malypolak Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) Witam, chciałbym prosic o pomoc w doborze czesci do komputera do kwoty około 1700zł. komputer ma sluzyc do prostych zadań. Dzieki:) Edytowane 30 Czerwca przez malypolak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, malypolak napisał(a): Witam, chciałbym prosic o pomoc w doborze czesci do komputera do kwoty około 1700zł. komputer ma sluzyc do prostych zadań. Dzieki:) Ryzen 5500, boxowe chłodzenie, płyta na B450, 2x8GB DDR4, 1TB SSD M2, zasilacz nowy za około 150pln, obudowa nowa za około 150pln, RTX 3060 12GB i powinno wyjść około 1700pln. Poza zasilaczem i obudową używki OLX, nówki Aliexpress. Ja sobie uskładałem z tego co leżało w serwisie coś takiego: Dysk SSD Western Digital SN530 256GB M.2 2280 NVMe Procesor AMD Ryzen 5 2600 Pamięć RAM DDR4 G.SKILL 2x 8GB 2400MHz Macierz Raid 2x256GB Patriot P210 Sata Zasilacz DeepCool PF500 500W 80+ Obudowa Fury Shobo SH4F Płyta Gigabyte Aorus GA-X370-Gaming Grafika Inno3D RTX 2060 TWIN X2 ENDORFY Spartan 5 MAX 120mm Edytowane 30 Czerwca przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) 36 minut temu, Grolshek. napisał(a): Ryzen 5500, boxowe chłodzenie Chłodzenie BOX od AMD, nie radzi sobie z mocą 88W (sprawdziłem przy pomocy Ryzen 5500GT - odpalenie Cienebench multicore i temperatury po paru chwilach ponad 90 stopni) - wyłączenie AMD performance boost rozwiązało problem mocy/temperatur, zapewne kosztem jakiegoś spadku wydajności. Także do takich CPU, przydało by się kupić sensowne chłodzenie (be quiet! Pure Rock 3 - polecam, bo porządnie wykonane) Kolega chce PC "do prostych zadań" więc sądziłem że chodzi o www/word/exel/pdf/filmy, więc nie ładowałbym w takim przypadku dodatkowego GPU na PCI-E, tylko pozostał przy zintegrowanym (np. w takim Ryzen 5500GT). Edytowane 30 Czerwca przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 30 Czerwca Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 46 minut temu, Kyle napisał(a): Chłodzenie BOX od AMD, nie radzi sobie z mocą 88W (sprawdziłem przy pomocy Ryzen 5500GT - odpalenie Cienebench multicore i temperatury po paru chwilach ponad 90 stopni) - wyłączenie AMD performance boost rozwiązało problem mocy/temperatur, zapewne kosztem jakiegoś spadku wydajności. Także do takich CPU, przydało by się kupić sensowne chłodzenie (be quiet! Pure Rock 3 - polecam, bo porządnie wykonane) Kolega chce PC "do prostych zadań" więc sądziłem że chodzi o www/word/exel/pdf/filmy, więc nie ładowałbym w takim przypadku dodatkowego GPU na PCI-E, tylko pozostał przy zintegrowanym (np. w takim Ryzen 5500GT). No właśnie potrzebujemy dodatkowych informacji co oznaczają "proste zadania". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...