Skocz do zawartości
malypolak

Budowa budżetowego komputera do 1700zł

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, malypolak napisał(a):

Witam, chciałbym prosic o pomoc w doborze czesci do komputera do kwoty około 1700zł. komputer ma sluzyc do prostych zadań.

Dzieki:)

Ryzen 5500, boxowe chłodzenie, płyta na B450, 2x8GB DDR4, 1TB SSD M2, zasilacz nowy za około 150pln, obudowa nowa za około 150pln, RTX 3060 12GB i powinno wyjść około 1700pln. Poza zasilaczem i obudową używki OLX, nówki Aliexpress.

Ja sobie uskładałem z tego co leżało w serwisie coś takiego:

Dysk SSD Western Digital SN530 256GB M.2 2280 NVMe 

Procesor AMD Ryzen 5 2600 

Pamięć RAM DDR4 G.SKILL 2x 8GB 2400MHz

Macierz Raid 2x256GB Patriot P210 Sata

Zasilacz DeepCool PF500 500W 80+ 

Obudowa Fury Shobo SH4F

Płyta Gigabyte Aorus GA-X370-Gaming

Grafika Inno3D RTX 2060 TWIN X2

ENDORFY Spartan 5 MAX 120mm

Edytowane przez Grolshek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

36 minut temu, Grolshek. napisał(a):

Ryzen 5500, boxowe chłodzenie

Chłodzenie BOX od AMD, nie radzi sobie z mocą 88W (sprawdziłem przy pomocy Ryzen 5500GT - odpalenie Cienebench multicore i temperatury po paru chwilach ponad 90 stopni) - wyłączenie AMD performance boost rozwiązało problem mocy/temperatur, zapewne kosztem jakiegoś spadku wydajności. Także do takich CPU, przydało by się kupić sensowne chłodzenie (be quiet! Pure Rock 3 - polecam, bo porządnie wykonane)

Kolega chce PC "do prostych zadań" więc sądziłem że chodzi o www/word/exel/pdf/filmy, więc nie ładowałbym w takim przypadku dodatkowego GPU na PCI-E, tylko pozostał przy zintegrowanym (np. w takim Ryzen 5500GT).

Edytowane przez Kyle
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, Kyle napisał(a):

Chłodzenie BOX od AMD, nie radzi sobie z mocą 88W (sprawdziłem przy pomocy Ryzen 5500GT - odpalenie Cienebench multicore i temperatury po paru chwilach ponad 90 stopni) - wyłączenie AMD performance boost rozwiązało problem mocy/temperatur, zapewne kosztem jakiegoś spadku wydajności. Także do takich CPU, przydało by się kupić sensowne chłodzenie (be quiet! Pure Rock 3 - polecam, bo porządnie wykonane)

Kolega chce PC "do prostych zadań" więc sądziłem że chodzi o www/word/exel/pdf/filmy, więc nie ładowałbym w takim przypadku dodatkowego GPU na PCI-E, tylko pozostał przy zintegrowanym (np. w takim Ryzen 5500GT).

No właśnie potrzebujemy dodatkowych informacji co oznaczają "proste zadania".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi