Skocz do zawartości
Wsiarzyk

Zestaw do gier - proszę o ocenę

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

przymierzam się do samodzielnego złożenia nowego peceta. W oparciu o recenzje, wiedzę z różnych grup i internetu dobrałem takie komponenty. 

Bardzo proszę o ocenę tego zestawu. Głównym jego przeznaczeniem będą gry wszelakie, nie ograniczam się do konkretnych gatunków. 

Obudowa: NZXT H6 flow RGB White 

Płyta główna: ASRock B850 Steel Legend Wi-Fi AM5

CPU: AMD Ryzen 5 7600

GPU: ASRock Radeon RX 9070 Steel Legend OC 16 GB GDDR6

RAM: Viper Venom 32 GB (2x 16 GB) 6000 MHz CL30 RGB

Chłodzenie CPU: Endorfy Fera Black ARGB

Pamięć: WD SSD Blue SN5000 2 TB M.2 PCIe X4 Gen 4 NVMe

Zasilacz: FSP/Forton VITA GM W 850W 80 Plus Golf ATX 3.1 

Wiem, że przepłacam trochę za RGB i białą kolorystykę, ale zależy mi też na aspekcie wizualnym, bo komputer nie będzie tylko dla mnie. Plus będzie mi on pasował do wnętrza. 

Za około 2-3 miesiące do obudowy planuje też dołożyć dodatkowe wentylatory, bo na start w obudowie są jedynie 3 frontowe. 

Obudowę, chłodzenie CPU i RAM już mam. Miałem okazję kupić je znacznie poniżej ceny rynkowej. Pozostałe podzespoły dopiero będę kupował. Budżet na pozostałe to +/- 5000 zł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Mr.T... napisał(a):

Witam

ale jak to 

dysk , chłodzenie i pamięci nie są białe, no to jak to będzie wyglądać ?  

Wiem.. właśnie myślę żeby je zwrócić i kupić inne, bo jeszcze mam taką opcję. Jak kupowałem to nie przemyślałem tego, zresztą też początkowo plan wizualny był trochę inny. A to pierwszy samodzielnie budowany komputer i można powiedzieć, że dopiero się uczę. Ale chciałbym bardzo spróbować zrobić to samemu. 

A poza tym zestaw w miarę okej? Bo przyznam że momentami się gubię, gdy czytam różne fora i grupy, każdy mówi coś innego :Do

Edytowane przez Wsiarzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość wybranych podzespołów to średniaki i to z tendencją w dół listy, a nie w górę  , także zagrasz w miarę komfortowo w każda grę ale bez szaleństw że FPS to będzie cała kopa 

obudowa typu akwarium czyli zgodnie z obecna moda , mnie sie podoba :

Modecom Volcano Stellar 8F ARGB biała (AT-STELLAR-8F-ARGB-20)

płyta główna -ASRock B850 Steel Legend Wi-Fi AM5, jak by nie patrzeć jest biała , jak ogarniesz bios to ok , a no i ciekawy dodatek posiada ALC 4082  

procesor na plus że posiada igpu , a czasem się przydaje  

pamięć operacyjna ,jest tego sporo do wyboru i z RGB np.

Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BWEAK2-32)

chłodzenie np.  Arctic Freezer 36 A-RGB White (ACFRE00125A) i nawet jest białe. 

Dysk SSD M.2 , na pewno nie jest biały xD  , czy to najlepsza opcja ?, oraz popatrz gdzie będziesz dokonywał zakupu w owocowym sklepie 24 miesiące gwarancji ??? , w np. xkom normalnie 60 miesięcy gwarancja. 

np,

Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (VP4300L2TBM28H)

Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG)

zasilacz jest biały , ale posiada wiatrak 120mm będzie go czasem słychać

Zasilacz SeaSonic Focus GX White ATX 3 850W (FOCUS-GX-850-V4-WHITE) jest biały ma wiatrak 135mm ale kosztuje nieco więcej xD  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

Większość wybranych podzespołów to średniaki i to z tendencją w dół listy, a nie w górę  , także zagrasz w miarę komfortowo w każda grę ale bez szaleństw że FPS to będzie cała kopa 

obudowa typu akwarium czyli zgodnie z obecna moda , mnie sie podoba :

Modecom Volcano Stellar 8F ARGB biała (AT-STELLAR-8F-ARGB-20)

płyta główna -ASRock B850 Steel Legend Wi-Fi AM5, jak by nie patrzeć jest biała , jak ogarniesz bios to ok , a no i ciekawy dodatek posiada ALC 4082  

procesor na plus że posiada igpu , a czasem się przydaje  

pamięć operacyjna ,jest tego sporo do wyboru i z RGB np.

Kingston Fury Beast RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BWEAK2-32)

chłodzenie np.  Arctic Freezer 36 A-RGB White (ACFRE00125A) i nawet jest białe. 

Dysk SSD M.2 , na pewno nie jest biały xD  , czy to najlepsza opcja ?, oraz popatrz gdzie będziesz dokonywał zakupu w owocowym sklepie 24 miesiące gwarancji ??? , w np. xkom normalnie 60 miesięcy gwarancja. 

np,

Dysk SSD Patriot VP4300 Lite 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (VP4300L2TBM28H)

Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (LNM790X002T-RNNNG)

zasilacz jest biały , ale posiada wiatrak 120mm będzie go czasem słychać

Zasilacz SeaSonic Focus GX White ATX 3 850W (FOCUS-GX-850-V4-WHITE) jest biały ma wiatrak 135mm ale kosztuje nieco więcej xD  

Dzięki za wszystkie rady, wezmę pod uwagę. Mam nadzieję, że ogarnę 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.07.2025 o 19:13, Wsiarzyk napisał(a):

CPU: AMD Ryzen 5 7600

Stówkę taniej 7500F - 100MHz mniej i brak iGPU, możesz go sobie podkręcić na 5.3GHz i będziesz miał więcej fps, tu masz względem 7600X CO https://imgur.com/a/0f788DV

W dniu 14.07.2025 o 19:13, Wsiarzyk napisał(a):

FSP/Forton VITA GM W 850W 80 Plus Golf ATX 3.1 

Lubi terkotać wentylator, lepiej już z białym okablowaniem https://proline.pl/zasilacz-phanteks-amp-gh-850w-gold-pcie-5-1-atx-3-1-bialy-ph-p850gh-wt01-eu-p8122441

Co do GPU to lepiej dorzucić do 9070XT. Płyta to brałbym coś innego niż Asrock gdybyś chciał tam kiedyś na spokojnie pakować procesor z cache 3D, np. https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b850-aorus-elite-wifi7-ice-am5-p8124075

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, axsin302 napisał(a):

twój był z Aliexpresu z najtańszej oferty ciesz się że napis na IHS pokrywa się tym co pokazuje Windows 😄

Mój był z polskiej dystrybucji prosto z polskiej hurtowni. To R7 7700 jest z Ali. Chciałeś wbić szpileczkę a okazało się żeś sklerotyk. 🤪 Notabene R7 7700 z Ali już jest ustawiony tak jak trzeba, Pomogli profesjonaliści z ITHardware to czego ciapy z Purepc nie potrafiły 😁

Edytowane przez Grolshek.
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi