Skocz do zawartości
Przemas503

Nowy komputer, ze starą grafiką. Budżet około 3,3 k. Przeznaczony do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
czy mógłbym Was prosić o weryfikację poniższego zestawu?
Generalnie założenie jest takie, że na chwilę obecną do komputera będzie podłączona karta graficzna geForce GTX 1660 Ti, ale w przyszłości grafika będzie wymieniana, stąd też przyjąłem zasilacz o większej mocy.

Podzespoły w jakie celuje to:
-Procesor Intel Core i5-14600KF, 3.5 GHz, 24 MB, OEM 

alternatywnie Procesor Intel Core i5-14600K. O dziwo ten ze zintegrowaną grafiką jest tańszy. Czymś więcej się różnią?

- Obudowa Phanteks XT Pro Ultra ARGB

- Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W

- Płyta główna Asus TUF GAMING B760-PLUS WIFI

- Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

- Dysk SSD WD WDS100T3B0E 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

- Chłodzenie wodne Endorfy Navis F280 (2x140)

Czy wszystko będzie ze sobą grało? Może warto coś zmienić, albo dopłacić niewiele do jakiejś innej części?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z czego to wynika, że ludzie w AMD idą? Patrzyłem na porównanie w grach i Intel wydawał się lepszy (porównując i5 z ryzen 5).

Czy chodzi o ten fakap, co Intel miał z regulacją napięcia? 

Ten i5 14600k ma 125 W.

Niemniej jednak uznałem, że tutaj wygra kultura pracy. Po prostu nie chcę tego pojedynczego radiatora z wentylatorem, bo mam doświadczenia, że to dosyć mocno potrafi hałasować (blaszki radiatora)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PC to nie tylko wydajność liczona w FPS ale czy PC stwarza mnie lub więcej problemów z którymi końcowy użytkownik będzie zmagał sie sam, która platforma obecnie jest mniej konfliktowa AMD vs Intel ? 

obecnie ludzie kupuje AM5 mylnie zakładając że za ileś lat wymienia sobie tylko CPU i będzie git majonez , ta obsadź nowe CPU na np. X370 , to co ?, za 5 lat nadal podstawowym standardem będzie DDR5 and PCIe 5.0 czy jednak nowsze rozwiązania ?

AIO tyż posiada wiatraki i raczej szum podczas wzmożonej pracy jest nie unikniony, jak kupi sie nie budżetowe chłodzenie dla CPU np. dwu wieżowe, to raczej kultura pracy tez jest na bardzo akceptowalnym poziomie.         

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja tego argumentu, że AMD rzadziej zmienia socket nie kupuje. To nie ma zastosowania. Jak ktoś kupuje komputer raz na 6 lat to i tak będzie musiał zmienić podstawkę. Czy to AMD czy Intel. Poza tym tak jak napisałeś. Standardy się zmieniają.

Która platforma jest mniej konfliktowa...nie wiem. Wiem tylko, że Intel miał ostatnio wpadkę z zarządzaniem napięcia.

Jeśli chodzi o chłodzenie to mi nie chodzi o wiatraki. W moim przypadku hałasowały blaszki/żeberka i dlatego się zraziłem.

Edytowane przez Przemas503
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i bardzo dobrze że to dostrzegasz , nowe platformy wymagają od użytkownika np. zmianę ustawień biosu  , niby kilka opcji ale są osoby które bios traktują jak czarna magie, a tu po prostu trzeba sie zainteresować tematem. 

chłodzenie : za cena idzie jakoś , obecnie nie widzę aby można było zakupić np. Scythe Fuma 3 , jak ktoś miał w racach różne zestawy chłodzące i je montował, Scythe to klasa sama w sobie bierzesz to do ręki i od razu dostrzegasz różnice o montażu nie wspominając.   

AIO poczytaj opinie na temat kultury pracy "Endorfy Navis" 

obecnie polecane chłodzenia to :

Arctic Freezer 36 CO

Thermalright Phantom Spirit 120 SE 120mm

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd mogę wziąć rzetelne informacje odnośnie kultury pracy navisa?

Są artykuły i komentarze które chwalą jego kulturę pracy. Są też komentarze negatywne...

Ja mam w swoim komputerze navisa z 3 wentylatorami i sobie chwalę.

Mogę jeszcze prosić o komentarz w sprawie obudowy, czy tutaj niczego nie powinienem się obawiać? Miejsca na przyszłą grafikę jest sporo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 hours ago, Mr.T... said:

czy i5 14600K wymaga AIO ?  

Wymaga. Te 125W to jest takie sugerowanie/bajdurzenie. Mam 13600K i cenami węgla w zimie przejmować się nie muszę, a 14600K to jest praktycznie to samo. UV dużo dało, ale są granice.

U Ciebie, OP, w tej w miarę dużej obudowie z dobrym obiegiem powietrza, zwykłe też by wystarczyło, ale ceny podobne, a z AiO będzie lepiej pod każdym względem. Obudowa ogólnie jest OK. Sam wolę większe, chociaż obecnie mam mniejszą, ciasną...

Zastanowiłbym się co prawda, czy nie przeskoczyć pięterko wyżej na 14700K. Teraz, kiedy NPCe ustawiają się w kolejce do AMD, ceny w tym segmencie wydajnościowym są bardzo przyzwoite. Kupując zaraz po premierze sporo za nowość przepłacałem, a wiatr "fajności" też w innym kierunku wtedy wiał. To co ja przepłaciłem, Ty terazoszczędzisz 😉 

Polecałbym Ci Arctica, Przemasie. Wejdź sobie na oficjalną niemiecką stronę firmy. Codziennie, czasami co dwa dni, wieczorem i z rana, rzucają chłodzenia "refurbished", czyli po zwrotach. W zeszłym tygodniu za 200zł z przesyłką kupiłem wersję 420. Co prawda tą starszą i bez świecidełek, ale za 200zł. Wszystkie inne, wraz z najnowszymi, też się pojawiają. Dostawa to, w moim przypadku, 4 dni DHLem. Pełna gwarancja, sprzęt najczęściej w ogóle nie używany. Tylko pudełka wymiętoszone. 

Edytowane przez Kacopys
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Grolshek. napisał(a):

Zamierzam na mojej Aorus X370 obsadzić nowego Ryzena 5 5500X3D i gdzie widzisz problem?

Bardzo dobrze , mam nadzieje że przeprowadzisz własne testy np. w grach i zamieścisz informacje odnośnie wydajności lub zmniejszonej wydajności, spowodowanej np. wolniejszymi pamięciami.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Bardzo dobrze , mam nadzieje że przeprowadzisz własne testy np. w grach i zamieścisz informacje odnośnie wydajności lub zmniejszonej wydajności, spowodowanej np. wolniejszymi pamięciami.     

Będzie dobrze i tanio. Masz moją gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Przemas503 napisał(a):

Ten i5 14600k ma 125 W.

Mocy długotrwałej (PL1). Natomiast PL2 tego procesora, to 181W - przez 56s tyle jest w stanie pobierać (i wyrzucać w postaci ciepła) i będzie tyle pobierał w Cinebench multicore. Na testy np. na PurePC nie ma sensu patrzyć, bo sobie ustawiają niestandardowe parametry pracy (jak większość serwisów), więc z nich nie dowiesz się w pełni, jak procesor NORMALNIE pracuje ... niestety.

12 godzin temu, Przemas503 napisał(a):

Po prostu nie chcę tego pojedynczego radiatora z wentylatorem, bo mam doświadczenia, że to dosyć mocno potrafi hałasować (blaszki radiatora)

U mnie pracuje niesłyszalnie - kwestia prędkości przepływu powietrza i dobrania odpowiedniego (dużego) chłodzenia, do odpowiedniej (małej) mocy. (by temperatury były niskie, przy niesłyszalnej pracy)

9 godzin temu, Kacopys napisał(a):

Te 125W to jest takie sugerowanie/bajdurzenie.

... po prostu standardowe parametry pracy (limit mocy PL1 ustalony przez producenta na taką wartość, a to że wielu użyszkodników sobie wybiera parametry pracy z czapy, to inna sprawa).

9 godzin temu, Kacopys napisał(a):

przeskoczyć pięterko wyżej na 14700K.

Sam myślę o 14700, ale może ceny jeszcze spadną (nie wiadomo), a może BartlettLake będzie ciekawy (nie wiadomo). Także na razie się wstrzymuję.

5 godzin temu, Grolshek. napisał(a):

Zamierzam na mojej Aorus X370 obsadzić nowego Ryzena 5 5500X3D i gdzie widzisz problem?

Zrobisz, jak uznasz za stosowne, ale to będzie prawdopodobnie ostatni CPU na tą platformę jaki kupisz, więc ja bym wybrał jakieś Ryzen 5700X3D (8 rdzeni). Chyba, że planujesz kiedyś jeszcze raz wymieniać CPU, ale ... po co? ... skoro już teraz możesz kupić "ostateczny" na tą platformę.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niczego nie będę kupował. Dzielnie tam sobie śmiga R5 2600 i jeszcze pośmiga. Mr.T po prostu gościowi pisze głupoty że po tylu latach nie da się sensownego nowego procka na X370 włożyć i cieszyć się wydajnością to udowadniam mu że się da. I tyle 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, Kyle napisał(a):

Zrobisz, jak uznasz za stosowne, ale to będzie prawdopodobnie ostatni CPU na tą platformę jaki kupisz, więc ja bym wybrał jakieś Ryzen 5700X3D (8 rdzeni). Chyba, że planujesz kiedyś jeszcze raz wymieniać CPU, ale ... po co? ... skoro już teraz możesz kupić "ostateczny" na tą platformę.

W tej chwili jeśli cokolwiek miałbym kupować na AM4  to na Ali jest w granicach 380pln R7 5700X i to jest bomba cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Mr.T... napisał(a):

No co ty , "Grolshek" sam napisze i zaimplementuje aktualizacje do Biosu.  

Zabolało? To bardzo dobrze. Miało zaboleć.

14 minut temu, Igorius napisał(a):

Jest już bios obsługujący ten procesor?

No coś ty? Procka nie ma a bios ma być? Poza tym na X370 to w tej chwili poszedłbym w R5 5500. Wystarczająco wydajny do lajtowego pogrania, PCI 3.0 więc niczego nie ogranicza, jest promka na X-kom za 266 i kontroler Ryzera gratis do tego jakaś 2060 Super i za grosze komp do No Man's Sky jak się patrzy :}

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Grolshek. napisał(a):

Zabolało? To bardzo dobrze. Miało zaboleć.

tzn. co zabolało ? że sam czegoś nie sprawdzisz nie przetestujesz, a z góry zakładasz że masz racje , hmmm na podstawie czego , własnego ego ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedni AMD, drudzy Intel.  Poszedłem znowu na Intela z I7 8700 na 14600k, ale kupiłem mobkę na Z790 + szybkie memki 8000/34. Skusiłem się na Bartleta 😛 

AIO 240 wystarczy przy UV na 1.20 Vcore przy 5300/4500 MHZ core. Ale żre już pod 180 WAT w CB 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Grolshek. napisał(a):

No coś ty? Procka nie ma a bios ma być?

Oczywiście. Producenci (AMD/Intel) przedpremierowo udostępniają swoim partnerom dane techniczne/specyfikację i inne potrzebne informacje aby ci mogli dostosować biosy - inaczej premiera byłaby niemożliwa - bo jak odpalić proceso,r jeśli na żadnej płycie, z powodu braku odpowiedniego biosu, nie można? 🙃

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi