Gregorr Opublikowano 3 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia Zaraz doprowadzę się do bankructwa, bo planuję kupić nową kartę graficzną 😅 Przesiadam się z RTX 3080 Ti (EVGA FTW3 Ultra Hybrid), bo po świątecznym upgrade monitora na LG Ultragear OLED 4K, moja biedna 3080 Ti zaczęła wyraźnie łapać zadyszkę. Mój obecny setup: CPU: Intel i7-14700K (wiem, że to nie 9800X3D, ale przy 4K bottleneck i tak nie powinien być tak widoczny jak przy 1440p) MOBO: MSI Z790 Tomahawk WiFi RAM: 64GB DDR5 6000MHz CL30 PSU: NZXT C1500 Platinum (ATX 3.1) Obudowa: Fractal Design Meshify 2 XL (szklany panel) No i teraz pytanie za milion: Którego RTX 5090 wybrać? Dostępność na rynku zaskakująco dobra, więc rozważam: Founders Edition – kompaktowy, schludny, bez zbędnych bajerów Custom – ale który? Wszyscy krzyczą bierz ASTRAL, ale cena to dosłownie ponad +30% względem FE... Myślałem o Asus TUF – ma vapor chamber, wygląda sensownie, ale nie wiem, czy inni producenci też to oferują. Nie chcę w ciemno rzucać się na najdroższą opcję, bo jak już wydaję tyle hajsu, to chciałbym coś konkretnego, ale bez przepłacania za RGB i potwora na 5 slotów. Macie jakieś sprawdzone rekomendacje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 4 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia Bierz Tufa tak jak myślałeś mało plastiku i światełek solidna konstrukcja.. Jeśli miałbym kupić 5090 to tylko Tufa, mam 3080 w drugim pc i śmiga, szkoda tylko że 10 Gb V-RAM , ale daje radę na wyjazdach do pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia Pewniejszy jest suprimx.Jego wenylatory to wzor a i duzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merqus4 Opublikowano 5 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia Founersa nie bierz, lepiej coś typu suprim jak kolega wyżej napisał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorr Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Zostałem przy swoim pierwotnym wyborze – głównie ze względu na ceny w UK. Asus RTX 5090 TUF okazał się najtańszą z bardziej "premium" kart. Suprim i Astral są wycenione praktycznie identycznie, więc odpuściłem. Krótkie podsumowanie cen w UK: Founders Edition – £1889 Asus TUF – £2249 (+£360 względem FE) Suprim / Astral – £2699 (+£810 względem FE) Zobaczymy, co karta pokaże jutro – sprawdzę, jak działa na ustawieniach fabrycznych, a potem ogarnę jakiś undervolt. Jeśli ktoś jest zainteresowany wynikami – dajcie znać. Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano 7 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia Dobry wybór , napisz jak śmiga, jakie temperatury i hałas wentyli i czy rop-ów nie brakuje 😁 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...