Skocz do zawartości
ohatek_

Czarne paski wokół pulpitu (nierówne) – RX 5700 XT + Samsung Odyssey G40B 1080p/240 Hz – proszę o łopatologiczną pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
jestem raczej świeży w temacie i mam dziwny problem z obrazem.

Wokół ekranu mam czarne paski, ale nie są równe. Na dole pasek jest najcieńszy i kursor potrafi tam “zniknąć” jakby poza obrazem. Po lewej i u górze pasek jest grubszy i kursor się o niego odbija. Po prawej kursor prawie cały wchodzi, widać dosłownie jeden piksel. Dzieje się to na pulpicie i w grach. Screen z Win+Shift+S tych pasków nie łapie.

Mój zestaw:

Karta: AMD Radeon RX 5700 XT

Monitor: Samsung Odyssey G40B (Full HD, 240 Hz)

System: Windows 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

paski - moze jakaś forteczka ?

czy w systemie win w ustawieniach masz ustawione ręcznie 240Hz , czy jak wyświetlasz OSD monitora to pokazuje 1080p. , 240Hz 

start-ustawienia- system-wyświetlacz- Zawansowane ustawienia wyświetlania  -

mam monitor 1440p , 120Hz nie mam pasków , ale zachowanie kursora identyczne , może ktoś coś podpowie ciekawego 

bo na moje to moze być problem z proporcjami monitora Format 16:9 , no bo raczej nie będziesz korzystał z 4:3 xD  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Poniżej konkretne informacje, o które prosiłeś:

Zdjęcie problemu:zajebiesiewrp.thumb.jpg.f82fc1649f10f94ab0ed9262cb10ffdb.jpg

Ustawienia:

Windows: W "Zaawansowanych ustawieniach wyświetlania" mam ustawione 1920 x 1080, 240 Hz.

OSD Monitora: Menu monitora (OSD) również potwierdza sygnał 1920 x 1080 @ 240 Hz.

Skalowanie GPU: Sprawdziłem w panelu AMD Adrenalin w zakładce Ekran. Tryb skalowania mam ustawiony na Pełny panel. Może tutaj powinienem coś zmienić?

Co do zachowania kursora – dobrze wiedzieć, że to nie tylko u mnie. Najważniejsze dla mnie to pozbyć się tych czarnych pasów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CO xddd wtf, nie da się grać w gry dla przykładu The Walking Dead Definitive Edition jest unplayable przez te paski obrzydliwe, nwm ja mam wrazenie ze to sie pojawilo z [gluteus maximus] a np. w Lolu mi myszkę w grze też zakrywa jak lece na maksa na prawo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On 8/10/2025 at 5:48 PM, ohatek_ said:

Zdjęcie problemu

Nie wiem w czym jest problem, to jest ramka monitora lol

Z tym znikającym kursorem na bokach, może ten monitor ma źle ustawiony offset czy coś? Nie wiem jak wygląda jego OSD więc nie mogę zbyt pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi