ticker Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Cześć Chciałbym złożyć komputer z przeznaczeniem do gier. Mam już kartę ASROCK 9060XT 16gb więc sprzęt musiałby być spasowany pod nią. Chodzi mi o możliwie najlepszą efektywność do ceny, bez zbędnych bajerów, świecidełek itp. W gry będę grał różne od fps do strategii. Nie mam zamiaru podkręcać niczego, upgradować też raczej nie będę (zawsze niby zamierzałem a nigdy tego nie robiłem) chociaż jakąś furtkę chciałbym mieć jeżeli to aż tak nie wpłynie na cenę. Płyta główna nie musi mieć wi-fi. Procesor wolałbym raczej AMD z tego co tu widzę dobry stosunek jakości do ceny ma 7500F, RAM 32GB min 6000 MHz, dysk min 1TB (najlepiej 2TB) Monitor mam stary i tez jest do wymiany - budżet 1000 - 1500 zł i minimum 27 cali (najlepiej większy i zakrzywiony). Jestem świadomy, że w tej cenie pewnie matryca TN i możliwe smużenie. Gdzieś w testach (chyba moreleTV) widziałem że Iijama GCB3480WSQSU (lub z numerakami 81-84) była całkiem niezła, ale aż tak się do niej nie "przykleiłem";] PS. Najlepiej, żeby w budżecie zmieściło się tez złożenie, system (ze sklepu, który będzie składał, ale nie wiem w ogóle jakie to koszty), aktualizacje biosu itp. Z góry dziękuję za wszelką pomoc::) Pzdr. Maciej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca (edytowane) Nie chcę być namolny bardziej niż zwykle, ale prędkość pamięci 6000 MT/s dla Ryzen 7500F, to już jest OC kontrolera RAM. Max prędkość RAM dla tego CPU (nonOC) to 5200 MT/s i to przy maksymalnie dwóch modułach RAM, po jednym na kanał. Edytowane 10 Lipca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ticker Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Dzięki:) i właśnie chodzi o takie sugestie, bo ja się na tym nie znam :). Nie jestem jakoś przywiązany akurat do tego konkretnego procesora tylko zauważyłem, że jest on bardzo często proponowany w "polecanych zestawach" i właśnie też łączony z RAM 6000. Nie wiem też jaka jest formalnie różnica w komforcie grania między 6000 a 5200, ale pewnie max kilka %. Pzdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...