An_Zel Opublikowano 10 Lipca Zgłoś Opublikowano 10 Lipca Dzień dobry. Zakupiłem właśnie tytułową płytę i R7 9700x. Nie wiem, jak mogę sprawdzić wersję biosu która jest wgrana na płycie, ale płyta z M.Exp, więc bios nie był zapewne w żaden sposób przez nie aktualizowany i zakładam, że będzie trzeba flashować ( potrzeba wesji min.F30). I tu pytanie: czy bez posiadania starszego procesora, obsługiwanego natywnie przez płytę, mogę zmontować r9700x i ram na płytę i do budy i zdołam odpalić bios na monitorze? czy pozostanie tylko flashowanie z usb z samym zasilaczem, ? (czego wolałbym uniknąć) Jeśli to drugie i nie ma innego sposobu, to czy procesor może być już założony przy tym flashowaniu czy nie? Co radzicie? Na naklejce na płycie oznaczenia: 3/G/0AA233 I 02160, nie wiem czy to cokolwiek oznacza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Witam skoro zaistniała już taka sytuacja (swoja droga kupując w sklepie mogłeś zasięgnąć jeżyka jaka jest wgrana wersja biosu) najlepiej na stole nie w obudowie czyli złożyć na "pajęczynkę" obsadzić cpu i zestaw chłodzący, ram , nawet bez karty graficznej bo cpu posiada igpu , podłączyć zasilacz, monitor, myszkę i klawiaturę , start i zobaczyć czy płyta główna wystartuje , skoro jest nowy cpu to procedura pierwszego uruchomienia plus kilku krotne restarty moze zając nawet kilka minut , wystartuje fajnie , jak nie to trzeba będzie wyjąć cpu i ram , na dole na środku płyt głównej jest przycisk "Q-Flash Plus" i trzeba bios wgrać na pendrajwa sformatowanego na FAT32 i wrzucić tam najlepiej najnowszy czyli F34 https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B650-EAGLE-AX/support#support-dl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
An_Zel Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Dziękuję, a czy do aktualizacji przez q- flash koniecznie trzeba zdejmować procesor? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 11 Lipca Zgłoś Opublikowano 11 Lipca Spróbuj , mi na poprzedniej płycie udało się z powodzeniem aktualizować bios z osadzonym procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...