Skocz do zawartości
xslimakx

maskarada / dhcp - serwerek...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chcialbym postawic sobie w domciu serwerk pracujacy pod linuxem pomozce wybrac dystrybucje i sprzet. Chcialbym postawic to na chyba jakims pentium powiedzmy 300mhz jakies 128mb ramu - uslugi - maskarada (czy konfig maskarady robi odrazu dhcp czy to musze konfigurowac osobno?), dhcp, firewall i jakis dysk z 10GB do sciagania danych na tym serwerku i systemu ewentualnie bez dysku a dystrybucja na dyskietce. I do tego hub albo switch kotry wybrac? Zalozenie jest takie zeby bylo w nim powiedzmy 4 albo lepiej 8 portow i abym mogl powiedzmy jak przyjdzie kumpel z laptopem dac mu dostep do sieci wpinajac go pod switch lub huba. Do serwerka nie bede kupowal monitorka wiec chcialbym aby serwerkiem mozna bylo administrowac z innych komputerow i stad moje nastepne pytanie czy linuxa moge zainstalowac i skonfigurowac na jakiejs maszynie do ktorej nie mam fizycznego dostepu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaplac jakiem informatykowi z okolicy to ci tyle rzeczy zrobi . Jak chcesz za dormo to sie naucz , poczytaj w archieach grup dyskusyjnych , HOWTO . Nie ma kursu jak zbudowac serwer . Wiedze trzeba zbierac anie dostawac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

viod: to w takim razie od czego jest to forum??? Bo ja tego nie rozumiem jak ktos pisze ze ma jakis problem czy cos chce to zawsze odpowiadacie wy dwaj... ok ParanoiK jest ok pomogl mi kilka razy ale od ciebie void za cholere sie nic dowiedziec nie mozna... mowisz zebym szukal i sie uczyl ok ale to powiedz mi od czego jest to forum???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi