sebakiller Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca Cześć, od paru tygodniu mierzę się z problemem zawieszania się komputera, najczęściej podczas gry w CS 1.6, w Helldivers 2 zdarzyło się to tylko dwa razy. Sytuacja wygląda tak, że nagle komputer się zawiesza, ale kursor myszy działa lecz podczas ruszania nim zacina się i z głośników słychać *bip* proporcjonalnie do ruchów kursora. Czasami bywa i tak, że po zawieszeniu się PC obraz zanika i nic nie widać, na wszystkie te freezy pomaga jedynie reset PC z przycisku. W dzienniku zdarzeń widnieją takie wpisy jak błąd z nvlddmkm ID 153. Użyłem DDU i zainstalowałem o dwie wersje starsze sterowniki karty graficznej i dalej to samo, może Win 11 24H2 powoduje takie problemy? Testy OCCT też robiłem CPU, GPU, VRAM, 3D Graphics. Sprawdzałem również pamięci RAM programem Memtest86 w jednym jak i drugim przypadku zero błędów. Wyjmowałem kartę graficzną oraz kości RAM i ponownie wkładałem, nie pomogło. CPU: Intel i5 12400F MB: Gigabyte B760 Gaming X DDR4 GPU: Asus TUF RTX 3060Ti RAM: Viper Patriot 32GB 3200MHz PSU: Asus ROG Strix 750W SSD: Samsung 980 PRO 1TB Zauważyłem, że czasami gdy zawiesza się PC w dzienniku zdarzeń pojawiają się też takie wpisy, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca Witam Jak sam widzisz win11 to beta system xD sprawdził bym : czy bios do płyty głównej jest wgrany najnowszy dostępny https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b760_gaming_x_ddr4/support#support-dl ustawił w systemie odświeżanie na 60Hz dla testuj przeinstalował system na win10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) 8 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Jak sam widzisz win11 to beta system xD Gdyby to się działo na każdym innym systemie, to wypadałoby powiedzieć to samo 🥸 (a "dzieje" się na innych systemach to samo). Mam do czynienia z wieloma maszynami na win 11 (niebawem wszystkie będą na tym systemie, bo Win 10 ma wsparcie do połowy października tego roku jakoś) i nie ma problemów ze stabilnością ... no chyba, że przy 8GB RAM wyłączymy plik wymiany 🤫 @seba sprawdź, czy masz wyłączone AVX512 (ten CPU oficjalnie tego nie obsługuje) sprawdź, czy masz włączone zalecane limity mocy (PL1=65W, PL2=117W, TAU=28s) sprawdź, czy masz pamięć ustawioną w tryb bez OC (wyłącz XMP, bo zwykle ten tryb ustawia niestandardowe timingi) BIOS/UEFI wgraj najnowszy w ostateczności przydało by się sprawdzić na innym GPU (szkoda, że te nasze i5 12400f nie mają wbudowanego GPU - tak ... też mam ten CPU, mam Win 11 24H2 i działa to stabilnie jak skała, pomimo, że mam nawet całkowicie wyłączony plik strony, choć przy 64GB RAM DDR4 3200 MT/s nonOC) Edytowane 17 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silwerek Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 10 godzin temu, Mr.T... napisał(a): czy bios do płyty głównej jest wgrany najnowszy dostępny Czemu uważasz w praktycznie każdym temacie i problemie, że aktualizacja BIOS/UEFI to wszystko ma naprawić? To nie jest panaceum na wszystkie problemy a błąd jest tak ogólny, ze tylko wiadomo że sterownik nvidii spadł z rowerka np tutaj https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/problem-z-blue-screenami-nvlddmkm/a3f35923-8a23-4984-8a0f-2201f9cb8fcc?page=2 koleś pisze, że zaczyna mu się to dziać po instalacji office365 a tutaj, że pomaga wyłączania akceleracji sprzętowej w discordzie The fix: Disabling hardware acceleration in Discord. jak masz czas i chęci, to możesz np. odłączyć swoje dyski twarde, zainstalować czysty win11 na pendrive, zaaktualizować sterowniki, zainstalować CS 1.6 i testować (bez żadnego innego softu). Jeśli nic się nie wywali, to znaczy że problem jest w sofcie, a nie sprzęcie. Wtedy po prostu wyciągasz pendrive i podłączasz z powrotem dyski i szukasz gdzie jest problem. Albo jak ci nie zależy, to możesz od razu bez żadnej zabawy zrobić czystą instalacją win11, potem aktualizacja sterowników, zainstalować tylko CS i Helldivers i testować. Jeśli będzie ok, to instalujesz po kolei kolejny soft z którego korzystasz i znowu testy, i tak aż wszystko będziesz mieć z powrotem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 12 godzin temu, silwerek napisał(a): Czemu uważasz w praktycznie każdym temacie i problemie, że aktualizacja BIOS/UEFI to wszystko ma naprawić? To nie jest panaceum na wszystkie problemy Nie jest to lek na wszystko ale , każda aktualizacja biosu zawiera poprawki i wykryte błędy , wiec jest to raczej podstawowe działanie i nie koniecznie rozwiązujące konkretny problem, ale szukając problemu zaczyna sie od właśnie sprawdzenia czy bios jest zaktualizowany do najnowszego dostępnego , a no i raczej żaden teoretyk nie przekona mnie praktyka że jest inaczej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...