Grabarz23 Opublikowano 27 Czerwca Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Cześć, w lutym 2024 kupiłem podzespoły wraz z montażem i tak dotarł do mnie pierwszy od bardzo dawna PC, jak się jednak okazuje dysk 2 TB to jednak trochę za mało... Poszukuję dysku 2-4TB na którym będę przechowywał swoje projekty, tekstury, modele - z jednej strony nic z czego czerpię jakieś wielkie korzyści, z drugiej strony rzeczy na które poświęciłem mnóstwo czasu i nie chciałbym ich od tak stracić. Zależy mi aby dysk włożyć i zapomnieć - nie ingerować, nie pchać tam swoich rąk, nie musi być to najwydajniejszy z wydajnych dysków, po prostu bezawaryjny o ile takie są Obecnie posiadam płytę główną: Asus TUF GAMING X670E-PLUS WIFI Dysk SSD: Kingston KC3000 2TB M.2 2280 w chwili obecnej zastanawiałem się nad: - drugi Kingston KC3000 2TB M.2 2280 - Kingston KC3000 4TB M.2 2280 - Samsung 990 PRO 4TB M.2 Co do Samsunga to nie wiem - ludzie piszą że od razu po zakupie należy zaktualizować wewnętrzne oprogramowanie dysku, inaczej dysk pada po ok 1 roku użytkowania Myślałem też nad Lexarem ale nie wiem, nie znam marki, co nie oznacza że go wykluczam Gdyby ktoś mógł mi pomóc podjąć decyzję, zasugerować dysk lub jakkolwiek pomóc - będę wdzięczny Edytowane 28 Czerwca przez Grabarz23 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca W dniu 28.06.2025 o 00:39, Grabarz23 napisał(a): po prostu bezawaryjny o ile takie są Nie ma takixh, mi padł 970 Pro zaraz po gwarancji a to topka jeszcze na kościach MLC. Jeśli Kingston to trzeba sprawdzić przy odbiorze która wersja firmware, EIFK31.6, EIFK31.7 są na kościach Microna, EIFK51.2 Toshiba, te drugie są cieplejsze w użytkowaniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz23 Opublikowano 29 Czerwca Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2 godziny temu, Dikson napisał(a): Nie ma takixh, mi padł 970 Pro zaraz po gwarancji a to topka jeszcze na kościach MLC. Jeśli Kingston to trzeba sprawdzić przy odbiorze która wersja firmware, EIFK31.6, EIFK31.7 są na kościach Microna, EIFK51.2 Toshiba, te drugie są cieplejsze w użytkowaniu. Dzięki, wychodzi na to że obecnie w KC3000 2TB mam kości Micron, EIFK31.6, Jako że nie mam zbyt dużego doświadczenia w dyskach - jak wygląda sprawa po montażu? Wkładam dysk w gniazdo zabezpieczam przykrywam maskownicą i włączam PC co dalej? muszę wejść do BIOS by aktywować dysk? PC z automatu wykrywa dysk i Windows działa bez zarzutu wykrywając oba dyski? Jak wygląda sprawa podzielenia dysku na partycje ? Jak to się w obecnych czasach robi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca A nie lepiej kupić talezowca enterprise typu Toshiba mg 24tb kosztuje pod 2k 18tb 1,5k kwestia czy masz dużo ramu i czy możesz stracić dane czy lepiej gdyby był backup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca Dysk zewnętrzny talerzowy, na backup offline też powinien kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca Lepiej obudowę,/adapter na USB i dysk klasy enterprise niż zwykły dysk desktopowy w obudowie z lutowanymi USB i tak jak padnie samemu nie naprawi no chyba że nas ale to już ciezka kasa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grabarz23 Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca Dysk na backup Na tą chwilę chcę skupić się na dysku SSD, dysk talerzowy to zagadnienie na przyszłość - pewnie bliższą niż dalszą, oby przed a nie po utracie danych. Co do dysku SSD - chyba pada wybór na ten dysk Kingston KC3000 4TB M.2 2280 - nie udało mi się znaleźć żadnych sensownych testów dysków SSD 4TB, wciąż mam wiele pytań odnośnie formatowania, i działania dysku zaraz po montażu 18 godzin temu, Grabarz23 napisał(a): Dzięki, wychodzi na to że obecnie w KC3000 2TB mam kości Micron, EIFK31.6, Jako że nie mam zbyt dużego doświadczenia w dyskach - jak wygląda sprawa po montażu? Wkładam dysk w gniazdo zabezpieczam przykrywam maskownicą i włączam PC co dalej? muszę wejść do BIOS by aktywować dysk? PC z automatu wykrywa dysk i Windows działa bez zarzutu wykrywając oba dyski? Jak wygląda sprawa podzielenia dysku na partycje ? Jak to się w obecnych czasach robi ? Godzinę temu, robertsup napisał(a): A nie lepiej kupić talezowca enterprise typu Toshiba mg 24tb kosztuje pod 2k 18tb 1,5k kwestia czy masz dużo ramu i czy możesz stracić dane czy lepiej gdyby był backup Ramu mam 64GB - G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 Ten dysk Toshiby - rozumiem że to ten tak? https://www.x-kom.pl/p/1339409-dysk-hdd-toshiba-mg-series-24tb-7200obr-512mb.html?pageThemeMode=dark& Czy są jakieś obudowy do dysków tak aby zrobić z nich dysk przenośny? Czy jest tylko wybór kup gotowy zewnętrzny lub miej dysk wewnętrzny? Nie chciałbym mieć go w obudowie która stoi pod biurkiem 55 minut temu, Kyle napisał(a): Dysk zewnętrzny talerzowy, na backup offline też powinien kupić. Czekaj co to właściwie znaczy? Mam jeden SSD, chcę kupić drugi SSD, ludzie piszą mi o HDD na backup i o HDD na backup offline - chyba za stary jestem bo się trochę gubię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) HDD offline, to taki podłączany na np. USB (kupujesz zwykły HDD i do niego porządną kieszeń, np. LC-POWER LC-35U3) i ładujesz do tego dysk, który zwykle nie jest połączony z PC. 9 godzin temu, robertsup napisał(a): Lepiej obudowę,/adapter na USB i dysk klasy enterprise niż zwykły dysk desktopowy w obudowie z lutowanymi USB Tak, lepiej osobno dysk i osobno dobrą kieszeń. (adaptery odradzam - zużycie mechaniczne złącza, brak osłony dysku - przerabiałem to) Do gotowców (dyski USB) ładują zwykle dyski SMR (i nie mamy nad tym kontroli, jako konsumenci - dowiadujesz się dopiero po zakupie), natomiast samemu wybierając dysk "nonUSB" (czyli SATA 3,5"), można kupić porządny CMR, bo są odpowiednie oznaczenia modelowe, natomiast obudowę też można kupić z lepszym odprowadzaniem ciepła, od tych plastikowych podgrzewaczy. ps. plastikowa obudowa sprawdzi się tylko jak bardzo mało danych przerzucamy i najlepiej mamy dysk 5400 RPM, natomiast do większej ilości danych (co oznacza dłuższy czas pracy dysku = większa osiągnięta temperatura) i dysków 7200 RPM plastiki odpadają Edytowane 30 Czerwca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 7 Lipca Zgłoś Opublikowano 7 Lipca (edytowane) https://www.tomshardware.com/reviews/kingston-fury-renegade Tu masz test Kingston fury renegade 4tb a jest to odświeżona wersja kc3000 A co do dysku HDD to tu masz pełną nazwę Dysk Toshiba MG Series MG11ACA24TE 24TB sata3 7200ibr niedawno kupiłem dwie sztuki do NASA nie wiem jak długo pochodzą ale gwara na 5 lat z limitem 550tb rocznie co daje 1,5tb dziennie A tu masz przykładowa obudowę do dysku 3.5" tylko na wszelki wypadek przed kupnem warto napisać do ich supportu o maksymalna wielkość obsługiwanego dysku) jakość wykonania jest dużo lepsza od logilink i tym podobnych mam od nich adapter data na USB i działa bez problemu https://www.ceneo.pl/152767236?srsltid=AfmBOoqQNjk7DNN1DSTxvSH8UJpbFq_YTe-VVJIO7avqVX_9mcE1uUyK Edytowane 7 Lipca przez robertsup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...