Kapibara7 Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Witam, Na dniach będę składał nowego PC, ze starej puszki zostało kilka rzeczy które chciałbym wykorzystać o ile ma to sens i da rade. Nowy pc to na pewno będzie jakiś ryzen na Am5, raczej średnia półka max 1000zł za proca, celuje raczej w modele z niższym TDP, grafika obecnie używka rtx 2060 dorwałem w świetnej cenie, docelowo tez coś ze średniej półki pewnie rtx 5600 ti w porywach 5700, 32gb ram ssd 2tb. Zasilacz to Enermax Platimax 500w który służy dzielnie od 7-8 lat. w załączniku wrzucam tabliczkę znamionową. Dodatkowo żeby nie zakładać oddzielnego wątku, mam równie leciwe chłodzenie które też chętnie bym wykorzystał, Thermalright Ultra 120 eXtreme rewizja pod stare podstawki, jeżeli nóżki montażowe pasowały np. pod AM3 to zamocuje to też na AM5 czy jest to inny rozstaw nóżek i ogólnie montaż? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Dream Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca (edytowane) Zasilacz ma za mało mocy. Najśmieszniejsze byłoby jakbyś ten zasilacz podłączył do 5070, która ma złącze zasilania 16pin i w komplecie przejściówkę, żeby podłączyć trzy wtyczki 8pin od zasilacza, a twój zasilacz chyba ma tylko jedną wtyczkę PCI-E 8pin, to jeszcze musiałbyś dokupić rozgałęziacz 8pin, który zrobiłby ci trzy wtyczki 8pin, żeby tylko je włożyć do przejściówki 3x8pin->16pin, piękny przepis na pożar. Kup zasilacz nie tylko z większą mocą, ale też z certyfikatem ATX 3.1, który nie tylko ma najnowszą wtyczkę 16pin, ale również ATX 3.1 lepiej radzi sobie z nagłymi i wysokimi zmianami obciążenia. Edytowane 14 Lipca przez Astral Dream 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacopys Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Powinno styknąć. Kiedyś bardzo się bałem, ale po tym, jak pojeździłem trochę na 13600K + 4070tis i zasilaczu 550W, jakoś mi przeszło. Z tym 5070 to już może być trochę inna bajka i sam bym się raczej w to nie pakował, ale słabsze rzeczy, czemu nie? Pożaru żadnego nie będzie, ale może zacząć brakować mocy + wszystkie tego konsekwencje, bo nowe karty mają te 200-250W ciągłego poboru mocy, a skoki teoretycznie mogą dobijać do 200% tej wartości. A tego już twoja zasiłka nie obsłuży. Pod choinkę kup sobie coś 1,2kW i znowu będziesz miał na dekadę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Am5 + taki 5060Ti (1x8pin) spokojnie powinno śmigać. Zrobisz undervolting GPU, CPU fabrycznie i nie spodziewałbym sie problemów. Moja EVGA SuperNova 1000W ma już 6 lat a napięcia trzyma idealne (odpukać 😅). RTX 5070 to już trochę pod korek ale po rozsądnym trochę bardziej agresywnym UV też powinien dać radę. Z chłodzeniem niestety nie pomogę ¯\_(ツ)_/¯ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabaru Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 8 letni zasilacz chcesz podpinać pod nowy sprzęt? życzę powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Dream Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca @Funky_Panda jak podłączyłbyś 5070 mając w zasilaczu jeden kabel 8pin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapibara7 Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Dziękuję za odpowiedzi, wychodzi mi na to że na obecnej 2060 zostane na obecnym zasilaczu a przy przesiadce na 5070 wpadnie tez nowy zasilacz. Ktoś może wie czy chłodzenie procka podejdzie pod am5? Jestem z niego mega zadowolony do tej pory z jednym wentylem na nim + 3 w obudowie trzymał bdb temperatury przy 800rmp na wszystkich wentylatorach. Szkoda mi go zostawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca (edytowane) 4 godziny temu, Astral Dream napisał(a): @Funky_Panda jak podłączyłbyś 5070 mając w zasilaczu jeden kabel 8pin? Z tego co ja się orientuję zasilacz jest stary ale porządny, modularny ma opcję podpięcia 2 kabla ale zaznaczę że to nie jest dobry pomysł bo nie chcę żeby ktoś pomyślał że polecam takie combo (stary zasilacz i RTX 5070) natomiast przy RTX 5060 Ti nie widzę problemu. [Edit] sprawdziłem po nazwie modelu jest recenzja tego zasilacza na Tom’sHardware obsłuży 2x8pin Edytowane 14 Lipca przez Funky_Panda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 16 godzin temu, Funky_Panda napisał(a): Edit] sprawdziłem po nazwie modelu jest recenzja tego zasilacza na Tom’sHardware obsłuży 2x8pin To jest inny zasilacz EPF 500AWT, zainteresowany ma EPM 500AWT model z trzema liniami +12V i z racji na ten fakt jak i sam wiek kilkanaście lat, nie podłączałbym nic wyżej jak 5060TI wymagające jedynie 8 PIN. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...