Skocz do zawartości
marcinsz0

czy pasta termoprzewodząca srebrna przewodzi prąd???

Rekomendowane odpowiedzi

nawet szukac bys nie musial jesli ma srebro to musi przewodzic prad co do proca to lepiej go wyczysc bo czasami mozesz przez to miec roznego rodzaju jazdy

pozdro

Nie jest to niestety takie oczywiste. Klej thermopox jest na bazie miedzi- a ta jak wiadomo jest b.dobrym przewodnikiem elektrycznym. Sam klej jednak prądu NIE PRZEWODZI. Sprawdzałem osobistym miernikiem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: Srebro... :lol:  :lol:  :lol: przewodzi... :lol:  :lol:  :lol:  :lol: prad... :lol:  :lol:  :lol:

uwazasz ze nie??? 8O 8O :? bo twoj post moze brzmiec dwojako...

1. :lol: <== To dlatego ze zdzieram z topicu

2. "Srebro..przewodzi..prad.." <== To zdanie oznajmiajace

3. Sorki jesli kogos wprowadzam w blad, ale podstawowke chyba jush wszyscy skonczyli ?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nawet szukac bys nie musial jesli ma srebro to musi przewodzic prad co do proca to lepiej go wyczysc bo czasami mozesz przez to miec roznego rodzaju jazdy

pozdro

Nie jest to niestety takie oczywiste. Klej thermopox jest na bazie miedzi- a ta jak wiadomo jest b.dobrym przewodnikiem elektrycznym. Sam klej jednak prądu NIE PRZEWODZI. Sprawdzałem osobistym miernikiem :D

no wiesz dla mnnie IMHO jest to oczywiste bo wiekszosc past dostepnych na rynku bynajmniej tych standardowych typu titan przewodzi pradu, zreszta zawsze zalecane jest czyszczenie proca jesli jest upackany pasta na bazie srebra (i nie tylko) jak myslisz dlaczego?? Napewno sa jakies pasty kleje np.: jak to slusznie zauwazyles thermopox, AS ceramique ktore po zastosowaniu mieszaniny odpowiednich skladnikow nie beda przewodzily pradu mimo iz beda zawieraly dany skladnik dobrze przewodzacy prad jakim jest np.: srebro czy miedz.

1.  <== To dlatego ze zdzieram z topicu 

2. "Srebro..przewodzi..prad.." <== To zdanie oznajmiajace 

3. Sorki jesli kogos wprowadzam w blad, ale podstawowke chyba jush wszyscy skonczyli ??

ok ja rozumiem ale po co tyle LOLow stad moje watpliwosci co do roznej interpretacji zdania

z tego co mi wiadomo to srebrna pasta nieprzewodzi produ :/

bylo mnostwo postow na ten temat na forum pasta na bazie srebra przewodzi prad (sa oczywiscie wyjatki o ktorych wczesniej nie wspominalem :x) wielu userow mialo problemy z identyfikacja proca gdy byl on uwalony paste na bazie srebra czasami komp z tego powodu wogole nie potrafil wykryc proca a co za tym idzie zachowywal sie tak jakby go nie bylo

pozdro

Lagier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi