Skocz do zawartości
georgos

Wieszanie się gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujacy problem: po paru minutach grania system sam gry zamyka lub też sam się restartuje.

Normalnie system chodzi w miarę stabnilnie, czasami zdarza mu się zawiesić.

Myśałem, że to kłopot z pamiecią, ale po wymianie mam dalej to samo

Podaję specyfikację sprzętu: AMD 2200, MSI K7N2 delta, 2x256 ram(333)(na pojedynczych kostach dzieje się to samo), Radeon 9200. System Win XP Pro wraz z SP1.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli komputer zawiesza sie w 3D to wszystkie podejrzenia spadają na karte graficzną.Włącz sobie jakiś test stabilności kompa np.prime95 jak sie nie zawiesi to radze sprawdzić karte graficzną, może radiator nie przylega dokładnie do czipu i ten sie przegrzewa, chociaż wydaje mi sie że powinny najpierw pojawiać sie artefakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławny mblast:lol: wszystko mozliwe miałem gada i dzialał zupełnie losowo u mnie wiec u ciebie moze akurat trafiac w czasie gier.

tez go mialem ale dziala on tylko gdy jestes podlaczony do sieci ... a chocby nawet i nie to wczesniej musialaby sie pojawic tabelka ze "zostala przerwane polaczenie RPC... bla bla bla system musi byc uruchomiony ponowie"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie jak koledzy radza.

Podejrzenia padaja na karte graficzna przy escape z gry. Jednak przy restarcie kompa winy szukalbym juz w niestabilnosci spowodowanej przez procesor. Albo upaly mu doskwieraja albo masz za male Vcore (szczegolnie jesli podkrecasz).

Rada. Sprawdz temp. na procesorze jakims porzadnym programem (MBM5, speedfan, etc.), dotknij palcem radiatora jezeli nie masz zadnego programu (jezeli bedzie naprawde goracy to juz wiadomo co jest grane), dzwignij Vcore jezeli temp. jest w normie.

Odezwij sie jak juz cos wykonasz w tym kierunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od kilkunastu dni mam ten sam problem. U mnie jednak zwisy następują tylko i wyłącznie w aplikacjach 3D i ktoś mi sugerował "osłabiony" zasilacz ( 300 Codegen). Wczoraj własnie zdarzył mi się samoczynny reset w trakcie takiego zwisu - na ile to może być walnięta grafika a na ile słabawy zasilacz ?. Wszystkiego rodzaju testy przechodzą bezproblemowo ( z wyjątkiem oczywiście, w związku z w/w sytuacją- benchmarków 3D).

PS. Czy uważacie, że , zakładając winę zasilacza, CHIEFTEC

360W Dual Fan będzie rozwiązywał sytuację ? To jednocześnie pytanie i sugestia do pytania na początku posta.

Pozdrawiam

TRUST

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - czytałem o rastartach i niewyłączaniu się w poprawny sposób XP, ale ja się od tego systemy trzymam daleko i to wszystko o czym napisałem, to win98SE.

Co do zasialacza, to mam właśnie największe podejrzenie co do niego ( przez rok chodziło wszystko OK, aż wymieniłem 1800XP na 2000XP , tzn przy tej wymianie dopiero zwróciłem na to uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...