Skocz do zawartości
basket4rap

Prośba o weryfikację zestawu PC ("Buda" i to co potrzeba wewnątrz do około 9000 zł)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 🙂
Po około dekadzie zmieniam sprzęt (m.in. AMD Ryzen 7 1800X + GTX 1070) i chciałbym, aby nowy również posłużył mi przez kilka lat, bez zabaw w większe modernizacje w przyszłości. Oprócz standardowego użytkowania ma służyć m.in. do amatorskich działań z video 4K, trochę z grafiką i muzyką. Nie uwzględniam tu ekranu (korzystam z OLEDa 55C3) i kwestii dźwięki (mam zewnętrznego DACa Topping D90SE). Klawiaturę Logitech K800 i mysz M590 również zostawiam, bo nie widziałem aby było coś lepszego z tej półki (chyba, że się mylę). Wiem, że około 9000 zł za poniższy sprzęt może wydawać się obecnie jako wielka nadzieja, ale nie mam potrzeby kupować wszystkiego na raz. Jestem w stanie poczekać kilka miesięcy i obserwować sytuację, gdzie trafię najtaniej za poszczególne elementy i złożę finalnie (albo systematycznie). Nie sądzę, aby w ciągu kilku miesięcy pojawiły się coś mocno ewolucyjnego w stosunku do tej specyfikacji (a tym bardziej nie rewolucyjnego).
Do rzeczy:

Obudowa Fractal design North Midi Tower czarna
Zasilacz Corsair RM850x 850W Cybenetics Gold ATX 3.1 PCIe 5.1
Płyta główna Gigabyte X870 GAMING X WIFI7
Procesor AMD Ryzen 9 9950X 16x4.3 GHz
Pasta Thermal Grizzly Kryonaut
Chłodzenie CPU Thermalright Phantom Spirit 120 SE 2x120
Karta graficzna PowerColor Radeon RX 9070 Hellhound 16GB GDDR6
Pamięć RAM Kingston FURY 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 Beast Black XMP
2x Dysk SSD NM790 4TB M.2 2280 PCIE x4 Gen4 NVMe

Temat analizowałem suma summarum z kilkanaście/kilkadziesiąt godzin i... tak mi wyszło, ale może coś pominąłem istotnego, co nie rzuca się niemalże od razu dla średnio-zaawansowanego użytkownika. Może coś warto podmienić. Z góry dzięki za wszelkie sugestie 😉
P.S. Już zacząłem się zastanawiać, czy nie warto do takiej konstrukcji dokupić do (dwóch wentylatorów 140 mm Aspect?) standardowych jeszcze jednej takiej pary (?) Chyba maksymalnie wejdą cztery takie, ale czy przy gabarytach innych podzespołów, to w ogóle ma sens...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

ja obecnie zamiast pasty testuje , na CPU/GPU , wstępnie mogę powiedzieć takie rozwiązanie to XXI wiek.   Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R)

ostatnio coś tam składałem z obudowa z drewnianym przodem, po oględzinach jak to sie prezentuje w realu jakoś tak nie było ochów i achów , kwestia gustu co sie komu podoba,  byle aby była funkcjonalna w środku.

wybrane chłodzenie robi robotę bo ma 7 ciepłowodów ,ale wiatraki nie są najcichsze.   

nie jestem fanem płyt gigaszrota , oraz mam podejście (nie trzeba sie z nim zgadzać ) kupujesz cpu w podobnych pieniądzach kup płytę główna.  

może coś od MSI lub Asusa ? np.  MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

ja obecnie zamiast pasty testuje , na CPU/GPU , wstępnie mogę powiedzieć takie rozwiązanie to XXI wiek.   Thermal Grizzly Carbonaut 38 x 38 mm x 0.2 mm (TG-CA-38-38-02-R)

ostatnio coś tam składałem z obudowa z drewnianym przodem, po oględzinach jak to sie prezentuje w realu jakoś tak nie było ochów i achów , kwestia gustu co sie komu podoba,  byle aby była funkcjonalna w środku.

wybrane chłodzenie robi robotę bo ma 7 ciepłowodów ,ale wiatraki nie są najcichsze.   

nie jestem fanem płyt gigaszrota , oraz mam podejście (nie trzeba sie z nim zgadzać ) kupujesz cpu w podobnych pieniądzach kup płytę główna.  

może coś od MSI lub Asusa ? np.  MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI 

Ten termopad jest wyjątkowo intrygujący, dzięki.

Co do obudowy, to z wyborem starałem się obrać jakąś równowagę między funkcjonalnością, a tym co się podoba.

Do jakiego chłodzenia zatem warto dołożyć żeby "dawało radę", a było znacząco cichsze od zaproponowanego?

Zgadzam się z tym podejściem i chyba coś mi umknęło, a ta płyta MSI "podoba" mi się, również dzięki 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybierz sobie coguara mx600 obudowę 

A chłodzenie wodne arctika III 360 jednak ten procek jedt gorący a jak wrzucisz go na bęben na kilka godzin to raczej ciężko będzie mieć ~80 stopni 

Zasilacz Seasonic focus 850w 5.1

Kartę msi gaming trio 5070 ti bo lepiej się sprawują do wszelkiej grafiki 

Jak masz zamiar dokładać dysków z czasem to 1 ASRock X870E NOVA WIFI AM5 

2 MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI DDR5

3 Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7

Plyty w kolejności wyborów 

A jak nie i jest to bardzo amatorsko 

To ASRock B850 PRO RS lub z wifi ci wystarczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, axsin302 napisał(a):

Wybierz sobie coguara mx600 obudowę 

A chłodzenie wodne arctika III 360 jednak ten procek jedt gorący a jak wrzucisz go na bęben na kilka godzin to raczej ciężko będzie mieć ~80 stopni 

Zasilacz Seasonic focus 850w 5.1

Kartę msi gaming trio 5070 ti bo lepiej się sprawują do wszelkiej grafiki 

Jak masz zamiar dokładać dysków z czasem to 1 ASRock X870E NOVA WIFI AM5 

2 MSI MAG X870E TOMAHAWK WIFI DDR5

3 Gigabyte X870E AORUS ELITE WIFI7

Plyty w kolejności wyborów 

A jak nie i jest to bardzo amatorsko 

To ASRock B850 PRO RS lub z wifi ci wystarczy 

Jeśli chodzi o wspomniane chłodzenie wodne, to się myślałem nad nim, ale nie wiem... natomiast gdybym się na nie zdecydował, to żeby je zmieścić, to wolałbym zostawić wybraną obudowę, ale kupić ją w wersji XL.

Ten zasilacz Seasonic przeglądałem wcześniej (jak BE QUIET! Pure Power 12 M 850W 80 Plus), ale nie przekonały mnie bardziej niż ww. Corsair RM850x.

Na tego RTX 5070Ti też patrzyłem, ale to już 4000 zł w stosunku do 2700 zł (ten Hellhound RX 9070).

Dysków nie zamierzam dokładać, a ten AORUS ELITE nie różni się chyba zbyt wiele od pierwotnie proponowanego Gigabyte X870 GAMING X WIFI7, także zostałbym jak na razie raczej przy tym MSI TOMAHAWK.

Edytowane przez basket4rap

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, basket4rap napisał(a):

Do jakiego chłodzenia zatem warto dołożyć żeby "dawało radę", a było znacząco cichsze od zaproponowanego?

W tej cenie ciężko znaleźć konkurencje , jest np. CPU Deepcool AK620 / AG620 ale wydajnościowo są na zbliżonym poziomie , czy warto dopłacić sporo do Noctua NH-D15 G2 ?, czy już będzie lepiej wejść w AIO.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Noctua NH-D15 G2 ?, czy już będzie lepiej wejść w AIO.

W tym chłodzeniu od Noctua nie ma co się zepsuć, w chłodzeniu cieczą może się zepsuć np. pompka, która jest też dodatkowym źródłem hałasu... no i w chłodzeniu powietrzem masz nawiew na sekcję zasilania czego przy AiO nie uświadczysz. Niemniej wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Igorius napisał(a):

W tym chłodzeniu od Noctua nie ma co się zepsuć, w chłodzeniu cieczą może się zepsuć np. pompka, która jest też dodatkowym źródłem hałasu... no i w chłodzeniu powietrzem masz nawiew na sekcję zasilania czego przy AiO nie uświadczysz. Niemniej wybór należy do Ciebie.

Rozumiem, pytanie tylko czy warto dopłacać prawie pół tysiaka do tego modelu Noctua (w stosunku do Thermalright Phantom Spirit 120 SE 2x120) [?]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Igorius napisał(a):

Można taniej i nie mniej wydajnie niż wskazana Noctua - https://www.morele.net/jonsbo-jonsbo-hx7280-cpu-k-hler-2x-140mm-1x-120mm-schwarz-10802906/

Ciekawa propozycja, chyba mało znana. Za 350 zł gdyby się udało wyrwać... to super.

Czyli tym samym rozumiem, że jest to także lepsza oferta niż pierwsza wersja Noctua NH-D15 za około 450 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.06.2025 o 12:50, Igorius napisał(a):

Można taniej i nie mniej wydajnie niż wskazana Noctua - https://www.morele.net/jonsbo-jonsbo-hx7280-cpu-k-hler-2x-140mm-1x-120mm-schwarz-10802906/

Bzdury, znacznie głośniejsze wentyle, samm cooler też słabszy jak D15 https://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/kuehlung/58902-jonsbo-hx6250-und-hx7280-im-test-schwarz-wie-die-nacht.html?start=5

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Dikson napisał(a):

samm cooler też słabszy jak D15

Nie powiedział bym - https://youtu.be/Kip6rgaIRQ0?si=g4MzQ8Yhigcdfdoh&t=426
(btw- nie znam niemieckiego więc niczym w tym języku mnie nie przekonasz)

2 godziny temu, basket4rap napisał(a):

czy warto pójść trochę niżej z procesorem, w stronę 9900X...

https://technical.city/en/cpu/Ryzen-9-9950X-vs-Ryzen-9-9900X
ale
https://www.purepc.pl/test-procesorow-amd-ryzen-9-9950x-i-ryzen-9-9900x-z-agesa-1-2-0-2-jest-wzrost-wydajnosci-po-redukcji-opoznien-miedzy-ccd
ale
znajdź sobie też testy na YT porównawcze, np.: https://youtu.be/DtI8scGP04Q?si=BUalWtykSgYJOB2h&t=146

Edytowane przez Igorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostanę raczej przy Thermalright Phantom Spirit 120 SE 2x120.

Natomiast myślałem jeszcze nad procesorem i grafiką.

Przechodziłem już przez myśli i analizy nad 9900x, 9900x3d, 9950x3d i obecnie skłaniam się ku zakupie używki 7950x3d (polowałbym na coś za około 1800zł).

Z kolei co do grafiki, to jak na teraz celowałbym raczej w używkę 5070ti albo RTXa 4080 najchętniej w okolicach 2900 zł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze takie myśli:

Czy warto dopłacić trochę do tego RAMu? G.Skill Flare X5 DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 EXPO (F5-6000J3040G32GX2-FX5)

I czy zamiast Corsair RM850 iść w... Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 850W a może Lian Li Edge EG0850 Black Platinum 850W PCIe 5.1 ATX 3.1?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, basket4rap napisał(a):

Czy warto dopłacić trochę do tego RAMu? G.Skill Flare X5 DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 EXPO (F5-6000J3040G32GX2-FX5)

dopłacić porównując do ? np.

ja bym dopłacił  do

Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL28 (F5-6000J2836G32GX2-FX5)

1 godzinę temu, basket4rap napisał(a):

I czy zamiast Corsair RM850 iść w

każdy z tych zasilaczy posiada gwarancje 10 lat  i nie zależnie na jaki sie zdecydujesz będziesz zadowolony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Mr.T... napisał(a):

dopłacić porównując do ? np.

ja bym dopłacił  do

Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL28 (F5-6000J2836G32GX2-FX5)

każdy z tych zasilaczy posiada gwarancje 10 lat  i nie zależnie na jaki sie zdecydujesz będziesz zadowolony. 

Porównując do tych Kingstonów, które wymieniłem w pierwszym poście, a co do zasilacza, to zależy mi chyba najbardziej na tym, aby był cichy i kable nie były zbyt sztywne (bo o wydajność się nie martwię tutaj)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcąc kupić pamięci trzeba wskazać konkretny model ( kod producenta) bo o pomyłkę łatwo  w samym owocowym sklepie jest 8 modeli dla 2x32GB , 64GB 6000MT/s cl 30 , pewnie większość będzie działać 

G.Skill natomiast główna zaleta jest to ze są nisko profilowe a CL28 to taki dodatek xD  

fizyki nikt nie zmieni zasilacze z wiatrakiem 120mm podczas pracy będą słyszalne , 135/140 cechują sie większa kulturą pracy i oprócz XPG Core to raczej większość zasilaczy ma miarę akceptowalne kable jeśli chodzi o sztywność.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Chcąc kupić pamięci trzeba wskazać konkretny model ( kod producenta) bo o pomyłkę łatwo  w samym owocowym sklepie jest 8 modeli dla 2x32GB , 64GB 6000MT/s cl 30 , pewnie większość będzie działać 

G.Skill natomiast główna zaleta jest to ze są nisko profilowe a CL28 to taki dodatek xD  

fizyki nikt nie zmieni zasilacze z wiatrakiem 120mm podczas pracy będą słyszalne , 135/140 cechują sie większa kulturą pracy i oprócz XPG Core to raczej większość zasilaczy ma miarę akceptowalne kable jeśli chodzi o sztywność.   

Racja, powinienem dookreślić kodem. Te Kingstony Fury Beast Black EXPO 64GB 2x32GB 6000MHz DDR5 CL30 DIMM (KF560C30BBEK264) są do kupienia za 819 zł. G.Skill Flare X5 DDR5 64GB (2x32GB) 6000MHz CL30 EXPO F5-6000J3040G32GX2-FX5 jest 100 zł droższy. Wydajnościowo raczej nie będzie odczuwalnej zmiany. Pod kątem stabilności i kompatybilności chyba też nie. Zostaje kwestia czy Kingstony nie będą blokować chłodzenia. G.Skill Flare X5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL28 (F5-6000J2836G32GX2-FX5) to już około 200 zł dopłaty i tu tym bardziej nie wiem czy ma to sens.

Czyli wychodzi na to, że najgłośniejszy z tych trzech będzie Lian Li.

Z kolei widziałem sporo negatywnych opinii o sztywnych kablach w be quiet! Pure Power 12 M 850W 80 Plus Gold...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, basket4rap napisał(a):

Kingstony Fury Beast Black

wysokość pomięci 35mm  , bo te nowsze z podświetleniem ponad 42mm

Thermalright Phantom Spirit 120 SE , maksymalna wysokość pamięci 42mm 

ale takie coś znalazłem

https://www.youtube.com/watch?v=GQxqrGh9PlY

z ta sztywnością kabli to bez przesady toć to nie makaron , układasz raz i po temacie , jak chcesz miękkie kable to  Endorfy takowe posiada xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

wysokość pomięci 35mm  , bo te nowsze z podświetleniem ponad 42mm

Thermalright Phantom Spirit 120 SE , maksymalna wysokość pamięci 42mm 

ale takie coś znalazłem

https://www.youtube.com/watch?v=GQxqrGh9PlY

z ta sztywnością kabli to bez przesady toć to nie makaron , układasz raz i po temacie , jak chcesz miękkie kable to  Endorfy takowe posiada xD 

Czyli jednak 5 mm mniej (37 mm - według filmiku), ale skoro te Kingstony mają 35, to... zagrałoby 🙂 Tam wprawdzie jest wersja Thermalright bez "SE" (wolałbym raczej SE, gdyż lepiej sobie radzi z chłodzeniem i głośnością przy większych wymaganiach), ale co do pamięci powinno być to samo.

Waham się raczej między Corsair RM850 a Seasonic FOCUS GX-850 v4, chyba mniej Lian Li ze względu na to, że będzie głośniejszy. Aczkolwiek à propos tego Seasonica trafiłem na taką opinię: "W ostatniej wersji FOCUSów czyli V4 Seasonic strasznie zepsuł regulacje wentylatora, jest albo zero albo szum. Posiadam wcześniejszy model PX 650W i nigdy nie usłyszałem nawet wentylatora w trybie HYBRID, tutaj przy obciążeniu około 50% jest to najgłośniejszy podzespół w moim kompie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi