Skocz do zawartości
KrakersQ

Topowy zestaw na lata render + gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zabieram się za składanie zestawu PC na lata. Cel to render + kiedyś gta 6 ;p. Nie moge się zdecydować jaka płyta główna oraz jaką dobrać obudowę żeby to spasować, ktoś może doradzić ? 😉 Nie planuje OC ma po prostu działać długo i wydajnie.

Koszyk 

https://proline.pl/koszyk/a4bb32b3

====================================

Procesor AMD Ryzen 9 9950X3D 

Grafika GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF 16GB GDDR7 DLSS 4

Pamięć Lexar ARES RGB DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 LD5BU016G-R6000GDLA

Zasilacz FSP Fortron VITA 1000 GM 1000W Gold ATX 3.1 PCIe 5.1 czarny

Dysk Samsung SSD 990 PRO MZ-V9P2T0BW 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4

Chłodzenie procesora Noctua NH D15 

MOBO ?

Obudowa ?

======================================

Edytowane przez KrakersQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

topowy zestaw to raczej z RTX 5090 , bo RTX 5070Ti to raczej średnia połka.  

AMD Ryzen 9 9950X3D , do gamingu NH D15 moze ogarnie temat, ale do renderingu to czy nie trzeba by pomyśleć nad AIO ? 

Pamięć operacyjna  do Renderingu 2x32GB ? 

wśród obudów jest tak duży wybór że trzeba było by sobie założyć budżet , oraz czy ma być obudowa obudowa np.

Obudowa PREYON Nest Windy

albo nowy trend typu akwarium czyli coś dla oka 

Obudowa Modecom Volcano Stellar 8F ARGB biała (AT-STELLAR-8F-ARGB-20)

płyta główna ( moje założenie jest takie, ale nie trzeba sie z nim zgadzać , kupujesz CPU w podobnych pieniądzach zakup płytę główna ) 

Płyta główna Asus ROG CROSSHAIR X870E HERO ?

czy jednak to nie będzie zestaw TOP i coś tańszego ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie mogłem bardziej sprecyzować, "topowy" w rozsądnych pieniądzach 😆 5090 odpada a płyta główna coś zdecydowanie tańszego nawet i o połowę, 32gb starczy bo aktualnie renderuje na 16gb/ i7 8700k, filmy i jest akceptowanie, więc przeskok będzie i tak gigantyczny 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://proline.pl/koszyk/c8ad2a3e

Do tego 420mm aio arctica III (bez pro w nazwie) akurat nie ma na sklepie, czemu 420mm? Ten procek jest gorący 360 się poci na nim NHD15 to bajka że co kolwiek z nim zdziałasz 

Lepszy zasilacz 

Obudowa do aio na Topie 420mm

Lepsze chłodzenie karty aczkolwiek  gdzieś dziś widziałem MSI V. SOC za 4100zł 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A płyta ? Gigabyte X870 AORUS ELITE WIFI7 ? Albo jakaś z tej wersji wszystkie okolice 1100/1300 aktualnie. Któraś szczególnie polecana? Fajnie gdyby tez bios juz był gotowy pod ryzeny 9 i nie trzeba najpierw aktualizować przed postawieniem systemu.

Edytowane przez KrakersQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, KrakersQ napisał(a):

Grafika GeForce RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF 16GB GDDR7 DLSS 4

Chłodzenie tej karty, jest dosyć małe, jak na jej wydzielaną moc (może być głośno/gorąco). Tym samym poniżej wersji Gigabyte Gaming bym nie schodził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amatorskich vlogów, z drona,gopro itp 4k oczywiście. After Effects, CapCut głównie + gry. Mój obecny zestaw jakoś daje rade to tutaj będzie i tak przeskok kolosalny, wreszcie podgląd będzie płynnie chodził a to największy problem 😜

Ad2. W takim razie za wersją Gigabyte Gaming będę patrzył. 

Edytowane przez KrakersQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wiecej oferuje ten X3D w takich zastosowaniach - to swiadoma decyzja i soft cos ugrywa z 3D pamieci, czy po prostu chcesz max procesor od AMD? Biorac zwyklego 9950 i ucinajac na podzespolach bez problemu wsadzisz 5080 ktory w grach da namacalnie wiecej fps niz 5070ti.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, wildpig napisał(a):

Co wiecej oferuje ten X3D w takich zastosowaniach - to swiadoma decyzja i soft cos ugrywa z 3D pamieci, czy po prostu chcesz max procesor od AMD? Biorac zwyklego 9950 i ucinajac na podzespolach bez problemu wsadzisz 5080 ktory w grach da namacalnie wiecej fps niz 5070ti.

Biorąc pod uwagę jak wygląda % low na procesorach z x3d a bez, może się okazać ,że rozgrywka na 5070ti będzie płynniejsza niż na 5080 i standardowym ryzenie mimo mniejszego klatkarzu. Sam się przesiadłem z 9600x na 9800x3d. Radeon 9070 (bez xt), rozdzielczość 3440x1440. Klatek nie mam więcej, wiadomo. Ale kwestia płynności też ma znaczenie, u mnie w niektórych tytułach mam wrażenie jakbym zmienił gpu na szybsze, a nie cpu, mimo takiego samego obciążenia gpu.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi