Skocz do zawartości
Negan

Zamiast Lenovo LOQ Pecet :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w związku z zakupem monitora LG UltraGear 32GS75Q nadszedł czas na przesiadkę. Najpierw zastanawiałem się nad wymianą lapa na coś takiego: https://www.morele.net/laptop-lenovo-loq-15arp9-ryzen-7-7435hs-32-gb-512-gb-rtx-4060-144-hz-windows-11-home-83jc0063pb-9078701/ jednak pecet będzie chyba bardziej customizowalny na przyszłość.

Potrzebuję porady jaki zestaw (plus buda) w podobnej cenie złożyć (konfig podobny, albo lepszy jak się da). Patrzyłem na zestawy tu na stronie z AMD za 4 tysiące, ale tam 1/2 lub 1/3 ceny to karta graficzna- jeśli tak ma być, to OK. W sumie jak paczałem na filmiki, to taki RTX 5070 ma wincyj o 50% fpsów, a RX 9060 XT tak z 15-20.😄 

Zestaw do gier, fajnie jakby się dało pograć w 2560x1440 jakieś 144 czy wyżej Hz. Gram głównie w WoT, w nowościach nie jestem obeznany z gier 😞 

Edytowane przez SanDiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, to może jakaś propozycja najpierw ode mnie:

AMD Ryzen 7 7700 OEM

MSI PRO B650-S WiFi

RAM 32 GB

Radeon RX 9060 XT lub GeForce RTX 5070 (czy warto dopłacać)

Dysk SSD chyba 1 TB

Zasilacz 650W?

cooler AC Freezer 36/Endorfy Fera 5/?

Buda?

Co sądzicie? 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

w 10 za 0 

sama koncepcja jest ok , ale

obecnie żadna karta w większości tytułów bez DLSS +FG nie wyciągnie 144 FPS 

4.5 tyś raczej się nie zmieścisz RTX 5070, bez szukania promocji to wyjdzie około nawet 5.8tyś , no chyba że wszystko będziesz wybierał co najtańsze.  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Panowie. 

Czyli koncepcja rekomendowana, żeby nie dopłacać do Ryzen 7 7700 i wziąć Ryzen 5 7500F? 

I karta wtedy RTX 5060 Ti?

Czy ta mobo Asrocka to ten sam "poziom" co powyższy MSI?

Sorki, że tak dopytuję, ale wypadłem z obiegu znawstwa hardware'u z czasów młodości 😄

Generalnie gram głównie w WoT i zależy mi na dobrej jakości grania na kliencie HD (czyli tekstury świecące się jak ..... ) na rozdziałce 2560 x 1440, żeby nie katować się na 40 fpsach 🙂 Inne gry czasami to klasyka typu GTA VC, CS:S, Max Payne'y, Football Managery itd - tu faktycznie potwora nie trza, ale WoT trochę żre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od koncepcji budowy PC , czego oczekujesz , zmieścić sie w zakładanym budżecie 4.5tyś. (czy jest dobrze ? , jest tanio ) czy budujesz wedle własnego pomysłu, ale ceny są takie jakie są i w danym budżecie możliwości aby wybrać coś innego są skromne. 

ta płyta główna MSI np. ma sekcje zasilania 12+2 

ASRock 6+1+1 

Ryzen 7700 8r/16w oraz posiada igpu 

Ryzen 7500f 6r/12w kastrat bo nie ma igpu 

wydajność RTX 5060TI vs RTX 5070 sam bez problemu znajdziesz porównania ,a różnica wydajności raczej spora.  

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obudowy, tę wybrałem, bo dość niedroga no i z wyglądu całkiem spoko (kwestia gustu) - tu widzę dobre opinie i że sporo miejsca https://www.morele.net/obudowa-chieftec-apex-air-ga-01b-m-op-13166628/

Cały czas mnie kusi dopłata do RTX 5070 tylko nie wiem czy warto wywalać kasę, skoro w jakieś najnowsze giery nie będę grał (poza wotem).

Zaktualizowałem kartę na Palit z 3 coolerami: https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1434935

Edytowane przez SanDiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowa spoko 

Czy warto do samego Wota dopłacać do RTX 5070 tutaj nie pomogę , kwestia indywidualnej oceny i potrzeby ( na mnie tyż działa magia cyferek ) 

natomiast Wot jak i każda inna gra sieciowa wymaga dobrego połączenia z Internetem , w bitwie masz pin poniżej 50/ms ok,  powyżej to będziesz często sie zastanawiał ,dlaczego "tym go nie pokonamy" xD    

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomęczę jeszcze bułę 🙂 Teraz mnie kusi, żeby dołożyć i wziąć Radeona RX 9070XT 🙂W sensie, żeby nie brać 5070 tylko 9070 😄

5070 - która https://proline.pl/?kat=Karty+graficzne+PCI-E&c_producent-uk_ladu-graficznego=nvidia&c_chipset-model=rtx+5070

9070 (czy warto) - która https://proline.pl/?kat=Karty+graficzne+PCI-E&c_producent-uk_ladu-graficznego=amd&c_chipset-model=rx+9070+xt (mały wybór)

Edytowane przez SanDiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem wiadomość. Jest też Gigabyte, ale niedostępny w magazynie - https://proline.pl/gigabyte-radeon-rx-9070-xt-gaming-oc-16gb-pci-e-gddr6-gv-r9070xtgaming-oc-16gd-p8124896

No i Szafir https://proline.pl/sapphire-radeon-rx-9070-xt-pulse-16gb-pci-e-gddr6-11348-03-20g-p8124901 ale coś czytałem, że komuś cewki piszczały, a inny miał miał pasy na ekranie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Negan napisał(a):

Niestety chwilowo nie posiadamy potwierdzonej daty dostawy.

Z poważaniem,
Adam Pomocny

Kiedyś dawno dawno temu tak ze dwa eony temu , kupowałem klamoty do PC w lokalnym popularnym sklepie w grodzie Kopernika Tryton , co było dostępne w ich hurtowni w cenach takich jakie oferowali , ale i tutaj z czasem pojawiły sie punkty Komputronik , Morele , czy X-Kom , gdzie wybór sprzętu i ceny to trochę różnica , a no i w Trytonie często zdarzało się otrzymywać sie sprzęt od razu nie sprawny i zamiast od razu wymiany na nowy to zapraszamy do serwisu w celu realizacji gwarancji... nie macie czegoś co ja chce kupić a jest bez problemu u innych to zakupy robię gdzie indziej bez łaski. 

tylko ja jestem w komfortowej sytuacji ze klamoty poskładam sam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, Dikson napisał(a):

Tak, ale wątek vel zapytanie tyczył się modelu XFX Mercury Radeon RX 9070 XT OC White Magnetic Air RGB 16GB GDDR6 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Biały nie musi być - nie ten wątek 🙂 Niemniej pozostanę przy 5070 z prostej przyczyny - $$$ - jak dodać plus ~700 zł do karty plus kilka setek do mocniejszej zasiłki (bo wszędzie piszą, że 9070xt wymaga 850W), to się zrobi zaraz kwota na zestaw z kosmosu, a pieniędzy nie dodrukuję 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nielimitowany budżet byłby tylko wtedy, gdybym we wtorek trafił tę kumulację w Lotto 🙂 Pierwotnie miał być nowy laptop mocniejszy pod gry, ale ktoś mi podsunął, że bez sensu wydawać ponad 4k i zasugerował PC. Tutaj koledzy podsunęli koszyki/propozycje i finalnie wyszło to co niżej i tej kwoty już się raczej trzymajmy z lekką tolerancją:

6B61E20B-A508-41FC-803E-5B97B5DD18E3.png.b42c628a2b65ae82260ace3b38a8ce70.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, daj tylko znać jak już otrzymasz PC czy profil AMD EXPO jest włączony i czy pamięci pracują na 6000MT/s  

bo takie łączenie płyt głównych Gigabyte z pamięciami Viper Venom moze odbić sie czkawka.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Negan napisał(a):

Inne pamięci polecicie/czy mobo? Nie znam powiązań. Dla mnie komputer złożony = ma działać na 100%.

he he , nie wiem bo nigdzie nie można znaleźć informacji , co zawiera pakiet "składanie kompiutera" 

np. składamy , uruchamiamy , na życzenie stawiamy system i pakujemy do klienta , a co z włączeniem np. profilu AMD EXPO ? 

Gigabyte , średnio dopracowane biosy zwłaszcza pierwsze wydania. 

MSI zdecydowanie lepiej dopracowane biosy ale długi czas uruchamiania 

Asus raczej dopracowane biosy , ale serwis ... 

Asrock , poprawił już mikro kod aby TOP CUP sie nie smażyły ? 

pamięci ,większość działa bez problemu , czemu Viper Venom u pewnej grupy użytkowników powoduje konflikty po włączeniu AMD EXPO ? 

GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)

Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3036F16GX2-FX5)

Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BBEK2-32)

Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL28 (F5-6000J2836G16GX2-FX5)

Corsair Vengeance, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (CMK32GX5M2B6000Z30W)

i pewnie zalazło by sie kilka innych , ja nie mowie ze Viper Venom u Ciebie nie będą stabilnie pracować po włączeniu profilu , ale jest taka możliwość.   

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi