Skocz do zawartości
ohatek_

Ogromny problem z jakością obrazu w ciemnych scenach (Color Banding / Artefakty)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, bo mam bardzo frustrujący problem z jakością obrazu na moim komputerze. Zauważyłem to głównie podczas oglądania anime – w ciemnych, mrocznych scenach obraz wygląda fatalnie. Pojawiają się okropne pasy, plamy i "wrzące" piksele, szczególnie na jednolitych, ciemnych tłach jak nocne niebo czy cienie.

Wygląda to tak, jakby obraz miał bardzo niską jakość i brakowało mu płynnych przejść tonalnych. Problem jest na tyle poważny, że psuje całą przyjemność z oglądania.

Moja specyfikacja:

Karta Graficzna: AMD Radeon RX 5700 XT

Monitor: Odyssey G40B

Połączenie: kabel HDMI

Przykłady problemu:

Dołączam zrzuty ekranu, żeby dokładnie pokazać, o co chodzi. Zwróćcie uwagę na te brzydkie gradienty i plamy w ciemnych obszarach.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co może być przyczyną takiego "color bandingu"? Czy to wina ustawień monitora, sterowników AMD, a może coś zupełnie innego?

Będę ogromnie wdzięczny za każdą radę i sugestię, od czego zacząć, żeby to naprawić. Z góry dziękuję za pomoc!image.thumb.png.4787632c864df986df4aa7d076876566.pngimage(1).thumb.png.4ab142ea5279ea56cfc38b96cb568601.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś taki problem w jednej grze okazało się że Windows źle obsługiwał HDR, po wyłączeniu było dobrze. Czy u ciebie to pomogło? Na monitorze bez Oled HDR niewiele daje a też mam taki monitor jak twój tylko troszkę inny numer modelu.

Edytowane przez funi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, dzięki za szybkie odpowiedzi i trafne sugestie!

Sprawdziłem wszystko po kolei:

HDR: Potwierdzam, był i jest wyłączony w ustawieniach ekranu Windows.

Tryb obrazu: Zresetowałem monitor do ustawień fabrycznych i ustawiłem go w trybie sRGB, żeby mieć pewność, że gamma i kolory są na standardowych, neutralnych wartościach.

Zakres RGB: Próbowałem zarówno pełnego, jak i ograniczonego zakresu RGB w panelu AMD, ale w obu przypadkach problem wyglądał tak samo.

Niestety, nawet po tych krokach problem nadal występuje, również na plikach testowych odtwarzanych lokalnie z dysku.

Czy macie może jeszcze jakieś pomysły, co mógłbym sprawdzić w ustawieniach monitora, sterowników lub systemu, co mogłoby powodować tego typu artefakty w ciemnych scenach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyświetl ten obraz 1:1 (pobierz na dysk i otwórz w programie, który potrafi wyświetlać bez skalowania):

rzeznik.png

- im bardziej podbarwiony ten obraz, tym większe odstępstwo od wzorcowej gammy. Na idealnym ekranie, ten obraz to płynne przejście szarości, bez widocznych kolorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Dzięki za radę. Zrobiłem test z obrazkiem w IrfanView w skali 1:1 i mam bardzo ciekawe wyniki.

Poniżej wklejam dwa obrazy do porównania:

1. Zrzut ekranu (to, co generuje mój komputer).

2. Zdjęcie monitora (to, co faktycznie widzę na własne oczy).

Jak widać, jest duża różnica między obrazem ze zrzutu ekranu a tym, co realnie wyświetla mój monitor.

Co to może oznaczać i co powinienem sprawdzić w następnej kolejności?image(3).thumb.png.7ee2233f9cd94fd712ff2638698b72d2.png

79c1d730-a672-4f1f-aa8d-a33ef2993bec.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrzut ekranu wygląda zupełnie poprawnie. Ze zdjęcia ciężko coś wyrokować (na zdjęciu wygląda to źle, ale to może być efekt mory/przetwarzania w chwili robienia zdjęcia itd. itp.). Także pytanie, jak to wygląda na oko - jest szaro, czy może widać te tęczowe podbarwienia (co by wskazywało na gammę odbiegającą od wzorca)?

Problemów może być więcej niż jeden - np. gamma (co powoduje uwydatnienie problemu, w np. ciemniejszych obszarach - czyli gamma np. 1.8-2.0, i ew. zniekształcenia)+ przetwarzanie na zbyt małej ilości bit np. przez monitor.

Co to za model monitora w ogóle jest? Masz możliwość podpięcia do innego źródła? (laptop, tuner DVB-T, odtwarzacz BR, konsola, inny PC)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, dzięki za odpowiedź i dalsze wskazówki.

Odpowiadając na Twoje pytanie – na oko widzę bardzo wyraźne, tęczowe podbarwienia, tak jak na zdjęciu, które wysłałem. Absolutnie nie jest to gładka szarość.

Model mojego monitora to: Samsung Odyssey G4 (S27BG400EU)

Niestety, na ten moment nie mam możliwości podpięcia innego źródła, jak laptop czy konsola, żeby to sprawdzić.

Przepraszam, że piszę post pod postem, ale właśnie przypomniała mi się absolutnie kluczowa informacja, o której zapomniałem wspomnieć wcześniej.

Ten cały problem z fatalną jakością obrazu i kolorami pojawił się nagle, po tym jak niedawno zresetowałem cały komputer do ustawień fabrycznych (świeża instalacja Windows).

Przed formatem, na starym systemie, wszystko wydawało się być w porządku. To może całkowicie zmieniać postać rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, mam zainstalowane najnowsze sterowniki. Sprawdziłem to właśnie za pomocą narzędzia AMD Auto-Detect i potwierdziło, że mam aktualną, zalecaną wersję (Adrenalin 25.6.1).

Co do głębi kolorów, to sprawdziłem to w Ustawienia -> Ekran w panelu AMD. Mam tam ustawione 8 bpc i jest to jedyna dostępna opcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, na ten moment nie mam takiej możliwości. Nie mam w pokoju telewizora z wejściem HDMI ani żadnego innego wyświetlacza, do którego mógłbym podpiąć komputer, żeby to sprawdzić.

Czy jest jakiś inny sposób, żeby zdiagnozować, czy to wina monitora, czy coś w systemie, bez podłączania drugiego ekranu? Może jakieś ustawienia profili kolorów w Windowsie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 23.07.2025 o 12:12, ohatek_ napisał(a):

Czy jest jakiś inny sposób, żeby zdiagnozować, czy to wina monitora, czy coś w systemie, bez podłączania drugiego ekranu? Może jakieś ustawienia profili kolorów w Windowsie?

Tak, użyj dystrybucji live jakieś linuxa. Najlepiej 2 różnych, plus nawet Windows PE da się znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi