ForwardAlias Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Witam witam i o drogę pytam :) od przynajmniej dwóch lat bujam się z zamiarem kupna nowego kompa, zmodernizowania obecnego lub przeczekania "bo może pojawi się coś lepszego". A że nadchodzi mocno luźniejszy okres życiowy, pojawiłoby się znacznie więcej czasu na ogranie upragnionych gierek (Cyberpunk, RDR2, Warhammer Total War, BG3) to znowu pojawia się ta myśl. Jeszcze od razu powiem, że postanowiłem zrobić sam sobie prezent świąteczny pod koniec roku i kupić całkowicie nowego kompa. Obecnie po prostu już "z nudów" chciałbym zagrać w znośnych detalach we wspomniane gierki :) Do rzeczy; obecnie w budzie mam: AMD Ryzen 5 1600 MSI B350 TOMAHAWK Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL15 SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W GTX 1060 6GB główny monitor ma rozdzielczość 3440x1440 (podejrzewam, że grałbym w rozdzielczości 2560x1440 jeśli doszło by do modernizacji) I po głowie chodzi mi kilka rozwiązań: 1. Kupno samej karty graficznej pokroju RTX 3060Ti, Radeon RX 6800 (skłaniałbym się ku Nvidii bo DLSS, ale może o czymś nie wiem). Koszt ~1k zł. Podejrzewam, że procesora nie musiałbym zmieniać do kart graficznych tej klasy? Karta wraz z całą obecną budą zostałaby przekazana "w spadku" komuś, kto by potrzebował (szkoła, przedszkole, rodzice, whatever). 2. Kupno RTX 5060, którą za te ~pół roku bym sprzedał i odzyskał trochę kasy na nowego kompa; z tego co widzę najtańsza jest za 1299 zł. 3. Przeczekać jeszcze te kilka miesięcy (ale znowu, pod koniec roku pojawi się myśl "a może by poczekać na AMD i ich UDNA, może będzie rewolucja" ech...) i kupić kompa na bazie Ryzen 7 9800X3D i RTX 5080 4. Kupić konsolę, na której ogram chociaż jedną, dwie z wymienionych gier i zostawię sobie na przyszłość. Chciałbym poznać Wasze opinie, może macie jakieś lepsze rozwiązania - czekam na odpowiedzi i z góry dzięki za wszelkie sugestie :) Edytowane 24 Czerwca przez ForwardAlias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 3 godziny temu, ForwardAlias napisał(a): Witam witam i o drogę pytam 🙂 od przynajmniej dwóch lat bujam się z zamiarem kupna nowego kompa, zmodernizowania obecnego lub przeczekania "bo może pojawi się coś lepszego". A że nadchodzi mocno luźniejszy okres życiowy, pojawiłoby się znacznie więcej czasu na ogranie upragnionych gierek (Cyberpunk, RDR2, Warhammer Total War, BG3) to znowu pojawia się ta myśl. Jeszcze od razu powiem, że postanowiłem zrobić sam sobie prezent świąteczny pod koniec roku i kupić całkowicie nowego kompa. Obecnie po prostu już "z nudów" chciałbym zagrać w znośnych detalach we wspomniane gierki 🙂 Do rzeczy; obecnie w budzie mam: AMD Ryzen 5 1600 MSI B350 TOMAHAWK Corsair 16GB 3000MHz Vengeance LPX Black CL15 SilentiumPC Supremo FM2 Gold 650W GTX 1060 6GB główny monitor ma rozdzielczość 3440x1440 (podejrzewam, że grałbym w rozdzielczości 2560x1440 jeśli doszło by do modernizacji) I po głowie chodzi mi kilka rozwiązań: 1. Kupno samej karty graficznej pokroju RTX 3060Ti, Radeon RX 6800 (skłaniałbym się ku Nvidii bo DLSS, ale może o czymś nie wiem). Koszt ~1k zł. Podejrzewam, że procesora nie musiałbym zmieniać do kart graficznych tej klasy? Karta wraz z całą obecną budą zostałaby przekazana "w spadku" komuś, kto by potrzebował (szkoła, przedszkole, rodzice, whatever). 2. Kupno RTX 5060, którą za te ~pół roku bym sprzedał i odzyskał trochę kasy na nowego kompa; z tego co widzę najtańsza jest za 1299 zł. 3. Przeczekać jeszcze te kilka miesięcy (ale znowu, pod koniec roku pojawi się myśl "a może by poczekać na AMD i ich UDNA, może będzie rewolucja" ech...) i kupić kompa na bazie Ryzen 7 9800X3D i RTX 5080 4. Kupić konsolę, na której ogram chociaż jedną, dwie z wymienionych gier i zostawię sobie na przyszłość. Chciałbym poznać Wasze opinie, może macie jakieś lepsze rozwiązania - czekam na odpowiedzi i z góry dzięki za wszelkie sugestie 🙂 Jeśli nie grałeś w Cybera i BG3 to szczerze ci zazdroszczę. Kosmiczne tytuły. Ryzen 7500F/7700 oraz RTX 5070Ti i w obydwie gry zagrasz na maksymalnych detalach w 3440/1440. 9800X3D i 5080 starczy po prostu na dłużej bez wymiany bebechów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForwardAlias Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 11 godzin temu, Grolshek. napisał(a): Jeśli nie grałeś w Cybera i BG3 to szczerze ci zazdroszczę. Kosmiczne tytuły. Ryzen 7500F/7700 oraz RTX 5070Ti i w obydwie gry zagrasz na maksymalnych detalach w 3440/1440. 9800X3D i 5080 starczy po prostu na dłużej bez wymiany bebechów. W ogóle nie grałem, mam kupione i czekają za zamianę ziemniaka :) Obecny sprzęt działa już bez problemu z 7 lat, jedyne co dołożyłem to dysk nvme, dlatego, jeśli już będę kupować nowe części, to chciałbym by także starczyło na przynajmniej tyle samo :) Żeby kupić i zamontować Ryzena 7500/7700 to i tak musiałbym wymieniać cały sprzęt więc już wolałbym przeczekać do końca roku (wtedy wpada premia :D) i zrobić zakupy jak wspomniałem post wyżej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 25 Czerwca Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca Ja bym na Twoim miejscu zbierał na nowy PC bądź kupował konsolę. Jak chcesz wymieniać podzespoły w obecnym, to oprócz kupienia karty, wypadałoby kupić nowy procesor, bo ten Ryzen 5 1600 z pewnością będzie za słaby. A na B350 to nie ma pełnej pewności, że np. taki R5 5600 ruszy - mogą wystąpić różne kwiatki. Zazwyczaj w lecie można najtaniej kupić części do komputera, tak że też nie zwlekaj zbytnio, przed black friday będą podwyżki cen by później zrobić "promocję". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForwardAlias Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Ok, zainstalowałem Cybera na ziemniaku, odpaliłem, pograłem 15 minut i stwierdziłem, że nowy komp :D dwa dni bujania się i szukania części i oto co wymyśliłem, tipy mile widziane: obudowę wyrwałem za 99 zł na x-kom i jej nie planuję zmienić - Silver Monkey X Railing zasilacz, mobo, pamięci i chłodzenie - https://www.morele.net/inventory/info/450ffc7e/ (płyta mATX by zamontować ją niżej w budzie do tego b. mi się podoba i układ złączy jest super, więcej miejsca na chłodzenie wodne na topie, chłodzenie wodne czysta zachcianka, chciałem mieć od zawsze) grafika - albo 5070Ti albo 5080, poluję na dobrą ofertę na pepperku (jak trafi się ponownie 5080 za 4200-4300 biorę od razu) procek - Ryzen 9 9800X3D, także poluję na dobrą ofertę (jak będzie za ~1900 biorę od razu) SSD przełożę z obecnego ziemniaczka, 2 TB goodram nvme Co myślicie? Edytowane 28 Czerwca przez ForwardAlias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 25 minut temu, ForwardAlias napisał(a): (jak trafi się ponownie 5080 za 4200-4300 biorę od razu) Karta graficzna, to nie jest jej sam rdzeń, tylko też jakość PCB i tego co na niej jest, możliwości VRM, ale przede wszystkim jakość, trwałość i możliwości chłodzenia (cisza lub jej brak/gotowanie lub niskie temperatury). Za "4200-4300" RTX 5080 to jakaś tandetna wersja będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForwardAlias Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 40 minut temu, Kyle napisał(a): Karta graficzna, to nie jest jej sam rdzeń, tylko też jakość PCB i tego co na niej jest, możliwości VRM, ale przede wszystkim jakość, trwałość i możliwości chłodzenia (cisza lub jej brak/gotowanie lub niskie temperatury). Za "4200-4300" RTX 5080 to jakaś tandetna wersja będzie. Zgadzam się, spojrzałem raz jeszcze na zeszłe promocje i oferty i faktycznie, za tą cenę były średniawe karty. Anyway, jeśli będzie cokolwiek w przedziale 4500-4800 to pewnie będę kupować, ogólnie chciałbym "zamknąć" temat w tym miesiącu :) zobaczymy czy się uda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Tak się zastanawiam, czemu dopłacacie tak chętnie do RTX 5080 (względem RTX 5070Ti)? Przecież RTX 5080 to jedna z najgorszych kart tej najnowszej generacji (nieco mało VRAM, jak na tak szybkie i drogie GPU). Dużo sensowniejszym jest RTX 5070Ti, szczególnie, że za 4500-4800zł kupisz jakąś porządną wersję. RTX 5080 to będzie miał sens, jeśli wyjdzie wersja SUPER z 24GB VRAM 🙂 Edytowane 28 Czerwca przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForwardAlias Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 45 minut temu, Kyle napisał(a): Tak się zastanawiam, czemu dopłacacie tak chętnie do RTX 5080 (względem RTX 5070Ti)? Przecież RTX 5080 to jedna z najgorszych kart tej najnowszej generacji (nieco mało VRAM, jak na tak szybkie i drogie GPU). Dużo sensowniejszym jest RTX 5070Ti, szczególnie, że za 4500-4800zł kupisz jakąś porządną wersję. RTX 5080 to będzie miał sens, jeśli wyjdzie wersja SUPER z 24GB VRAM 🙂 Tak totalnie szczerze to sam nie wiem :) bardziej... na przyszłość? Patrzyłem na testy (bez DLSS i FG) i jakoś "na oko" bardziej mi odpowiadało trzymanie ~60 fps na 5080 niż ~50 na 5070Ti.. Nie jestem osobą która wymienia sprzęt co dwie-trzy generacje, tym bardziej co jedną generację. Chciałbym sprzęt który "wytrzyma" przynajmniej 4-5 lat, chyba że w 2026 AMD zrobi rewolucję i wtedy znowu bym wymieniał kartę :D ale też patrząc z tej strony, chyba łatwiej będzie odsprzedać 5070Ti niż 5080.. kurde, sam już nie wiem na którą grafikę się zdecydować :D na pewno wszystko będzie lepsze od mojej obecnej 1060 :D Patrzę na 5070Ti na morelach i co myślisz/myślicie nad: https://www.morele.net/karta-graficzna-asus-prime-geforce-rtx-5070-ti-oc-16gb-gddr7-prime-rtx5070ti-o16g-14486804/ https://www.morele.net/karta-graficzna-zotac-gaming-geforce-rtx-5070-ti-amp-extreme-infinity-16gb-gddr7-dlss4-zt-b50710b-10p-14689677/ https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-rtx-5070-ti-gamingpro-v1-16gb-gddr7-dlss4-ne7507t019t2-gb2031y-14852284/??utm_campaign=zestawy_czerwiec_2025 https://www.morele.net/karta-graficzna-inno3d-geforce-rtx-5070-ti-x3-oc-16gb-gddr7-dlss4-n507t3-16d7x-176068n-14702205/ lub x-kom: https://www.x-kom.pl/p/1327400-karta-graficzna-nvidia-kfa2-geforce-rtx-5070-ti-ex-gamer-1-click-oc-16gb-gddr7-dlss4.htm jeszcze znalazłem coś takiego: https://www.neonet.pl/karty-graficzne/gainward-geforce-rtx-5070-ti-phoenix-s-16gb-gddr7.html i o dziwo opinie i (nieliczne) recenzje jakie znalazłem są całkiem spoko, a cena bardzo przyjemna przyznam, że czuję wewnętrzny opór wydać na słabszą kartę tyle samo złotówek, nawet w lepszej wersji, niż kupić mocniejszą :) dlatego trochę tańsze. Co do wersji super - też o tym myślałem, żeby poczekać, ale tak sobie mówię od premiery 3060Ti :D Edytowane 28 Czerwca przez ForwardAlias Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Godzinę temu, ForwardAlias napisał(a): bardziej mi odpowiadało trzymanie ~60 fps na 5080 niż ~50 na 5070Ti.. To się płynnie zmienia. Niebawem będzie 52fps vs 45fps itd. itd. Godzinę temu, ForwardAlias napisał(a): przyznam, że czuję wewnętrzny opór wydać na słabszą kartę tyle samo złotówek, nawet w lepszej wersji, niż kupić mocniejszą 🙂 dlatego trochę tańsze. Rozumiem to. To jest kwestia wyboru. Kiedyś faktycznie sam kupowałem GPU patrząc tylko i wyłącznie na wydajność. Później po kolejnych awariach GPU i zauważeniu problemu hałasu zmieniłem podejście i patrzę na taki zakup bardziej kompleksowo. Także wybierz to, co Tobie najbardziej odpowiada, jednak sugerowałbym przeanalizować swoją decyzję pod różnymi względami, a nie tylko pod kątem stosunku $/FPS. Godzinę temu, ForwardAlias napisał(a): ale też patrząc z tej strony, chyba łatwiej będzie odsprzedać 5070Ti niż 5080. ... czy dzisiaj łatwiej odsprzedać RTX 3070Ti 8GB czy RTX 3070 8GB? ... a może wręcz RTX 3060Ti 8GB? (uwzględniając wszystko - % strat wzgl. ceny zakupu nowej głównie) Edytowane 28 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_Kr Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) W dniu 28.06.2025 o 12:13, ForwardAlias napisał(a): Tak totalnie szczerze to sam nie wiem 🙂 bardziej... na przyszłość? Patrzyłem na testy (bez DLSS i FG) i jakoś "na oko" bardziej mi odpowiadało trzymanie ~60 fps na 5080 niż ~50 na 5070Ti.. Nie jestem osobą która wymienia sprzęt co dwie-trzy generacje, tym bardziej co jedną generację. Chciałbym sprzęt który "wytrzyma" przynajmniej 4-5 lat, chyba że w 2026 AMD zrobi rewolucję i wtedy znowu bym wymieniał kartę 😄 ale też patrząc z tej strony, chyba łatwiej będzie odsprzedać 5070Ti niż 5080.. kurde, sam już nie wiem na którą grafikę się zdecydować 😄 na pewno wszystko będzie lepsze od mojej obecnej 1060 😄 Trochę jak z instalacją LPG – jeśli już inwestować, to z głową i na dłużej. Sam ostatnio czytałem na gaz-time, jak dobrze dobrana instalacja może służyć latami i jeszcze się zwrócić szybciej niż zakładaliśmy. Więc może i tu warto spojrzeć szerzej – nie tylko na liczby, ale i na przyszłość. Rozumiem to. To jest kwestia wyboru. Kiedyś faktycznie sam kupowałem GPU patrząc tylko i wyłącznie na wydajność. Później po kolejnych awariach GPU i zauważeniu problemu hałasu zmieniłem podejście i patrzę na taki zakup bardziej kompleksowo. Także wybierz to, co Tobie najbardziej odpowiada, jednak sugerowałbym przeanalizować swoją decyzję pod różnymi względami, a nie tylko pod kątem stosunku $/FPS. Mam podobne podejście – wolę zainwestować raz na 4–5 lat i mieć spokój. 5070 Ti wygląda dobrze, ale jeśli 5080 daje Ci większy komfort w fps i masz budżet – warto przemyśleć. Edytowane 29 Czerwca przez Piotr_Kr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForwardAlias Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca Dzięki wszystkim za odpowiedzi, trochę myślenia było, stawiam na 5070Ti od Zotaca :) żałować i tak nie będę, teraz nadchodzi czas (w końcu!) grania :) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...