Wsiarzyk Opublikowano 14 Lipca Zgłoś Opublikowano 14 Lipca Cześć, przymierzam się do samodzielnego złożenia nowego peceta. W oparciu o recenzje, wiedzę z różnych grup i internetu dobrałem takie komponenty. Bardzo proszę o ocenę tego zestawu. Głównym jego przeznaczeniem będą gry wszelakie, nie ograniczam się do konkretnych gatunków. Obudowa: NZXT H6 flow RGB White Płyta główna: ASRock B850 Steel Legend Wi-Fi AM5 CPU: AMD Ryzen 5 7600 GPU: ASRock Radeon RX 9070 Steel Legend OC 16 GB GDDR6 RAM: Viper Venom 32 GB (2x 16 GB) 6000 MHz CL30 RGB Chłodzenie CPU: Endorfy Fera Black ARGB Pamięć: WD SSD Blue SN5000 2 TB M.2 PCIe X4 Gen 4 NVMe Zasilacz: FSP/Forton VITA GM W 850W 80 Plus Golf ATX 3.1 Wiem, że przepłacam trochę za RGB i białą kolorystykę, ale zależy mi też na aspekcie wizualnym, bo komputer nie będzie tylko dla mnie. Plus będzie mi on pasował do wnętrza. Za około 2-3 miesiące do obudowy planuje też dołożyć dodatkowe wentylatory, bo na start w obudowie są jedynie 3 frontowe. Obudowę, chłodzenie CPU i RAM już mam. Miałem okazję kupić je znacznie poniżej ceny rynkowej. Pozostałe podzespoły dopiero będę kupował. Budżet na pozostałe to +/- 5000 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Lipca Zgłoś Opublikowano 15 Lipca Witam ale jak to dysk , chłodzenie i pamięci nie są białe, no to jak to będzie wyglądać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wsiarzyk Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca (edytowane) 15 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Witam ale jak to dysk , chłodzenie i pamięci nie są białe, no to jak to będzie wyglądać ? Wiem.. właśnie myślę żeby je zwrócić i kupić inne, bo jeszcze mam taką opcję. Jak kupowałem to nie przemyślałem tego, zresztą też początkowo plan wizualny był trochę inny. A to pierwszy samodzielnie budowany komputer i można powiedzieć, że dopiero się uczę. Ale chciałbym bardzo spróbować zrobić to samemu. A poza tym zestaw w miarę okej? Bo przyznam że momentami się gubię, gdy czytam różne fora i grupy, każdy mówi coś innego :Do Edytowane 16 Lipca przez Wsiarzyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca Większość wybranych podzespołów to średniaki i to z tendencją w dół listy, a nie w górę , także zagrasz w miarę komfortowo w każda grę ale bez szaleństw że FPS to będzie cała kopa obudowa typu akwarium czyli zgodnie z obecna moda , mnie sie podoba : Modecom Volcano Stellar 8F ARGB biała (AT-STELLAR-8F-ARGB-20) płyta główna -ASRock B850 Steel Legend Wi-Fi AM5, jak by nie patrzeć jest biała , jak ogarniesz bios to ok , a no i ciekawy dodatek posiada ALC 4082 procesor na plus że posiada igpu , a czasem się przydaje pamięć operacyjna ,jest tego sporo do wyboru i z RGB np. Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BWEAK2-32) chłodzenie np. Arctic Freezer 36 A-RGB White (ACFRE00125A) i nawet jest białe. Dysk SSD M.2 , na pewno nie jest biały xD , czy to najlepsza opcja ?, oraz popatrz gdzie będziesz dokonywał zakupu w owocowym sklepie 24 miesiące gwarancji ??? , w np. xkom normalnie 60 miesięcy gwarancja. np, Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (VP4300L2TBM28H) Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG) zasilacz jest biały , ale posiada wiatrak 120mm będzie go czasem słychać Zasilacz SeaSonic Focus GX White ATX 3 850W (FOCUS-GX-850-V4-WHITE) jest biały ma wiatrak 135mm ale kosztuje nieco więcej xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wsiarzyk Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Większość wybranych podzespołów to średniaki i to z tendencją w dół listy, a nie w górę , także zagrasz w miarę komfortowo w każda grę ale bez szaleństw że FPS to będzie cała kopa obudowa typu akwarium czyli zgodnie z obecna moda , mnie sie podoba : Modecom Volcano Stellar 8F ARGB biała (AT-STELLAR-8F-ARGB-20) płyta główna -ASRock B850 Steel Legend Wi-Fi AM5, jak by nie patrzeć jest biała , jak ogarniesz bios to ok , a no i ciekawy dodatek posiada ALC 4082 procesor na plus że posiada igpu , a czasem się przydaje pamięć operacyjna ,jest tego sporo do wyboru i z RGB np. Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BWEAK2-32) chłodzenie np. Arctic Freezer 36 A-RGB White (ACFRE00125A) i nawet jest białe. Dysk SSD M.2 , na pewno nie jest biały xD , czy to najlepsza opcja ?, oraz popatrz gdzie będziesz dokonywał zakupu w owocowym sklepie 24 miesiące gwarancji ??? , w np. xkom normalnie 60 miesięcy gwarancja. np, Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (VP4300L2TBM28H) Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG) zasilacz jest biały , ale posiada wiatrak 120mm będzie go czasem słychać Zasilacz SeaSonic Focus GX White ATX 3 850W (FOCUS-GX-850-V4-WHITE) jest biały ma wiatrak 135mm ale kosztuje nieco więcej xD Dzięki za wszystkie rady, wezmę pod uwagę. Mam nadzieję, że ogarnę 😂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Opublikowano 16 Lipca W dniu 14.07.2025 o 19:13, Wsiarzyk napisał(a): CPU: AMD Ryzen 5 7600 Stówkę taniej 7500F - 100MHz mniej i brak iGPU, możesz go sobie podkręcić na 5.3GHz i będziesz miał więcej fps, tu masz względem 7600X CO https://imgur.com/a/0f788DV W dniu 14.07.2025 o 19:13, Wsiarzyk napisał(a): FSP/Forton VITA GM W 850W 80 Plus Golf ATX 3.1 Lubi terkotać wentylator, lepiej już z białym okablowaniem https://proline.pl/zasilacz-phanteks-amp-gh-850w-gold-pcie-5-1-atx-3-1-bialy-ph-p850gh-wt01-eu-p8122441 Co do GPU to lepiej dorzucić do 9070XT. Płyta to brałbym coś innego niż Asrock gdybyś chciał tam kiedyś na spokojnie pakować procesor z cache 3D, np. https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b850-aorus-elite-wifi7-ice-am5-p8124075 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 22 Lipca Zgłoś Opublikowano 22 Lipca (edytowane) Nie każdy 7500f wejdzie na 5300. Mój miał walla na 5200 MHz. Edytowane 22 Lipca przez Grolshek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 22 Lipca Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 3 godziny temu, Grolshek. napisał(a): Mój twój był z Aliexpresu z najtańszej oferty ciesz się że napis na IHS pokrywa się tym co pokazuje Windows :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grolshek. Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Opublikowano 23 Lipca (edytowane) 13 godzin temu, axsin302 napisał(a): twój był z Aliexpresu z najtańszej oferty ciesz się że napis na IHS pokrywa się tym co pokazuje Windows 😄 Mój był z polskiej dystrybucji prosto z polskiej hurtowni. To R7 7700 jest z Ali. Chciałeś wbić szpileczkę a okazało się żeś sklerotyk. 🤪 Notabene R7 7700 z Ali już jest ustawiony tak jak trzeba, Pomogli profesjonaliści z ITHardware to czego ciapy z Purepc nie potrafiły 😁 Edytowane 23 Lipca przez Grolshek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 23 Lipca Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 12 minut temu, Grolshek. napisał(a): Pomogli profesjonaliści z ITHardware to czego ciapy z Purepc nie potrafiły 😁 jak ci się spali na gwiazdkę to sobie zamówisz drugi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...