Skocz do zawartości
intel_amd_boy

Ilość rdzenii, ZEN5 / ZEN6 - wybór, składanie PC

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo. Mój kolejny post.

Tym razem bardziej techniczny. 
1. Chodzi mi czy przy przyszłych modernizacjach / składaniu PC do gier kierować się wyborem 8-rdzenii czy 6-rdzenii. Z tego co wiem obecnie 6-rdzenii jest wystarczające, poza tym słyszałem i czytałem, że dopłata do 8-rdzeni nie ma sensu przy graniu.

2. Interesuje nie ew. 6-rdzeniowy 9600X ale nwm czy czekać do końca roku na 9600X3D o ile będzie dostępny ogólnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Amoros napisał(a):

Jak to ma być zestaw na kilka lat,to celowałbym w procesor ośmiordzeniowy,przy czym brałbym wersję tray czyli sam procesor bez chłodzenia,bo wersja box kosztuje o wiele więcej.

A czy zwykłe CPU typu 7700X / 9700X, przyszłe 10700X(11700X) będą dobre czy celować w X3D.
Czy ew 9060XT 16GB jest dobre do X3D w 1440p? czy ew. przechodzić już na 1440p?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy na ile możesz sobie pozwolić,koszt procesora wg Ceneo 7700 to około 810zł ,a za 7800X3D 1370. Procesory 7700X,odpuść sobie dość mocno się grzeją we względu na TPD 105W.

Do 1440p szukałbym mocniejszej karty, popatrz na testy tej karty w rozdzielczości 1080p a 1440p, zauważysz dość pokaźny spadek wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi