wygląda tak, że nagle komputer się zawiesza, ale kursor myszy działa lecz podczas ruszania nim zacina się i z głośników słychać *bip* proporcjonalnie do ruchów kursora. Czasami bywa i tak, że po zawieszeniu się PC obraz zanika i nic nie widać, na wszystkie te freezy pomaga jedynie reset PC z przycisku. W dzienniku zdarzeń widnieją takie wpisy jak błąd z nvlddmkm ID 153. 

Użyłem DDU i zainstalowałem o dwie wersje starsze sterowniki karty graficznej i dalej to samo, może Win 11 24H2 powoduje takie problemy?

Testy OCCT też robiłem CPU, GPU, VRAM, 3D Graphics.

Sprawdzałem również pamięci RAM programem Memtest86 w jednym jak i drugim przypadku zero błędów.

Wyjmowałem kartę graficzną oraz kości RAM i ponownie wkładałem, nie pomogło.

CPU: Intel i5 12400F MB: Gigabyte B760 Gaming X DDR4

GPU: Asus TUF RTX 3060Ti RAM: Viper Patriot 32GB 3200MHz

PSU: Asus ROG Strix 750W SSD: Samsung 980 PRO 1TB

image.thumb.png.c01aef67f865b10a6b4efa3475281574.png

Zauważyłem, że czasami gdy zawiesza się PC w dzienniku zdarzeń pojawiają się też takie wpisy,

image.thumb.png.28fa318f7c9d2e5dad78ec61f214742b.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jak sam widzisz win11 to beta system xD 

sprawdził bym :

czy bios do płyty głównej jest wgrany najnowszy dostępny 

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b760_gaming_x_ddr4/support#support-dl

ustawił w systemie odświeżanie na 60Hz 

dla testuj przeinstalował system na win10 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Jak sam widzisz win11 to beta system xD 

Gdyby to się działo na każdym innym systemie, to wypadałoby powiedzieć to samo 🥸 (a "dzieje" się na innych systemach to samo). Mam do czynienia z wieloma maszynami na win 11 (niebawem wszystkie będą na tym systemie, bo Win 10 ma wsparcie do połowy października tego roku jakoś) i nie ma problemów ze stabilnością ... no chyba, że przy 8GB RAM wyłączymy plik wymiany 🤫

@seba

• sprawdź, czy masz wyłączone AVX512 (ten CPU oficjalnie tego nie obsługuje)
  • sprawdź, czy masz ączone zalecane limity mocy (PL1=65W, PL2=117W, TAU=28s)
  • sprawdź, czy masz pamięć ustawioną w tryb bez OC (wyłącz XMP, bo zwykle ten tryb ustawia niestandardowe timingi)
  • BIOS/UEFI wgraj najnowszy
  • w ostateczności przydało by się sprawdzić na innym GPU (szkoda, że te nasze i5 12400f nie mają wbudowanego GPU - tak ... też mam ten CPU, mam Win 11 24H2 i działa to stabilnie jak skała, pomimo, że mam nawet całkowicie wyłączony plik strony, choć przy 64GB RAM DDR4 3200 MT/s nonOC)
Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

czy bios do płyty głównej jest wgrany najnowszy dostępny 

Czemu uważasz w praktycznie każdym temacie i problemie, że aktualizacja BIOS/UEFI to wszystko ma naprawić? To nie jest panaceum na wszystkie problemy 

a błąd jest tak ogólny, ze tylko wiadomo że sterownik nvidii spadł z rowerka

np tutaj https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/problem-z-blue-screenami-nvlddmkm/a3f35923-8a23-4984-8a0f-2201f9cb8fcc?page=2  koleś pisze, że zaczyna mu się to dziać po instalacji office365

a tutaj, że pomaga wyłączania akceleracji sprzętowej w discordzie The fix: Disabling hardware acceleration in Discord.

jak masz czas i chęci, to możesz np. odłączyć swoje dyski twarde, zainstalować czysty win11 na pendrive, zaaktualizować sterowniki, zainstalować  CS 1.6 i testować (bez żadnego innego softu). Jeśli nic się nie wywali, to znaczy że problem jest w sofcie, a nie sprzęcie. Wtedy po prostu wyciągasz pendrive i podłączasz z powrotem dyski i szukasz gdzie jest problem.

Albo jak ci nie zależy, to możesz od razu bez żadnej zabawy zrobić czystą instalacją win11, potem aktualizacja sterowników, zainstalować tylko CS i Helldivers i testować. Jeśli będzie ok, to instalujesz po kolei kolejny soft z którego korzystasz i znowu testy, i tak aż wszystko będziesz mieć z powrotem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, silwerek napisał(a):

Czemu uważasz w praktycznie każdym temacie i problemie, że aktualizacja BIOS/UEFI to wszystko ma naprawić? To nie jest panaceum na wszystkie problemy

Nie jest to lek na wszystko ale , każda aktualizacja biosu zawiera poprawki i wykryte błędy , wiec jest to raczej podstawowe działanie i nie koniecznie rozwiązujące konkretny problem, ale szukając problemu zaczyna sie od właśnie sprawdzenia czy bios jest zaktualizowany do najnowszego dostępnego , a no i raczej żaden teoretyk nie przekona mnie praktyka że jest inaczej.    

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi