Negan Opublikowano 6 Lipca Zgłoś Opublikowano 6 Lipca (edytowane) Cześć, w związku z zakupem monitora LG UltraGear 32GS75Q nadszedł czas na przesiadkę. Najpierw zastanawiałem się nad wymianą lapa na coś takiego: https://www.morele.net/laptop-lenovo-loq-15arp9-ryzen-7-7435hs-32-gb-512-gb-rtx-4060-144-hz-windows-11-home-83jc0063pb-9078701/ jednak pecet będzie chyba bardziej customizowalny na przyszłość. Potrzebuję porady jaki zestaw (plus buda) w podobnej cenie złożyć (konfig podobny, albo lepszy jak się da). Patrzyłem na zestawy tu na stronie z AMD za 4 tysiące, ale tam 1/2 lub 1/3 ceny to karta graficzna- jeśli tak ma być, to OK. W sumie jak paczałem na filmiki, to taki RTX 5070 ma wincyj o 50% fpsów, a RX 9060 XT tak z 15-20.😄 Zestaw do gier, fajnie jakby się dało pograć w 2560x1440 jakieś 144 czy wyżej Hz. Gram głównie w WoT, w nowościach nie jestem obeznany z gier 😞 Edytowane 6 Lipca przez SanDiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 8 Lipca Zgłoś Opublikowano 8 Lipca Dobra, to może jakaś propozycja najpierw ode mnie: AMD Ryzen 7 7700 OEM MSI PRO B650-S WiFi RAM 32 GB Radeon RX 9060 XT lub GeForce RTX 5070 (czy warto dopłacać) Dysk SSD chyba 1 TB Zasilacz 650W? cooler AC Freezer 36/Endorfy Fera 5/? Buda? Co sądzicie? 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca Witam w 10 za 0 sama koncepcja jest ok , ale obecnie żadna karta w większości tytułów bez DLSS +FG nie wyciągnie 144 FPS 4.5 tyś raczej się nie zmieścisz RTX 5070, bez szukania promocji to wyjdzie około nawet 5.8tyś , no chyba że wszystko będziesz wybierał co najtańsze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 7500F z 5060TI 16GB to już jest 4500 https://proline.pl/koszyk/c949f6d9 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca Dzięki Panowie. Czyli koncepcja rekomendowana, żeby nie dopłacać do Ryzen 7 7700 i wziąć Ryzen 5 7500F? I karta wtedy RTX 5060 Ti? Czy ta mobo Asrocka to ten sam "poziom" co powyższy MSI? Sorki, że tak dopytuję, ale wypadłem z obiegu znawstwa hardware'u z czasów młodości 😄 Generalnie gram głównie w WoT i zależy mi na dobrej jakości grania na kliencie HD (czyli tekstury świecące się jak ..... ) na rozdziałce 2560 x 1440, żeby nie katować się na 40 fpsach 🙂 Inne gry czasami to klasyka typu GTA VC, CS:S, Max Payne'y, Football Managery itd - tu faktycznie potwora nie trza, ale WoT trochę żre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Lipca Zgłoś Opublikowano 9 Lipca To zależy od koncepcji budowy PC , czego oczekujesz , zmieścić sie w zakładanym budżecie 4.5tyś. (czy jest dobrze ? , jest tanio ) czy budujesz wedle własnego pomysłu, ale ceny są takie jakie są i w danym budżecie możliwości aby wybrać coś innego są skromne. ta płyta główna MSI np. ma sekcje zasilania 12+2 ASRock 6+1+1 Ryzen 7700 8r/16w oraz posiada igpu Ryzen 7500f 6r/12w kastrat bo nie ma igpu wydajność RTX 5060TI vs RTX 5070 sam bez problemu znajdziesz porównania ,a różnica wydajności raczej spora. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Skleciłem coś takiego w morele, jakby ktoś mógł zerknąć fachowym okiem całościowo, czy OK, czy może coś zmodyfikować 🙂 https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1434843 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Zasadniczo będzie to to działać opis obudowy - maksymalna wysokość zestawu chłodzenia 16.1 cm, a Arctic Freezer 36 wysokość 159mm , no ale skoro to nie Ty będziesz składał. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca (edytowane) Co do obudowy, tę wybrałem, bo dość niedroga no i z wyglądu całkiem spoko (kwestia gustu) - tu widzę dobre opinie i że sporo miejsca https://www.morele.net/obudowa-chieftec-apex-air-ga-01b-m-op-13166628/ Cały czas mnie kusi dopłata do RTX 5070 tylko nie wiem czy warto wywalać kasę, skoro w jakieś najnowsze giery nie będę grał (poza wotem). Zaktualizowałem kartę na Palit z 3 coolerami: https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1434935 Edytowane 14 Lipca przez SanDiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca Obudowa spoko Czy warto do samego Wota dopłacać do RTX 5070 tutaj nie pomogę , kwestia indywidualnej oceny i potrzeby ( na mnie tyż działa magia cyferek ) natomiast Wot jak i każda inna gra sieciowa wymaga dobrego połączenia z Internetem , w bitwie masz pin poniżej 50/ms ok, powyżej to będziesz często sie zastanawiał ,dlaczego "tym go nie pokonamy" xD 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca Składanie w morele sobie odpuść, gorszego miejsca chyba nie ma. W tej samej cenie masz.w lepszej obudowie z dużo lepszym jakościowo zasilaczem https://proline.pl/koszyk/de669e48 Złożenie masz 100 zl taniej z kodem PRO24 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca (edytowane) Pomęczę jeszcze bułę 🙂 Teraz mnie kusi, żeby dołożyć i wziąć Radeona RX 9070XT 🙂W sensie, żeby nie brać 5070 tylko 9070 😄 5070 - która https://proline.pl/?kat=Karty+graficzne+PCI-E&c_producent-uk_ladu-graficznego=nvidia&c_chipset-model=rtx+5070 9070 (czy warto) - która https://proline.pl/?kat=Karty+graficzne+PCI-E&c_producent-uk_ladu-graficznego=amd&c_chipset-model=rx+9070+xt (mały wybór) Edytowane 15 Lipca przez SanDiego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca Z 5070 to najtańsza, ta karta nie jest warta blisko 3000 zł za lepsze modele. To nie bierze dużo prądu więc dopłacanie 400-500 zł nie ma sensu. Z 9070 XT Hellhound. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca Ciekawa karta jest: XFX Mercury Radeon RX 9070 XT OC White Magnetic Air RGB 16GB GDDR6 ale cena ... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca W proline słaby wybór 9070xt :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca Można by sie zapytać obsługi sklepu czy jest możliwość i za ile. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca Napisałem wiadomość. Jest też Gigabyte, ale niedostępny w magazynie - https://proline.pl/gigabyte-radeon-rx-9070-xt-gaming-oc-16gb-pci-e-gddr6-gv-r9070xtgaming-oc-16gd-p8124896 No i Szafir https://proline.pl/sapphire-radeon-rx-9070-xt-pulse-16gb-pci-e-gddr6-11348-03-20g-p8124901 ale coś czytałem, że komuś cewki piszczały, a inny miał miał pasy na ekranie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca Dzień dobry. Niestety chwilowo nie posiadamy potwierdzonej daty dostawy. Z poważaniem, Adam Pomocny --- Pomoc ProLine. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 1 godzinę temu, Negan napisał(a): Niestety chwilowo nie posiadamy potwierdzonej daty dostawy. Z poważaniem, Adam Pomocny Kiedyś dawno dawno temu tak ze dwa eony temu , kupowałem klamoty do PC w lokalnym popularnym sklepie w grodzie Kopernika Tryton , co było dostępne w ich hurtowni w cenach takich jakie oferowali , ale i tutaj z czasem pojawiły sie punkty Komputronik , Morele , czy X-Kom , gdzie wybór sprzętu i ceny to trochę różnica , a no i w Trytonie często zdarzało się otrzymywać sie sprzęt od razu nie sprawny i zamiast od razu wymiany na nowy to zapraszamy do serwisu w celu realizacji gwarancji... nie macie czegoś co ja chce kupić a jest bez problemu u innych to zakupy robię gdzie indziej bez łaski. tylko ja jestem w komfortowej sytuacji ze klamoty poskładam sam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca Przecież masz dostępnego https://proline.pl/powercolor-radeon-rx-9070-xt-hellhound-16gb-gddr6-rx9070xt-16g-l-oc-p8125624 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 12 godzin temu, Dikson napisał(a): Przecież masz dostępnego https://proline.pl/powercolor-radeon-rx-9070-xt-hellhound-16gb-gddr6-rx9070xt-16g-l-oc-p8125624 Tak, ale wątek vel zapytanie tyczył się modelu XFX Mercury Radeon RX 9070 XT OC White Magnetic Air RGB 16GB GDDR6 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca XFX to porażka - głośne chłodzenie, jeden bios, bazowy limit mocy. Dodatkowo magnetyczne wentylatory są glosne, Hellhound to jedno z najlepszych modeli 9070 XT. Jak musi być biała karta to po prostu https://www.krsystem.pl/powercolor_hellhound_amd_rx_9070_xt_16gb_white-item-78327.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca Dzięki. Biały nie musi być - nie ten wątek 🙂 Niemniej pozostanę przy 5070 z prostej przyczyny - $$$ - jak dodać plus ~700 zł do karty plus kilka setek do mocniejszej zasiłki (bo wszędzie piszą, że 9070xt wymaga 850W), to się zrobi zaraz kwota na zestaw z kosmosu, a pieniędzy nie dodrukuję 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca to w końcu jaki masz limit kasy na tego kompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 3 godziny temu, axsin302 napisał(a): to w końcu jaki masz limit kasy na tego kompa ? Palpatine wspominał o no limits ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca Nielimitowany budżet byłby tylko wtedy, gdybym we wtorek trafił tę kumulację w Lotto 🙂 Pierwotnie miał być nowy laptop mocniejszy pod gry, ale ktoś mi podsunął, że bez sensu wydawać ponad 4k i zasugerował PC. Tutaj koledzy podsunęli koszyki/propozycje i finalnie wyszło to co niżej i tej kwoty już się raczej trzymajmy z lekką tolerancją: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Lipca Zgłoś Opublikowano 17 Lipca Ok, daj tylko znać jak już otrzymasz PC czy profil AMD EXPO jest włączony i czy pamięci pracują na 6000MT/s bo takie łączenie płyt głównych Gigabyte z pamięciami Viper Venom moze odbić sie czkawka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca (edytowane) Inne pamięci polecicie/czy mobo? Nie znam powiązań. Dla mnie komputer złożony = ma działać na 100%. Edytowane 18 Lipca przez Negan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 Lipca Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 7 godzin temu, Negan napisał(a): Inne pamięci polecicie/czy mobo? Nie znam powiązań. Dla mnie komputer złożony = ma działać na 100%. he he , nie wiem bo nigdzie nie można znaleźć informacji , co zawiera pakiet "składanie kompiutera" np. składamy , uruchamiamy , na życzenie stawiamy system i pakujemy do klienta , a co z włączeniem np. profilu AMD EXPO ? Gigabyte , średnio dopracowane biosy zwłaszcza pierwsze wydania. MSI zdecydowanie lepiej dopracowane biosy ale długi czas uruchamiania Asus raczej dopracowane biosy , ale serwis ... Asrock , poprawił już mikro kod aby TOP CUP sie nie smażyły ? pamięci ,większość działa bez problemu , czemu Viper Venom u pewnej grupy użytkowników powoduje konflikty po włączeniu AMD EXPO ? GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC) Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3036F16GX2-FX5) Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BBEK2-32) Pamięć G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL28 (F5-6000J2836G16GX2-FX5) Corsair Vengeance, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (CMK32GX5M2B6000Z30W) i pewnie zalazło by sie kilka innych , ja nie mowie ze Viper Venom u Ciebie nie będą stabilnie pracować po włączeniu profilu , ale jest taka możliwość. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...