Skocz do zawartości
KiwiCieZadziwi

Jaka karta muzyczna do komputera - gier, filmów, muzyki?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Co powinienem dokupić do pc ustawionego pod gry? Zewnętrzna czy wewnętrzna? Za 20zł czy za 200? Ze wzmacniaczem? Miksowaniem? Pokrętłami? Dodatkowymi wejściami? Którego producenta? Creative? Asus? Innego? Z allegra? Z xcoma? Z morela? Skąd innąd?

Ostatni raz, kiedy miałem taki podzespół w ręku to było 20 lat temu. Sound Blaster Live. W tej chwili ze wszystkich podzespołów o tym mam najmniejsze pojęcie. Jedyne, co wiem to, że:

1. Potrzebny mi jest dźwięk przestrzenny. Rozpoznawalność między wysokimi i niskimi tonami, między bliskimi i odległymi dźwiękami, między trochę głośniejszym i lekko cichszym odgłosem.

2. Nie pogłębianie strat w jakości dźwięku.

3. Czysty dźwięk, bez szumów generowanych przez urządzenie.

4. Wsparcie dla większej ilości kanałów, niż 2.1.

5. Wejście na słuchawki, wejście na sprzęt grający czy to analogowe czy usb oraz osobne wejście na mikrofon.

6. W niedalekiej przyszłości wymienię swój tani, 14 letni sprzęt grający na nowe kolumny, więc chciałbym aby nowy komponent sobie z tym poradził.

Obejrzałbym poradniki na youtube gdyby nie to, że zintegrowana się rozkraczyła i nic nie słyszę.  Jakiekolwiek informacje będą przydatne. Dzięki z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jak w cenie 200pln. znajdziesz zakładany produkt to chętnie sie zainteresuje typ produktem aby go np. polecać zamiast np. montowanych ALC.  

ja mam  Creative Sound Blaster AE-7 i nie wiem czy sprostał by twoim wszystkim wymaganiom xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja potrzebuje karty muzycznej ? mam na płycie głównej ALC 4080 który jest wyłączony bo korzystam z AE-7 

tutaj chodzi o Twoje podejście, zakładasz że za 200pln. kupisz produkt spełniający Twoje wymaganie zawarte w podpunktach w pierwszym wpisie. 

jak znajdziesz takowy produkt dla siebie który będzie spełniał wszystkie twoje wymagania i zmieścisz sie w budżecie 200pln. to podziel sie taka informacja.     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie nie ma szans na zmieszczenie się w 200 pln z takimi wymaganiami. Nawet z używanymi może być problem. nawet 2x będzie problem. Opisz swój Setup. Jak podłączasz kartę do głośników i jakie to głośniki. Do czego używasz dźwięku wielokanalowego i jak wygląda ustawienie głośników. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej za 200 to wyrwie używany ampli tuner do tego toslink 😄 to może może. : ))Chyba że mamy jakieś sprytne urządzenia Made in China bo niektóre lubią zaskoczyć to wtedy chylę nisko czoło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.07.2025 o 20:40, KiwiCieZadziwi napisał(a):

Obejrzałbym poradniki na youtube gdyby nie to, że zintegrowana się rozkraczyła i nic nie słyszę.  Jakiekolwiek informacje będą przydatne. Dzięki z góry.

Obejrzyj na telefonie/telewizorze. 

Masz duże wymagania i finansowo to nie będzie mało. Pytanie tylko w co chcesz iść i jak dużo chcesz wydać. Oraz również ile chcesz wydać na głośniki (a do tego to też np. układ pomieszczenia, czy 5.1 się zmieści sensownie). A każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Generalnie temat rzeka a możliwości kupa.

Jak chcesz głośniki później zmienić, to też nie bardzo - bo nie wiadomo co w końcu kupisz a np. głośników komputerowych nie podłączysz pod amplituner. Np. możesz taki zestaw 5.1 kupić:

https://www.sferis.pl/glosniki-logitech-z-906-surround-sound-speaker-i80809  

a równie dobrze taki https://www.audiomagic.pl/glosniki/kino-domowe/zestaw-teufel-ultima-20-surround-5-1-set  - co już wymaga wzmacniacza

1) karta dźwiękowa wewnętrzna np. Creative Sound Blaster X AE‑5 Plus    -teoretycznie może być najwięcej zakłóceń z tego powodu, że znajduje się w środku komputera

2) karta dźwiękowa zewnętrzna/DAC  - mniejsze zakłócenie bo stoi np. na biurku, łatwy dostęp do pokręteł/podpięcia słuchawek ale jest drożej. 

https://www.ceneo.pl/16862260?fto=177443756&fto_type=2#tab=spec  taki DAC jest fajny ale to 2/2.1, ale jak chcesz 5.1 to nie ta półka cenowa

3) idziesz na całego i kupujesz sensowny wzmacniacz, wtedy masz wysoką jakość dźwięku (ale płacisz więcej), praktycznie dowolne głośniki w różnych konfiguracjach

np https://www.x-kom.pl/p/731486-amplituner-sony-str-dh590.html

Biorąc pod uwagę twój szeroki zakres wymagań, skłaniałbym się do takiego amplitunera i podłączyć kablem optycznym do niego komputer. Wtedy masz najwięcej możliwości, dużo wejść i wyjść, wysoka jakość dźwięku. Nowsze amplitunery mają też integracje np. ze spotify czy tidal, więc możesz sobie słuchać swoich list bez włączania komputera wtedy (a przez telefon sterujesz np. apką spotify)

PS jak nie masz jakiś drogich słuchawek, to https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-dzwiekowe/karta-dzwiekowa-edifier-usb-gs02  nawet taka karta na usb wystarczy, wtedy możesz mieć tą kartę i np. dac/amplituner i w systemie po prostu łatwo przełączać wyjście dźwięku. 

Ale to też zależy co masz i czego oczekujesz.

A koledzy co tak tych 200 pln się uczepiliście, on przecież nie podał budżetu do 200 pln, tylko obrazowo, że nie ma pojęcia co, gdzie, i za ile kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja natrętna mucha , wpadła mi w ręce bo kupiłem dla ziomka "Karta dźwiękowa Creative Soundblaster Z SE" z przesyłką 190pln. właśnie jestem na odsłuchu , łooo matko i córko tego mnie brakuje w moim AE-7 , czego ?  Ciężkiego BASUUUU na AE-7 to jest tak jak by ktoś walił w karton, a tutaj jak by skinhead z ciężkiego buciora ci w cztery litery wypakował jeb jeb jeb , tylko efekt jest na głowie na słuchawkach xD

robiłem kilka razy odsłuch , na tych samych słuchawkach i kolumnach.   

https://www.youtube.com/watch?v=grXmSw1WqMk

od 0:30 zaczyna sie podkład na AE-7 go słuchać , na Soundblaster Z SE wszystko drży od basu, nie wiem dlaczego w Creative stwierdzili że nowsze produkty maja być "gorsze" , czy użytkownicy naczekali że bass jest, takie moje odczucie "za twardy" za mocny?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi