Skocz do zawartości
emeryt-kombinator

Scythe Mugen 2 vs Thermalright Ultra-120 - wydajność

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wypadłem mocno z tematu, a potrzebuję zakombinować.

Mam obecnie r7 1700, którego chłodzi wspomniany Thermalright Ultra-120 (chyba nie extreme, niestety nie wyciągnę teraz kompa żeby porównać ze zdjęciami), zamontowany lekko przekręcony, ale działa już kilka lat.

Wymieniam go niedługo na r7 5700x, a na półce leży mugen 2 (rev nieznany, jak pisałem wypadłem z tematu, załóżmy najstarsze).

I pytanie jest takie, które chłodzenie wydajnościowo jest lepsze?

I tak, wiem o niekompatybilności mugena z AM4, ale dorobić mocowanie to nie problem, nie dzisiaj w erze cnc, więc ten problem pomijam.

OC? Co najwyżej sprawdzę czy wyrobi przy ustawieniu w turbo na max zegarze na każdym rdzeniu, raczej nic więcej.

Szukałem jakichś porówna,ń jak nie dokładnie tych to chociaż zbliżonych chłodzeń, ale jak już coś było to finalnie "page not found" 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

sam temat wydaje sie ciekawy , pytanie z innej beczki czy rurki ciepłowody wraz z upływem czasu ulegają degradacji przez co wydajność zestawu sie zmniejsza/pogarsza ?

jest jakiś Youtuber co takie testy przeprowadza ?   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

czy rurki ciepłowody wraz z upływem czasu ulegają degradacji przez co wydajność zestawu sie zmniejsza/pogarsza ?

Używałem przez 11 lat chłodzenia Fortis pierwszej generacji, nałożony na i5 2400 i nie zauważyłem po takim czasie jakiejkolwiek degradacji.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod BOX się jednak trochę grzeje (on ma TDP 95W), a BOX to wiadomo jak kiepską ma wydajność. No ale nie istotne, nawet jeśli przyjmiemy, że się "nie grzeje" to to "nie grzanie" nie uległo zmianie po tych 11 latach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robiłem żadnych "badań", ale jak góra rozgrzewa się po odłączenie wentyli to znaczy, że ciepłowody działają 😉

Po włączeniu temperatura procka szybko leci też w dół, więc o ile nic nie uszkodziliśmy to powinno działać całe lata.

Thermalright to jednak będzie wersja extreme, bo musiałem kompa dzisiaj wyciągnąć i jest 6 ciepłowodów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi