Skocz do zawartości
Igorius

Jak ustawić kierunek dmuchania wentylatorów w obudowie?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, w jaki sposób ustawić kierunek dmuchania aby wentylatory sprawiały, że chłodzenie działa najbardziej optymalnie?
Po obejrzeniu tego filmu https://youtu.be/kdFQL3t5rmQ?si=nktWdjuXcJU-4MAG wydaje mi się, że do tej pory robiłem to źle ustawiając oba górne (top) wentylatory aby wywalały gorące powietrze na zewnątrz... czy sposób podany w filmie przez testera jest, waszym zdaniem, lepszy? Moja obudowa: ZENPC Flow TG nie ma wentylatorów na podłodze, ma za to 6 Fanderów 120.

chłodzenie_jedn_centr.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam gdzie jest czerwona strzałka, to w ogóle bym uszczelnił (i wywalił wentylator). Jak masz 2 wyloty i aż 3 wloty (zakładam, że wszystko ma podobny przekrój, czyli np. wszędzie 120mm i podobny RPM), to i tak wąskim gardłem jest wylot(y), więc robienie 4 wlotów przy tych dwóch wylotach, to tak niespecjalnie widzę sens. Oczywiście przy zwiększonym ciśnieniu powietrze po prostu będzie wychodzić jeszcze innymi otworami, ale nadal uważam, że ładowanie wielkiej ilości wentylatorów jest nieoptymalne.

ps. przy 2:44 tego filmu, doskonale widać to, o czym piszę od lat, czyli powietrze wlatuje przodem (pierwszy wentylator przedni od góry), nic nie chłodzi, tylko od razu wylatuje pierwszym górnym wentylatorem:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi