robertos258 Opublikowano 3 Lipca Zgłoś Opublikowano 3 Lipca Witam, mam problem z zakupionym monitorem 23,8 "MSI MP2412 VA 100Hz Full HD. Podłączony do kompa z win 10 64-bit, i5 4-generacji, integrą HD4600 oraz płytą MSI B85-G43 HDMI/DVI przewodem HDMI. Sam obraz statyczny jest ok, kolory też porządku ale problem powstaje w trakcie przewijania stron w przeglądarkach lub tekstu - następuję takie jakby smużenie, pulsowanie, powielanie, migotanie czcionki oraz elementów grafiki/zdjęć. Najbardziej się to objawia jak jest ciemne tło i jasna czcionka - łapie wtedy jakby lekko fioletową poświatę. Ustawienia monitora : 1920x1080 100Hz. Próby zaradzenia sytuacji : Podmiana przewodu HDMI nic nie daje, zmiany rozdzielczości i odświeżania też bez wpływu, próbowałem różnych ustawień monitora, sterownik grafiki zintegrowanej pokazuje że aktualny. Na starym monitorze 19" LG z matrycą TN podłączonym przewodem DVI-DVI brak takich objawów. Coś można tutaj jeszcze sprawdzić/ustawić itp? Czy to raczej wina słabej jakości matrycy VA i zrobić zwrot monitora? Jakby coś mogę podesłać jakieś filmiki z objawami. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca Witam czy igpu z i5 4 gen. wspiera tryb 100Hz przy 1920-1080 ? https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/75038/intel-core-i54440-processor-6m-cache-up-to-3-30-ghz/specifications.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca Mogę ustawić takie we właściwościach systemowych grafiki : 50Hz, 59Hz, 60Hz, 85Hz i 100Hz to chyba wspiera? Próbowałem też przewodem DVI-HDMI i żadnej poprawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca A czy w OSD monitora można podejrzeć że faktycznie pracuje z szybkością odświeżania 100Hz ? Czy próbowałeś zmienić szybkość na 60Hz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca (edytowane) Tak osd pokazuje 100Hz, próbowałem wszystkie i bez zmian. Coś takiego jest (przygasanie jasnej czcionki na ciemnym tle, migotanie, pulsowanie, powielanie rantów grafiki/zdjęć): https://packaged-media.redd.it/1ezgtfuru8pc1/pb/m2-res_474p.mp4?m=DASHPlaylist.mpd&v=1&e=1751673600&s=f35b87a01bc40a75ff6ec36376f10844d0c70cdd#t=3 Edytowane 4 Lipca przez robertos258 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca A czy w opcjach monitora zmieniałeś tryby pracy Eco User sRGB itd ? cytując klasyka, kupiłeś tanio , czy jest dobrze? jest tanio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca Tak zmieniałem i nic to nie daje (próbowałem wszystkich ustawień). Taka uroda panelu VA? Mogę go oddać jakby coś także spoko. Ten stary co mam na matrycy TN to taki ips? Bo nie ma takich cyrków, nic tutaj ne zmieni nawet zakup droższego monitora na matrycy VA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca Wisz za cena idzie jakość, a monitor to nie tylko panel i obudowa ale właśnie elektronika sterująca praca monitora i za to często trzeba dopłacić, także kupując najtańsza opcje trzeba sie liczyć z kompromisami i nie nie jest to "uroda" panelu VA ale dla świętego spokoju sprawdził bym monitor na innym PC/Laptopie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca (edytowane) Czyli to co podesłałem w linku wyżej IPSvsVA to migotanie/smużenie przy przewijaniu to jakaś wada/niska jakość konkretnej matrycy VA? Edytowane 5 Lipca przez robertos258 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 5 Lipca Zgłoś Opublikowano 5 Lipca Może zajrzy tu ktoś i udzieli podpowiedzi co należy zrobić aby rozwiązać ten uporczywy problem ale odpowiadając na twoje pytanie tak kupując monitor za +/- 300pln. nie oczekuj produktu Prima sort Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca Ok, dzieki - poszedł do zwrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca (edytowane) W dniu 5.07.2025 o 16:22, Mr.T... napisał(a): Może zajrzy tu ktoś i udzieli podpowiedzi co należy zrobić aby rozwiązać ten uporczywy problem ale odpowiadając na twoje pytanie tak kupując monitor za +/- 300pln. nie oczekuj produktu Prima sort Ja mam iiyama G-Master 34" i jest dokładnie taki sam efekt. Na IPSie również tanim LG tego efektu nie ma. Nigdy więcej VA nie kupię. Edytowane 8 Lipca przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca Przeczytałem temat bardzo pobieżnie, ale możliwe, że masz źle ustawiony overdrive (za mocny najprawdopodobniej) - to się ustawia w OSD monitora. VA może demonem prędkości nie jest, ale nie powinno być aż takiej tragedii (miałem kiedyś EIZO na VA - oni fabrycznie doskonale ustawili ten dopalacz i nie było takich artefaktów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 33 minuty temu, Kyle napisał(a): Przeczytałem temat bardzo pobieżnie, ale możliwe, że masz źle ustawiony overdrive (za mocny najprawdopodobniej) - to się ustawia w OSD monitora. VA może demonem prędkości nie jest, ale nie powinno być aż takiej tragedii (miałem kiedyś EIZO na VA - oni fabrycznie doskonale ustawili ten dopalacz i nie było takich artefaktów) Przestawiłem z 3/5 na 1/5 i testuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca (edytowane) Nie ma takiego ustawienia jak overdrive ale patrzyłem wszystkie opcje i nie było zbytniej poprawy, teraz już wrócił stary monitor TN LG z 2008r. 19" i nie ma takich cyrków. Teraz załapałem że matryca VA nie nadaję się do pracy biurowej - tym bardziej do pracy na przeglądarkach.... Edytowane 8 Lipca przez robertos258 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Ustawienie "Response Time"/"czas reakcji". Poreguluj między Normal (normalny), Fast (szybki), Fastest (najszybszy). Im większa ustawiona siła tego overdrive, tym większe prawdopodobieństwo wystąpienia artefaktów, na przykład tego typu jaki opisałeś. ps. najlepiej wyregulować overdrive dla jednej, najczęściej używanej częstotliwości odświeżania Edytowane 10 Lipca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertos258 Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Nic to nie pomagało- monitor już pojechał na zwrot - tragiczna jakość w niskiej cenie:). Mój stary monitor z 2008r. boje go na głowę. Edytowane 10 Lipca przez robertos258 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...