Skocz do zawartości
An_Zel

Bios flash do nowej gigabyte b650 eagle ax do r7 9700x

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Zakupiłem właśnie  tytułową płytę i R7 9700x. Nie wiem, jak mogę sprawdzić wersję biosu która jest wgrana na płycie, ale płyta z M.Exp, więc bios nie był zapewne w żaden sposób przez nie aktualizowany i zakładam, że będzie trzeba flashować ( potrzeba wesji min.F30). I tu pytanie: czy bez posiadania starszego procesora, obsługiwanego natywnie przez płytę, mogę zmontować r9700x i ram na płytę i do budy i zdołam odpalić bios na monitorze? czy pozostanie tylko flashowanie z usb z samym zasilaczem, ? (czego wolałbym uniknąć) Jeśli to drugie i nie ma innego sposobu, to czy procesor może być już założony przy tym flashowaniu czy nie? Co radzicie?

Na naklejce na płycie oznaczenia: 3/G/0AA233 I 02160, nie wiem czy to cokolwiek oznacza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

skoro zaistniała już taka sytuacja (swoja droga kupując w sklepie mogłeś zasięgnąć jeżyka jaka jest wgrana wersja biosu) najlepiej na stole nie w obudowie czyli złożyć na "pajęczynkę" obsadzić cpu i zestaw chłodzący, ram , nawet bez karty graficznej bo cpu posiada igpu , podłączyć zasilacz, monitor, myszkę i klawiaturę , start i zobaczyć czy płyta główna wystartuje , skoro jest nowy cpu to procedura pierwszego uruchomienia plus kilku krotne restarty moze zając nawet kilka minut , wystartuje fajnie , jak nie to trzeba będzie wyjąć cpu i ram , na dole na środku płyt głównej jest przycisk "Q-Flash Plus" i trzeba bios wgrać na pendrajwa sformatowanego na FAT32 i wrzucić tam najlepiej najnowszy czyli F34   

https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B650-EAGLE-AX/support#support-dl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi