ForwardAlias Opublikowano 1 Lipca Zgłoś Opublikowano 1 Lipca Witam ponownie, mam nadzieję, że odpowiedni dział. zbliża się moment kiedy będę składać kompa i mam małą zagwozdkę: otóż gdzie zamontować AIO (Arctic Liquid Freezer III Pro 360) w obudowie Silver Monkey Railing. Pierwsza myśl, standardowo - AIO na górę jako wylot gorącego powietrza, więc byłyby trzy 120mm wentyle na froncie wdmuchujące powietrze i łącznie cztery 120mm wydmuchujące (1x tył i 3x AIO). Jednak (podobno) może to spowodować zbieranie się kurzu w środku budy, do tego ciepłe powietrze z GPU będzie leciało przez radiator AIO (więc gorsze chłodzenie CPU). Myślałem nad kilkoma innymi rozwiązaniami: 1. AIO na prawy bok i zamontować jako wlot powietrza (patrząc od "środka" obudowy - radiator -> wentylatory (wciągające powietrze) -> obudowa) i na górę dołożyć 2x 140mm wentylatory. 2. AIO na górę, ale wentylator najbliżej frontu obrócić, by wciągał powietrze z zewnątrz. 3. AIO na górę normalnie, jako wylot, a na prawy bok dołożyć 2x140mm lub 3x120mm wentylatory. Za dużo opcji :) będę wdzięczny za wskazówki jakie ułożenie wentylatorów byłoby najbardziej optymalne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 1 Lipca Zgłoś Opublikowano 1 Lipca (edytowane) Znowu 600 wentylatorów 🙃 Ja mam w DX500 BQ AIO Endorfy 240mm na 14600K po lekkim OC/UV (5.5/4.5-1.21Vcore) i nie mam w budzie żadnego nawiewu z przodu. Wentylatory z przodu jako nawiew dadzą może z 3 stC mniej na podzespołach, więc AIO na TOP jako wywiew, obowiązkowo jeden na tył jako wywiew i masz układ wymuszonego obiegu powietrza. Do budy świeże powietrze wejdzie samo poprzez przód. A jak ciekawość zeżre resztkę rozsądku, najwyżej na próbę dołożysz na przód nawiew, żeby się samemu przekonać. Edytowane 1 Lipca przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Lipca Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 1 godzinę temu, leven napisał(a): Znowu 600 wentylatorów 🙃 Tak już abstrahując od tego powyższego PC - taka moda obecnie 😉 Ludzie ładują wentylatory bez opamiętania i bez zastanowienia. Choć raz spotkałem typa, co wszystkie wentylatory usunął (nie licząc tego z zasilacza) z co prawda biurowego PC, bo wg. niego ... i tutaj go zacytuję "ten wentylator, to pic na wodę" 🤣 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ForwardAlias Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 9 godzin temu, leven napisał(a): Znowu 600 wentylatorów 🙃 Ja mam w DX500 BQ AIO Endorfy 240mm na 14600K po lekkim OC/UV (5.5/4.5-1.21Vcore) i nie mam w budzie żadnego nawiewu z przodu. Wentylatory z przodu jako nawiew dadzą może z 3 stC mniej na podzespołach, więc AIO na TOP jako wywiew, obowiązkowo jeden na tył jako wywiew i masz układ wymuszonego obiegu powietrza. Do budy świeże powietrze wejdzie samo poprzez przód. A jak ciekawość zeżre resztkę rozsądku, najwyżej na próbę dołożysz na przód nawiew, żeby się samemu przekonać. Cztery przyjeżdżają już zamontowane w samej budzie :) ode mnie dochodzą na pewno trzy z aio, nie wiem tylko czy nie dorzucać kolejnych by coś poprawić :) 7 godzin temu, Kyle napisał(a): Tak już abstrahując od tego powyższego PC - taka moda obecnie 😉 Ludzie ładują wentylatory bez opamiętania i bez zastanowienia. Choć raz spotkałem typa, co wszystkie wentylatory usunął (nie licząc tego z zasilacza) z co prawda biurowego PC, bo wg. niego ... i tutaj go zacytuję "ten wentylator, to pic na wodę" 🤣 A widzisz, zastanawiam się i dlatego pytam 😄 ale może faktycznie kombinuje za dużo ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca (edytowane) Powiem Ci tak ( 😉 ) gdybym w ogóle wchodził w AiO, to w AiO dla GPU i AiO dla CPU. Wówczas dobrałbym do tego zestawu taką obudowę, by można było zamontować AiO od CPU z tyłu (są takie obudowy, co z tyłu wchodzi chłodnica 240mm), natomiast AiO od GPU zamontowałbym na górze obudowy. Taki układ pracowałby maksymalnie efektywnie. Jestem ortodoksyjnym przeciwnikiem mieszania klasycznego chłodzenia (np. dla GPU) z AiO (dla CPU) 🫡 Z tyłu dałbym chłodnicę 240mm od CPU, a na górę jakieś 240mm-360mm od GPU (tylko wcześniej trzeba sprawdzić czy węże od GPU są wystarczająco długie). Edytowane 2 Lipca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laidman Opublikowano 2 Lipca Zgłoś Opublikowano 2 Lipca Tutaj nie chodzi o ilość tych wentylatorów, tylko o fakt, że z przodu jest szyba przez którą powietrze niestety się nie przedostanie. Testowałem to na Corsair 7000D RGB, porażka. Z szybą w środku się gotowało i pomagało tylko zdjęcie szyby ale już tak ładnie nie wyglądało. Oddałem i wziąłem 7000X Airflow i temperatury spadły o dobrych 8/10 stopni. Dlatego nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nic nie dają, dają, ale trzeba je odpowiednio ustawić(RPM), żeby uzyskać odpowiednie ciśnienie w obudowie. Tu jako uzupełnienie A to warto sprawdzić... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...