tomasz Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Jest taki problem: Mam HDD 120 GB Barracuda podzielonym na cztery partycje (10, 22, 22 i 60 GB) i full danych na nim. Odpaliłem komputer z dyskietki z programem DiskDoctor celem sprawdzenia dysku. Program ten wyświetlił komunikat o niepoprawnym układzie partycji itp. Zgodziłem się na naprawę tego układu. Dwie sekundy i było po wszystkim. Odpalam komputer, a tu o dziwo brakuje mi dwóch partycji tj. E i F. Byłem bardzo wścieknięty na ten DiskDoktor. Poszedłem po pomoc i znalazłem w sieci program do odzyskiwania partycji "Bootitng". Potrafił on odzyskać od razu partycję E. Ale niestety partycji F: 60 GB nie znalazł. Znalazłem program "PC Inspektor Recovery", za pomocą którego w pełni odzyskałem dane z tej partycji F (trwało to trzy dni). Następnie programem "Partition Menager 6.0" zrobiłem partycję F=60 GB. I tutaj problem: Dlaczego WindowsXP zamienił miejscami partycje tzn. tam gdzie była partcja E jest teraz F? Czy da się to jakoś przywrócić? Dodam, że "Fdisk" widzi to tak: C:1 PriDOS A rozmiar:10000, Fat32, używanych 20% 2 Extended ExtDOS 22466, 46% E:3 PriDOS 22003, Fat32 45% F:4 PriDOS 60000, Fat32 100% Informacje o logicznymn dysku DOS: D 22466, Fat32 100% Czy na takich ustawieniach tych partycji mogę spokojnie zapisywać dane na tym dysku bez obawy o utratę danych. Czy musowo coś tutaj pozmieniać? Proszę o pomoc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoKFoR Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 mozliwe ze trzeba zainstalowac jeszcze raz windowsa i system bedzie widzial partycje na pierwotnych literkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Otóż tak. Po instalacji systemu już jest wszystko na swoim miejscu. Ale martwi mnie jeszcze to, że rozmiar partycji rozszerzonej jest tylko 20 GB, a powinna być 110 GB. Mam teraz dysk o takich partycjach: C: 10 GB (systemowa), D: 22 GB, E: 22 GB, F: 60GB. Jak to możliwe, że partycje E i F są położone poza partycją rozszerzoną? (jedynie dysk D jest w partycji rozszerzonej). Z tego co wiem dyski logiczne muszą być umieszczone na partycji rozszerzonej. Czy się mylę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Z tego co podałes wczesniej wynika ze E i F są partycjami podstawowymi więc nie są dyskami logicznymi na partycji rozszerzonej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Skoro E i F są to partycje podstawowe, a nie dyski logiczne to czy można na nich bez obaw przechowywać dane? Trochę mam obawy, bo do tej pory E i F były dyskami logicznymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Można ale ja bym zamienił je na logiczne na partycji rozszerzonaj. Tak pozatym nie korzystaj z Disk Doctora. Ten program po napotkaniu błedu kasuje partycje, sam miałem ten problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasz Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Jak w takim razie zmienić teraz rozmiar partycji rozszerzonej bez utraty danych? Jak można zamienić te partycje na dyski logiczne? Jest taki sposób? Próbowałem PartitionMagic 6.0 ale bez skutku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Partition Magic powinien sobie poradzic, ewentualnie jego nowsza wersja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...