Gemini23 Opublikowano 27 Lipca Zgłoś Opublikowano 27 Lipca Witam, czy jest szansa na uzyskanie niskiego zużycia w stanie bezczynności (ok.10-15wat ze ściany) w takiej konfiguracji ASRock B650M-HDV/M.2(nie wiem czy tańsze płyty na A620 umożliwiają wybieranie tdp, wyłączanie trybów turbo, xmp, lub ustawianie na sztywno zegarów w bios), ryzen 8400F+rtx3050 6gb lub ryzen 8600G(bez rtx-a), tutaj podobał mi się ryzen 9600x(ze względu na wydajność jednego wątka), ale w tym wypadku nie ma opcji na niskie zużycie w idle z tego co wiem, dysk ssd MSI Spatium M450 V1 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (możliwy drugi dysk talerzowy) , ddr5 x 2 (16gb, 6000MHz CL 30) i zasilacz jakiś 250-350watt(80 plus bronze, gold), czy jest to walka z wiatrakami w przypadku PC ???czy może jednak da się skonfigurować go tak by w idle pobierał 10-15wat, avg 40-60watt i max 80-120wat plus minus ???zależy mi na oszczędnym PC( tak wiem można wybrać laptopa, mini pc) ale w tym wypadku są dwa problemy jeden okrojone możliwości konfiguracji bios a drugi chłodzenie. Gaming mnie nie interesuje, PC wykorzystywany do przeglądania neta, oglądania filmów(dobrze by obsługiwało już av1), oraz do produkcja muzyki( i tutaj muszę mieć możliwość wyłączenia trybów turbo,xmp itp) czyli procesor i grafika muszą mieć zablokowane zegary na zadanej wartość. Czy w ogóle w biosie można tworzyć profile ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Opublikowano 28 Lipca mac mini m4? Do tworzenia kontentu idealny, w idle 4W, pod "obciazeniem" okolo 50, ale naprawde trzeba sie mocno wysilic, aby w programach, a nie grach uzyskac taki wynik. Chyba tylko renderowanie dlugiego filmu go tak obciazy przez chwile, bo czas renderowania jest o wiele krotszy niz na moim 7800X3D. !6GB daje rade, pojemnosc tez OK, ale do pracy podlaczam dodatkowy nvme przez usb-c. TB4 moglby szybciej, ale cena kieszeni to prawie cena dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Opublikowano 28 Lipca (edytowane) 20 godzin temu, Gemini23 napisał(a): Witam, czy jest szansa na uzyskanie niskiego zużycia w stanie bezczynności (ok.10-15wat ze ściany) w takiej konfiguracji ASRock B650M-HDV/M.2(nie wiem czy tańsze płyty na A620 umożliwiają wybieranie tdp, wyłączanie trybów turbo, xmp, lub ustawianie na sztywno zegarów w bios), ryzen 8400F+rtx3050 6gb lub ryzen 8600G(bez rtx-a), Jak chcesz bardzo oszczędny PC, to nie kupujesz karty graficznej, tylko bierzesz CPU z integrą ... najlepiej jeszcze Intel. Do tego jakiś nowoczesny ten CPU Intel (nie starszy niż AlderLake). Do tego zasilacz z certyfikatem platinum lub wyższym i niezbyt rozbudowana płyta główna. 20 godzin temu, Gemini23 napisał(a): ssd MSI Spatium M450 V1 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (możliwy drugi dysk talerzowy) Sprawdź jak tam z poborem w Idle. Stare SSD Sata mało pobierały. 20 godzin temu, Gemini23 napisał(a): (możliwy drugi dysk talerzowy) ... albo "maksymalnie niski pobór w idle" albo "drugi dysk" - wybór należy do Ciebie. 20 godzin temu, Gemini23 napisał(a): ddr5 x 2 (16gb, 6000MHz CL 30) Podkręcony RAM z podbitym ponad normę napięciem, to nie jest przepis na niski pobór. 20 godzin temu, Gemini23 napisał(a): i zasilacz jakiś 250-350watt(80 plus bronze, gold), Zasilacz z jak najniższą mocą maksymalną ma sens, ale jak wspomniałem raczej z certyfikatem sprawności platinum i wyższe. Edytowane 28 Lipca przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 28 Lipca Zgłoś Opublikowano 28 Lipca Cytat ASRock B650M-HDV/M.2 Ciężko powiedzieć. Z 8700g da się zejść do 20W pod linuksem. Nie jestem przekonany, by 8600G poprawił ten wynik o 5W. Dodatkowo pod Windowsem jest trochę gorzej. Zużycie średnie faktycznie jest w opisywanych przez ciebie granicach. 35-50W normalna praca. 120W max. To z pamięciami ustawionymi na 5600MT/s (1.1W) i bez jakiegoś mocniejszego ovecklockingu. Możesz się zainteresować platformą Asrock Deskmini x600. Bo ona potrafi z 8600G zejść poniżej 10w w idle. Tutaj niestety też są ograniczenia co do wielkości chłodzenia (no chyba, ze nie przeszkadza ci wystający z obudowy radiator). Nie wiem jak wyglądając tu opcje ovecklockingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...