Skocz do zawartości
Grabarz23

Drugi dysk SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w lutym 2024 kupiłem podzespoły wraz z montażem i tak dotarł do mnie pierwszy od bardzo dawna PC, jak się jednak okazuje dysk 2 TB to jednak trochę za mało...

Poszukuję dysku 2-4TB na którym będę przechowywał swoje projekty, tekstury, modele - z jednej strony nic z czego czerpię jakieś wielkie korzyści, z drugiej strony rzeczy na które poświęciłem mnóstwo czasu i nie chciałbym ich od tak stracić. Zależy mi aby dysk włożyć i zapomnieć - nie ingerować, nie pchać tam swoich rąk, nie musi być to najwydajniejszy z wydajnych dysków, po prostu bezawaryjny o ile takie są

Obecnie posiadam płytę główną:

Asus TUF GAMING X670E-PLUS WIFI

Dysk SSD:

Kingston KC3000 2TB M.2 2280

w chwili obecnej zastanawiałem się nad:

- drugi Kingston KC3000 2TB M.2 2280

- Kingston KC3000 4TB M.2 2280

- Samsung 990 PRO 4TB M.2

Co do Samsunga to nie wiem - ludzie piszą że od razu po zakupie należy zaktualizować wewnętrzne oprogramowanie dysku, inaczej dysk pada po ok 1 roku użytkowania 

Myślałem też nad Lexarem ale nie wiem, nie znam marki, co nie oznacza że go wykluczam 

Gdyby ktoś mógł mi pomóc podjąć decyzję, zasugerować dysk lub jakkolwiek pomóc - będę wdzięczny

Edytowane przez Grabarz23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.06.2025 o 00:39, Grabarz23 napisał(a):

po prostu bezawaryjny o ile takie są

Nie ma takixh, mi padł 970 Pro zaraz po gwarancji a to topka jeszcze na kościach MLC.

Jeśli Kingston to trzeba sprawdzić przy odbiorze która wersja firmware, EIFK31.6, EIFK31.7 są na kościach Microna, EIFK51.2 Toshiba, te drugie są cieplejsze w użytkowaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dikson napisał(a):

Nie ma takixh, mi padł 970 Pro zaraz po gwarancji a to topka jeszcze na kościach MLC.

Jeśli Kingston to trzeba sprawdzić przy odbiorze która wersja firmware, EIFK31.6, EIFK31.7 są na kościach Microna, EIFK51.2 Toshiba, te drugie są cieplejsze w użytkowaniu.

Dzięki, wychodzi na to że obecnie w KC3000 2TB mam kości Micron, EIFK31.6, 

Jako że nie mam zbyt dużego doświadczenia w dyskach - jak wygląda sprawa po montażu? Wkładam dysk w gniazdo zabezpieczam przykrywam maskownicą i włączam PC co dalej? muszę wejść do BIOS by aktywować dysk? PC z automatu wykrywa dysk i Windows działa bez zarzutu wykrywając oba dyski?

Jak wygląda sprawa podzielenia dysku na partycje ? Jak to się w obecnych czasach robi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk na backup 

Na tą chwilę chcę skupić się na dysku SSD, dysk talerzowy to zagadnienie na przyszłość - pewnie bliższą niż dalszą, oby przed a nie po utracie danych. 

Co do dysku SSD - chyba pada wybór na ten dysk Kingston KC3000 4TB M.2 2280 - nie udało mi się znaleźć żadnych sensownych testów dysków SSD 4TB, wciąż mam wiele pytań odnośnie formatowania, i działania dysku zaraz po montażu 

18 godzin temu, Grabarz23 napisał(a):

Dzięki, wychodzi na to że obecnie w KC3000 2TB mam kości Micron, EIFK31.6, 

Jako że nie mam zbyt dużego doświadczenia w dyskach - jak wygląda sprawa po montażu? Wkładam dysk w gniazdo zabezpieczam przykrywam maskownicą i włączam PC co dalej? muszę wejść do BIOS by aktywować dysk? PC z automatu wykrywa dysk i Windows działa bez zarzutu wykrywając oba dyski?

Jak wygląda sprawa podzielenia dysku na partycje ? Jak to się w obecnych czasach robi ?

Godzinę temu, robertsup napisał(a):

A nie lepiej kupić talezowca enterprise typu Toshiba mg 24tb kosztuje pod 2k 18tb 1,5k kwestia czy masz dużo ramu i czy możesz stracić dane czy lepiej gdyby był backup 

Ramu mam 64GB - G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30

Ten dysk Toshiby - rozumiem że to ten tak? https://www.x-kom.pl/p/1339409-dysk-hdd-toshiba-mg-series-24tb-7200obr-512mb.html?pageThemeMode=dark&

Czy są jakieś obudowy do dysków tak aby zrobić z nich dysk przenośny? Czy jest tylko wybór kup gotowy zewnętrzny lub miej dysk wewnętrzny? Nie chciałbym mieć go w obudowie która stoi pod biurkiem 

55 minut temu, Kyle napisał(a):

Dysk zewnętrzny talerzowy, na backup offline też powinien kupić.

Czekaj co to właściwie znaczy? 

Mam jeden SSD, chcę kupić drugi SSD, ludzie piszą mi o HDD na backup i o HDD na backup offline - chyba za stary jestem bo się trochę gubię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD offline, to taki podłączany na np. USB (kupujesz zwykły HDD i do niego porządną kieszeń, np. LC-POWER LC-35U3) i ładujesz do tego dysk, który zwykle nie jest połączony z PC.

9 godzin temu, robertsup napisał(a):

Lepiej obudowę,/adapter na USB i dysk klasy enterprise niż zwykły dysk desktopowy w obudowie z lutowanymi USB 

Tak, lepiej osobno dysk i osobno dobrą kieszeń. (adaptery odradzam - zużycie mechaniczne złącza, brak osłony dysku - przerabiałem to)

Do gotowców (dyski USB) ładują zwykle dyski SMR (i nie mamy nad tym kontroli, jako konsumenci - dowiadujesz się dopiero po zakupie), natomiast samemu wybierając dysk "nonUSB" (czyli SATA 3,5"), można kupić porządny CMR, bo są odpowiednie oznaczenia modelowe, natomiast obudowę też można kupić z lepszym odprowadzaniem ciepła, od tych plastikowych podgrzewaczy.

ps. plastikowa obudowa sprawdzi się tylko jak bardzo mało danych przerzucamy i najlepiej mamy dysk 5400 RPM, natomiast do większej ilości danych (co oznacza dłuższy czas pracy dysku = większa osiągnięta temperatura) i dysków 7200 RPM plastiki odpadają

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.tomshardware.com/reviews/kingston-fury-renegade

Tu masz test Kingston fury renegade 4tb a jest to odświeżona wersja kc3000

A co do dysku HDD to tu masz pełną nazwę Dysk Toshiba MG Series MG11ACA24TE 24TB sata3 7200ibr niedawno kupiłem dwie sztuki do NASA nie wiem jak długo pochodzą ale gwara na 5 lat z limitem 550tb rocznie co daje 1,5tb dziennie

A tu masz przykładowa obudowę do dysku 3.5" tylko na wszelki wypadek przed kupnem warto napisać do ich supportu o maksymalna wielkość obsługiwanego dysku) jakość wykonania jest dużo lepsza od logilink i tym podobnych mam od nich adapter data na USB i działa bez problemu

https://www.ceneo.pl/152767236?srsltid=AfmBOoqQNjk7DNN1DSTxvSH8UJpbFq_YTe-VVJIO7avqVX_9mcE1uUyK

Edytowane przez robertsup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi