GregorJan Opublikowano Niedziela o 11:01 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 11:01 Witam, od ok 10 lat używam (prawie codziennie) zasilacza SilentiumPC Deus M1 550W. Czy warto po takim czasie go wymieniać? Problemów na razie z nim nie miałem, napięcia AIDA pokazuje chyba w normie: 3.3V, 5.1V, 12.3V. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano Niedziela o 15:15 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 15:15 Deus to gruz, napięcia z Aidy nijak mają się do stanu faktycznego. Co tym zasilasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorJan Opublikowano Niedziela o 18:56 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 18:56 10 lat temu to był jeden z lepszych. Gdyby to było jakieś gówno to przez 10 lat coś już by się stało. Zasilam pc pobierający max 250W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Niedziela o 19:37 Zgłoś Opublikowano Niedziela o 19:37 Witam działa ? to nie trza psuć każdy miernik cyfrowy nie nadaje sie do sprawdzania napiec zasilaczy impulsowych , wiec można tylko sprawdzić orientacyjnie to co podaje odczyt z płyty głównej (np. Aida czy GPU-Z ) a na wtyczkach od zasilacza czy sie pokrywa. no chyba będziesz teraz szukał kogoś z oscyloskopem i zestawem aparatury kontrolno- pomiarowej -obciążeniowej aby sprawdzić faktycznie jakie napięcie zasilacz generuje, np. tętnienia podczas obciążenia itd. kiedyś szukałem na internatach i nie znalazłem firmy która by testowała używane zasilacze pod kontem sprawności tętnień itd. zasilacz można rozebrać (łącznie z wyjęciem płyt głównej zasilacza patrzaj załączone zdjęcie (zasoby prywatne)) i organoleptycznie sprawdzić stan kondensatorów oraz czy płyta zasilacza nie ma przebarwień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Poniedziałek o 06:31 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 06:31 10 godzin temu, Mr.T... napisał(a): każdy miernik cyfrowy nie nadaje sie do sprawdzania napiec zasilaczy impulsowych Napięcie sprawdzisz i dostaniesz w miarę uśredniony wynik, tylko oczywiście nie wykryjesz tętnień itp. zakłóceń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano Poniedziałek o 08:16 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 08:16 Dziwne że jeszcze działa to nigdy nie był dobry zasilacz no chyba że do komputera biurowego bez GPU a i tak bałbym się o dyski Dobre zasilacze to np seasonic prime /BQ dark power a z tańszych bq focus plus gold o odpowiedniej mocy do komputera do gier obecnie celuj w modele 750-1000w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obsceniczny Opublikowano Poniedziałek o 09:06 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 09:06 22 godziny temu, GregorJan napisał(a): SilentiumPC Deus M1 550W Obecnie to chyba marka Endorfy - polecana ówdzie. Omijaj to padło również. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano Poniedziałek o 15:28 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 15:28 20 godzin temu, GregorJan napisał(a): 10 lat temu to był jeden z lepszych. Gdyby to było jakieś gówno to przez 10 lat coś już by się stało. Zasilam pc pobierający max 250W. To sprzet z okresu sandy/ivy bridge ktory byl w polecanych zestawach i podpisywala sie pod tym redakcja purepc (ekpia oddzielna od anonimowego forum w tej domenie, czego sie ostatnio dowiedzialem). Jestes tez kolejnym zywym przykladem ze nic nie wybuchlo i zasilacz po prostu dziala. Tak tylko chcialem nadmienic. Pozdrawiam (moderatora tez).🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano Poniedziałek o 16:51 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 16:51 Godzinę temu, wildpig napisał(a): ekpia oddzielna od anonimowego forum w tej domenie, czego sie ostatnio dowiedzialem Myślę że dobra praktyką było by ,jak w opisie zamiast pisać , mam TAKI CPU tak płytę główna, trampki tego producenta a podkoszulkę z nadrukiem takiego youtubera ... pisać, jestem pracownikiem sklepu x y z , i wtedy było by widać czy pchając linki do jednego konkretnego sklepu, jest to faktycznie najlepszy wybór czy raczej jest faworyzacja swojego miejsca pracy... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano Poniedziałek o 17:48 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 17:48 Jak działa prawidłowo,to oczywiście możesz zostawić.Warto taki zasilacz przedmuchać sprężonym powietrzem,po tylu latach zapewne trochę kurzu znajdzie się w środku zasilacza,chyba że co jakiś czas czyściłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sad.dam Opublikowano Poniedziałek o 19:29 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:29 W dniu 27.07.2025 o 20:56, GregorJan napisał(a): 10 lat temu to był jeden z lepszych. Gdyby to było jakieś gówno to przez 10 lat coś już by się stało. Zasilam pc pobierający max 250W. Z lepszych? Taki sam szajs jak Modecom. Logic czy Akyga. Miałem dwie sztuki G1, na pierwszym komputer miał dziwne zwiechy i bluscreeny, druga sztuka skwierczała. Po tych przygodach dorzuciłem kilka dych do Seasonica S12II 620. SzitlentiumPC, Polska marka niepolskich zasilaczy, bo 10-20 zł taniej jak Corsair, XFX, Seasonic czy inny Be Quiet, szok, ludzie się na to łapią do tej pory a później jest płacz. Wystarczy poczytać opinie na 3 gwiazdki przy jego następcy Vero L5 https://www.x-kom.pl/p/1120913-zasilacz-do-komputera-endorfy-vero-l5-600w-80-plus-bronze.html#modal:opinie Tobie się nic nie stało a innym? Wiesz ile jest tematów w google z tymi zasilaczami w roli głównej? Jak szukam to ten ulep nie miał nawet testów z prawdziwego zdarzenia Po co w ogóle zawracasz głowę ludziom na forum? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano Poniedziałek o 19:40 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 19:40 13 minut temu, Sad.dam napisał(a): Po co w ogóle zawracasz głowę ludziom na forum? Dokładnie!! Zlikwidować forum, na faceboku się mogłeś zapytać!! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano Poniedziałek o 20:30 Zgłoś Opublikowano Poniedziałek o 20:30 53 minuty temu, Sad.dam napisał(a): Polska marka niepolskich zasilaczy, bo 10-20 zł taniej jak Corsair, XFX, Seasonic czy inny Be Quiet, szok, ludzie się na to łapią do tej pory a później jest płacz. Wystarczy poczytać opinie na 3 gwiazdki przy jego następcy Vero L5 https://www.x-kom.pl/p/1120913-zasilacz-do-komputera-endorfy-vero-l5-600w-80-plus-bronze.html#modal:opinie 35 osob wystawilo 3*, 9 osob po 2* lub 1*, bo mieli pecha lub nie wiedzieli co kupuja ("troche glosny" itp.). 1089 innych osob wystawilo 5*. Szok! Pokaz jakis te 10-20 drozszy premium produkt co ma tysiaka komentarzy - zobaczymy proporcje. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obsceniczny Opublikowano wczoraj o 04:44 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 04:44 13 godzin temu, wildpig napisał(a): podpisywala sie pod tym redakcja purepc Ja też się mogę podpisać dosłownie pod wszystkim, gdy nie ponoszę z tego tytułu żadnych konsekwencji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano wczoraj o 16:18 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 16:18 11 godzin temu, Obsceniczny napisał(a): Ja też się mogę podpisać dosłownie pod wszystkim, gdy nie ponoszę z tego tytułu żadnych konsekwencji. To potrafi nawet prezydent. 🙂 Konsekwencje pojawiaja sie na koniec kadencji. W przypadku portali odplywajacych za mamona jest podobnie. Aktualnie najszybciej zjezdza w dol benchmark po sprzedaniu sie WP dwa lata temu czego efekty widac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano wczoraj o 16:46 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 16:46 To czemu tam nie pójdziesz tylko tu nas męczysz swoją wiedzą. Zapewne do zasilacza w temacie podłączysz rtx 5090 a brakujące kable zdrutujesz z tego co znajdziesz w skrzynce narzędziowej. PS: działa to działa nie ma co dłubać bo zaraz przestanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildpig Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Opublikowano 8 godzin temu Bo ktos musi czasem rzucic inny punkt widzenia. A meczysz tez samemu, ciaglym naganianiem koszykami prolajnu, lub jakimis rymowankami o ali-babie bo boli cie siedzenie ze mozna taniej i tez dziala. 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Czy promuje tylko jeden sklep hmm? Chyba promuje Szmal użytkownika i nie chcę aby przepłacał. A jeżeli Proline ma konkurencyjne ceny, dodatkowo mają w zanadrzu składanie komputerów i robią w zadowalający sposób to chyba w tym nic złego. A z samych sklepów Online to które oferują składanie na polskim rynku ? Xkom- robią poprawnie, Morle - nawet nie chce się wypowiadać, KRsytem, Fox komputer. Kupowanie w Euro marketach na promocji też jest dobre ale nie prowadzą usługi składania. Gdybyś kupił części w jednym z tych sklepów i poszedł do usługodawcy w swoim mieście raczej nie policzyłby ci 100-200zł tylko rozmowa zaczyna się od 300zł i w zależności od sprzętu oraz zakresu usługi pewnie się podniesie. Czy zrobi to lepiej nie wiem ale zazwyczaj tak jest i jest to Fakt nie Opinia. Dodatkowo większość ludzi która szuka pomocy w sprzęcie, szczególnie drogim nie chce go samemu składać co jeszcze bardziej potęguje wybór lub chcą mieć wszystko w jednym sklepie zakupione, co sprowadza nas do pierwszego zdania. Co do Alibaby do było to czysto skierowane tylko i wyłącznie do Grolshek. Nie mam więc żadnych korzyści z tego linkowania, teraz robię w zupełnie innej branży ale tą interesuje się hobbystycznie :P Godzinę temu, wildpig napisał(a): ze mozna taniej i tez dziala już ci pisałem, że jeśli ty będziesz w stanie kupić tani zasilacz i sprawdzisz go. Stwierdzisz że coś jest nie tak ( zawiasy, BS, dropy itp) to nie oznacza że ktoś kto składa np: swój pierwszy komputer będzie wstanie to tak zweryfikować, będzie to dla niego tylko dodatkowy stres, nerwy a pewnie i koszt. Oczywiście może być też dobrze nikt tego nie powiedział że od razu wybuchnie, możesz do odnieść do każdego aspektu życia... nie wiem Opony kupisz zestaw za 800zł a kupisz za 1500zł na tym i na tym pojedziesz może nawet taką samą drogę zanim pojawią się druty a może i dalej na tańszym ale czy będą one takie same w parametrach ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...