Skocz do zawartości
coronach

PROCESOR - PORADA

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry Wszystkim.

Trochę czasu minęło, od kiedy składałem kompa i byłem na bieżąca, dzieci podrosły, trzeba sprawić domowy komputer.

Mam 2 krótkie pytania, może komuś się będzie chciało doradzić.. 🙂 bo generalnie bazuję na temacie z polecanymi zestawami

Kartę pewnie wezmę coś na RX 9070 XT

I teraz pytanie o Procesor 

1 - AMD Ryzen 5 7500F wystarczy? Czy lepiej dorzucić te kilka stówek do 

2 - AMD Ryzen 7 7700 (plus lepsza płyta)

Ma droższa wersja 2 sens? W sensie wydajnościowym i ewentualnie potencjał do wymiany procesora za jakiś czas? (bo różnica w ceni w sumie będzie niewielka)

I pytanie o dysk SSD (ja to się zatrzymałem na SATA i RAID 0 i 1, kiedyś tam)

Ma sens wrzucanie 2 dysków SSD, jeden na system, drugi na resztę? Czy to taki Urban Legend, i jeden porządny 2TB wystarczy?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozważ opcję zakupu teraz Ryzen 7500F i wymiany tego CPU na coś, co pojawi się za powiedzmy dwa lata (to jest zaleta AM5, że ma być jeszcze jakiś czas wspierany i będą kolejne generacje CPU).

Płytę główną w takim razie kup dobrą, czyli żeby np. miała PCI-E 5.0 dla GPU.

Dysk bym kupił jeden, porządny i duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

CPU dobiera sie do rozdzielczości monitora dla 1080p trzeba wybrać mocniejszy, dla wyższych rozdzielczości obciążenie jest przesuwane na gpu wiec w 1440p i wyżej procesor może być "słabszy" i taki nawet  Ryzen 5 7500f będzie wystarczający.

wybierając płytę główna, każdemu według potrzeb , PCIe 5.0 raczej mile widziane,  ilość usb czy gniazd M.2 porty SATA III , wszystko jest w specyfikacji i opisie, ile czego potrzebujesz to już sam powinieneś wiedzieć.

jeśli budżet pozwala to ja jednak jestem za koncepcja jeden dysk pod system drugi po gry. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi