Skocz do zawartości
szary_wolf

Jaki ruter do 350 zł do kablówki 850 mbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam net w kablówce ale nie światłowód tylko poprzez kabel koncentryczny ale wyciągam pełne 850 mbit tak jak mam w umowie ale oczywiście po kablu bo przez wifi jest mniej. Ruter jaki mam od dostawcy netu obsługuje wifi ac a ja chciałbym mieć ax . Więc jaki ruter byście polecili mi do 350 zł z obsługą wifi w standardzie ax, z 1000 mbit owe porty LAN, i oczywiście xDSL ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co rozumiem to chcesz zamienić router od dostawcy na swój, tak? Zobacz najpierw czy masz taką możliwość, bo niektórzy dostawcy na to nie pozwalają.

Jak nie pozwalają, to możesz na routerze dostawcy wyłączyć wifi i do niego podpiąć kablem swój nowy router (który wtedy nie będzie musiał mieć xDSL)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory że nie odpisałem od razu ale miałem przeboje z kontem icloud ale nie ważne. Więc mam modem/ruter od dostawcy na którym wyłączyłem wifi i podłączyłem wczoraj ruter Fritz kupiony za grosze od kumpla i ten Fritz ma wszystko co potrzebuje czyli standard wifi ax, 1 gigabitowe lan i xDSL. I jest to fajny ruter bo na macu wyciągam w test speedtest jakieś 650 mbit (tak! przez wifi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 8/7/2025 at 9:47 AM, silwerek said:

Zobacz najpierw czy masz taką możliwość, bo niektórzy dostawcy na to nie pozwalają

Zobacz czy w routerze od dostawcy jest opcja jak tryb modem. Niektóre routery (wiem, że routery UPC miały) właśnie mają taką opcję, niektóre (właśnie UPC) potrzebują aby wyłączyć IPv6 u dostawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup Cudy wr3000s/h (AX) albo wr3600H (BE), zaoszczędzone pieniądze spożytkujesz inaczej. 

W dniu 7.08.2025 o 12:00, KDM napisał(a):

test może i fajny ale urządzenie przeciętne i przede wszystkim za drogie. TPLink odlatuje z cenami i goni asusa. To nie są już tanie urządzenia dlatego tania linia to Mercusys.

Edytowane przez zakk87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi