kamil111 Opublikowano Wtorek o 23:21 Zgłoś Opublikowano Wtorek o 23:21 Witam wszystkich, Planuję zmienić konfigurację swojego PC, który dotąd służył głównie jako stacja robocza, na zestaw bardziej zoptymalizowany pod kątem gier. Obecnie korzystam z monitora o rozdzielczości 3440x1440 i odświeżaniu 120 Hz, choć nie wykluczam jego wymiany w przyszłości. Obecna konfiguracja: CPU: AMD R9 3900XT Chłodzenie: Arctic Freezer II 280 z wentylatorami Noctua NF-A14 Chromax Płyta główna: MSI B550 GAMING EDGE WIFI RAM: 2x Patriot VIPER STEEL 3600 MHz CL18, 64 GB (2x32 GB) Dysk NVMe: Samsung 970 EVO PLUS 2TB GPU: Gigabyte RTX 3090 Turbo Obudowa: Fractal Meshify 2 XL Dark TG Zasilacz: BeQuiet Straight Power 11 850W 80 Plus Platinum Planowany upgrade: CPU: AMD R7 9800X3D Chłodzenie: Arctic Freezer III Pro 420 Płyta główna: MSI B850 GAMING PLUS WIFI RAM: 1x Patriot VIPER VENOM 6000 MHz CL30, 64 GB (2x32 GB) GPU: ASUS PRIME RTX 5070 TI OC Obudowa: Bez zmian Zasilacz: Bez zmian Co sądzicie o takiej zmianie? Czy warto inwestować w takie chłodzenie AIO? Czy jest jakikolwiek sens pakowania się w NVMe PCIe 5.0, takie jak Samsung 9100 Pro czy Lexar NM1090 Pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Środa o 04:26 Zgłoś Opublikowano Środa o 04:26 Arctica PRO nie wybieraj jest za głośny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano Środa o 07:23 Zgłoś Opublikowano Środa o 07:23 Szczerze ja bym się narazie nie pchał w nvme 5.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil111 Opublikowano Środa o 09:33 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:33 4 hours ago, axsin302 said: Arctica PRO nie wybieraj jest za głośny Ze względu na pompę / wentylatory? Zwykła wersja została wycofana z tego co widzę 😕, co wybrać w takim razie? Endorfy, Silver Monkey itp. odpada. Budżet tak do 700zł max, nie zależy mi na RGB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Środa o 11:03 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:03 Ba wydaje mi się że twoja 280 powinna sobie poradzić. Więc albo przeczekać na dostawy albo zakładać stare to dobre rozwiązanie skoro na fortisie dual (powietrze chłodzenie) utrzymuje go w ryzach to tym bardziej twoje da sobie radę. Jeszcze ram hmm ja bym się pokusił o kupno 64gb zgodnego z tym co testowała plyta aby się potem nie męczyć. https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-ddr5-kingston-fury-64gb-2x-32gb-6000-mt-s-cl30-expo-xmp-czarny-17678952800?utm_feed=5bf32ab6-2554-4437-aa78-a86953ae8c91&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=polecane&ceneo_cid=bfbad0f6-910e-e723-561c-8bd951f52654&dd_referrer=https%3A%2F%2Fwww.ceneo.pl%2F Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil111 Opublikowano Środa o 13:32 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:32 6 hours ago, Merqus4 said: Szczerze ja bym się narazie nie pchał w nvme 5.0 Racja, cena nie idzie z wydajnością poza specyficznymi zastosowaniami. 2 hours ago, axsin302 said: Ba wydaje mi się że twoja 280 powinna sobie poradzić. Więc albo przeczekać na dostawy albo zakładać stare to dobre rozwiązanie skoro na fortisie dual (powietrze chłodzenie) utrzymuje go w ryzach to tym bardziej twoje da sobie radę. Tutaj założyłem, że ze względu na offset AM5 będę zmuszony wziąć coś nowszego. Mogę zostawić cooler, zobaczyć temperatury i ew. później zmienić. 2 hours ago, axsin302 said: Jeszcze ram hmm ja bym się pokusił o kupno 64gb zgodnego z tym co testowała plyta aby się potem nie męczyć. W sumie w punkt, ale no mam bardzo dobre doświadczenia z pamięciami od Patriot i ich obsługą gwarancyjną, że potencjalny ich zwrot mnie nie jest dla mnie problemem. Skoro potencjalnie mogę zostawić cooler, to czy dołożyć ewentualnie do płyty głównej np. do MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI czy jakiejś X870E? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano Środa o 16:59 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:59 Jaka to stacja robocza? Będziesz mocno potrzebował dyski? Jeśli tak można dołożyć ale jeśli starcza ci x3 np po 4t to bym się tym nie przejmował zazwyczaj jest tak że 670E/870E dobiera się jak potrzeba tego jedngo datkowego slota z pełną prędkością. Karty dźwiękowej lub wifi, w innym przypadku jak wolisz bo to twoja kasa. Nie będzie ci potrzebna ani sekcja zasilania po 12/14+2+1 nie się co martwić to nie 9850x ani intel i9 3 godziny temu, kamil111 napisał(a): pamięciami od Patriot Tu nie chodzi o tą firmę tylko o to że mimo iż am5 jest już trochę na sklepach to nadal gorzej jest dopasować duże ramy do nich. A pojemności powyżej 32gb wchodzą jak loteria jak znajdziesz w necie że ktoś połączył taki zestaw mimo że nie ma ich na liście to nie problemu. Wiadomo że firmy kupują kosci i tylko wklepuje swoje softy na nie, więc wychodzi że jedna i ta sama kość jest 10 różnych wersjach od różnych producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano Środa o 19:16 Zgłoś Opublikowano Środa o 19:16 (edytowane) 19 godzin temu, kamil111 napisał(a): Witam wszystkich, Planuję zmienić konfigurację swojego PC, który dotąd służył głównie jako stacja robocza, na zestaw bardziej zoptymalizowany pod kątem gier. Obecnie korzystam z monitora o rozdzielczości 3440x1440 i odświeżaniu 120 Hz, choć nie wykluczam jego wymiany w przyszłości. Obecna konfiguracja: CPU: AMD R9 3900XT Chłodzenie: Arctic Freezer II 280 z wentylatorami Noctua NF-A14 Chromax Płyta główna: MSI B550 GAMING EDGE WIFI RAM: 2x Patriot VIPER STEEL 3600 MHz CL18, 64 GB (2x32 GB) Dysk NVMe: Samsung 970 EVO PLUS 2TB GPU: Gigabyte RTX 3090 Turbo Obudowa: Fractal Meshify 2 XL Dark TG Zasilacz: BeQuiet Straight Power 11 850W 80 Plus Platinum Planowany upgrade: CPU: AMD R7 9800X3D Chłodzenie: Arctic Freezer III Pro 420 Płyta główna: MSI B850 GAMING PLUS WIFI RAM: 1x Patriot VIPER VENOM 6000 MHz CL30, 64 GB (2x32 GB) GPU: ASUS PRIME RTX 5070 TI OC Obudowa: Bez zmian Zasilacz: Bez zmian Co sądzicie o takiej zmianie? Czy warto inwestować w takie chłodzenie AIO? Czy jest jakikolwiek sens pakowania się w NVMe PCIe 5.0, takie jak Samsung 9100 Pro czy Lexar NM1090 Pro? Witam! miesiac temu kupiłem taki sam zestaw jak ty i z am4 zostawiłem AFII 280mm i nie wiem dlaczego chcesz je zmieniać. chyba ze ci szwankuje już. Moje po 3,5 roku wciaz działa jak nowe. co do 9800X3D to nie osiąga on wysokich temperatur. Wystarczyło by nawet dobre chłodzenie powietrzem. Co do dysków PCIe 5.0 tez miałem ten dylemat co ty, rozważałem także tego samsunga z racji tej ze na am4 tez miałem samsungi. Ale po głębszej analizie testów na PCIe 5.0 takich jak samsung, lexar, kingston i goodram wszystkie osiągają temperatury 70+C. więc odpuściłem i zostalem na pcie 4.0. Przerzuciłem samsunga 980Pro 500Gb do nowego kompa na system i dokupilem 990Pro 2Tb. Edytowane Środa o 19:20 przez DaffyDuck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil111 Opublikowano Środa o 20:13 Zgłoś Opublikowano Środa o 20:13 2 hours ago, axsin302 said: Jaka to stacja robocza? Będziesz mocno potrzebował dyski? Jeśli tak można dołożyć ale jeśli starcza ci x3 np po 4t to bym się tym nie przejmował zazwyczaj jest tak że 670E/870E dobiera się jak potrzeba tego jedngo datkowego slota z pełną prędkością. Karty dźwiękowej lub wifi, w innym przypadku jak wolisz bo to twoja kasa. Nie będzie ci potrzebna ani sekcja zasilania po 12/14+2+1 nie się co martwić to nie 9850x ani intel i9 Dawałem sobie radę z b550 w konfiguracji multi-gpu z jednym nvme i drugim podpiętym przez USB-C 😄 Ale to na ten moment okazjonalne będzie profesjonalne zastosowanie. W razie potrzeby to i tak raczej okazjonalne zastosowanie. Karty dźwiękowej jakiejś topowej nie potrzebuję, kartę wifi już tak. Z modeli które jeszcze rozważyłbym rozsądnie wycenione to jeszcze jest: MSI PRO X870-P WIFI 2 hours ago, axsin302 said: Tu nie chodzi o tą firmę tylko o to że mimo iż am5 jest już trochę na sklepach to nadal gorzej jest dopasować duże ramy do nich. A pojemności powyżej 32gb wchodzą jak loteria jak znajdziesz w necie że ktoś połączył taki zestaw mimo że nie ma ich na liście to nie problemu. Wiadomo że firmy kupują kosci i tylko wklepuje swoje softy na nie, więc wychodzi że jedna i ta sama kość jest 10 różnych wersjach od różnych producentów. Jasne, rozumiem, zerknę na to i też dam znać. 52 minutes ago, DaffyDuck said: Witam! miesiac temu kupiłem taki sam zestaw jak ty i z am4 zostawiłem AFII 280mm i nie wiem dlaczego chcesz je zmieniać. chyba ze ci szwankuje już. Moje po 3,5 roku wciaz działa jak nowe. co do 9800X3D to nie osiąga on wysokich temperatur. Wystarczyło by nawet dobre chłodzenie powietrzem. Super, moje ma 3 lata, ale padł jeden z wentylatorów, dlatego mam zamontowaną Noctue, więc zostawiam. 54 minutes ago, DaffyDuck said: Co do dysków PCIe 5.0 tez miałem ten dylemat co ty, rozważałem także tego samsunga z racji tej ze na am4 tez miałem samsungi. Ale po głębszej analizie testów na PCIe 5.0 takich jak samsung, lexar, kingston i goodram wszystkie osiągają temperatury 70+C. więc odpuściłem i zostalem na pcie 4.0. Przerzuciłem samsunga 980Pro 500Gb do nowego kompa na system i dokupilem 990Pro 2Tb. Może też dokupię 2TB na 4.0, muszę zrobić przegląd dysków NVME u siebie, bo mam jeszcze 3x 1TB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...