Skocz do zawartości
Brzydki

pomóżcie złożyć stabilnego kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tu tylko gościnnie bo od kilku lat przestałem interesować się hardwarem, a teraz przyszedł czas na zmianę sprzętu i sobie nie radzę, liczę na waszą pomoc.

Chcę złożyć stabilnego, bezawaryjnego i względnie cichego kompa, który posłuży mi przez następnych kilka lat bez modernizacji. Nic w nim nie będę podkręcał ani kombinował z wyjątkiem zwolnienia wentyla w zasilaczu (na wydajności aż tak bardzo mi nie zależy a nie chcę ładować się w dodatkowe koszty związane z chłodzeniem podkręconych części).

Jestem zdecydowany na Athlona XP 1,5 - 2,0 GHz;

HDD - Segate Baracuda 7200 120GB 8MB cachu ATA-100;

DVD - Pioneer 120;

CD-RW - Lite-On LTR 52246S BOX;

i dalej nie wiem.:)

płyta - solidna i stabilna powiedzmy do max 500-600zł (z sieciówką i muzyką) ale lepiej tańsza (do 400);

grafika - nie musi być super szybka bo nie gram, ważne żeby była cicha i dało się na niej pobawić filmami (300-400zł), a może jakaś zintegrowana na płycie wystarczy?;

ram - na razie 256 ale nie wiem jaki, jakiej firmy, który będzie najlepszy do wybranej płyty, itd;

obudowa - do 200zł razem z zasilaczem;

wentyl na procka - do 100zł wolny i cichy, w razie czego procek może być słabszy.

Czy przy zwolnieniu wentyla w zasiłce musze dokładać dodatkowe wentyle z przodu obudowy?

pozdrawiam

Brzydki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chopdzi o płyte to proponuje EpoXa 8RDA+ i poczekaj na rev 2.0 chyba ze ci się spieszy to kup starszą wersje bo tez jest dobra

co do wentyla to najtańszy i najcichszy jest FalconRock II jakieś 55zł

Grafika to Hercules 8500 LE 128Mb za jakieś 350zł. Bude jakiś standart + zasiłka CHiftec 360W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet... ja widzialem jak chodzi xp na 1gb ramu i jakos nie zrobilo na mnie to wraezenia... ze tobie sie zasina na jakies ramach lolowych to nie moja wina... powiedz mi czemu mam 13500 3dmarkow na xp jak powinien kijowo chodzic na 256 ramu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lamer jestes i tyle

3dmark nie ma nic wspólnego z ramami

-bedzie tyle samo na 256 czy na 1gb

nic mi sie nie "zasina" zapewniam cie i nie mam mam ramów "lolowych"-btw -co w/g ciebie znaczy ram lolowy???

poza tym xp trzeba umiec dobrze skonfigurowac z duzą iloscia ramu -jak widziałes 1gb i nie widziałes róznicy -to no comments

idz do piaskownicy a nie wrzucaj tu swoje g... warte opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

facet... ja widzialem jak chodzi xp na 1gb ramu i jakos nie zrobilo na mnie to wraezenia... ze tobie sie zasina na jakies ramach lolowych to nie moja wina... powiedz mi czemu mam 13500 3dmarkow na xp jak powinien kijowo chodzic na 256 ramu??

3markow mozesz miec duzo i wszysstkiego innego. Roznica polega na czestotliwosci wykonywania operacji dyskowych. Zastanow sie jak uruchomisz gre, ktora zajmuje okolo 150 mb pamieci, do tego "zestaw systemowy" (kernel, uslugi Twoje programy rezydentne) nastepne 100 i wychodzi 250. A gdzie miejsce np na cache dyskowy?

Efekt tego jest taki, ze o ile rzeczy zwiazane z moca CPU/GPU chodza tak samo jak przy 512 schody zaczynaja sie w momencie np doczytywania planszy w grze (to widac szczegolnie w grach, ktore maja plynne przejscie miedzy levelami - np Dungeon Siege). Gdy masz 512 jest to praktycznie niezauwazalne, przy 256 wystepuja wowczas rwania i nie ma tutaj znaczenia ze pomykasz na P4 3 GHZ z Radeonem 9700 - po prostu komputer musi wyrzucic czesc danych z dysku i pobrac kolejna partie, a jak wiadomo operacje dyskowe to najwolniejsze ogniwo w calej tej machinie.

Rowniez pod samym Windowsem jest to zauwazalne. W pracy mam komputer, ktory ma 256 ramu - gdy odpale Corela, Word i pare innych programow zaczyna sie mulenie dyskiem. Przy 512 w domu mielenie przy takim zestawie praktycznie nie wystepuje.

Oczywiscie zaleznosc wydajnosc/ilosc ramu w pewnym momencie przestaje tak znacznie rosnac w gore. Na chwile obecna najbardziej optymalna wartoscia ilosci ramu staje sie 512 czy sie to komus podoba czy nie. Taka kolej rzeczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie grasz to zastanowiłbym sie nad Radeonem 9000. - tylko nie bicie :P

Mianowicie, b. dobra jakosc obrazu, tv-outu, to wszystko ma Hercules 8500Le,

ale jest jedna rzecz ktora moze Ci sie przydac, a czego herc niestety

nie posiada,

czyli 2 RAMDACi, a co za tym idzie obsluga dwoch monitorow,

teraz moze Ci sie to wydawac bez sensu, ale to jest naprawde

przydatna rzecz, sam b. zaluje ze nie mam tego luksusu.

No i jeszcze jedna wazna dla Ciebie sprawa - pasywne chłodzenie.

Jesli zdecydowalbys sie na 9000 to tylko Saphire.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lamer jestes i tyle

nic mi sie nie "zasina" zapewniam cie i nie mam mam ramów "lolowych"-btw -co w/g ciebie znaczy ram lolowy???

poza tym xp trzeba umiec dobrze skonfigurowac z duzą iloscia ramu -jak widziałes 1gb i nie widziałes róznicy -to no comments

nie chce cie z martwic ale ten kolo napewno zna sie lepiej od ciebie na systemach...

po 1. jest informatykiem

po 2. te ramy to byly geile 400 ktore chodzily na 460

a co do gier dungeon siege gralem w to i jakos mi nie rwalo? nie mam mocnego kompa tylko athlon 1700+@2400+ 256 hyperx 333@420 baracuda 80gb i pamiec wirtyalna ustawiona na 2gb... moze dlatego mi nie tnie?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

informatykiem - rotfl -tez znam kilku informatyków którzy nie umieją sformatowac hdd lub poprawnie zainstalowac sterów do creativa -(był zresztą duzy topic o "wyczynach" naszych rodzimych informatyków-polecam poczytac) , poza tym to ze ktos skonczył informatykę nie oznacza ze potrafi skonfugurowac swapa,cache itp -bo przeciez tego nie uczą, nie??

mysl sobie co chcesz - mnie tam to koło pyty lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lamer jestes i tyle

nie chce cie z martwic ale ten kolo napewno zna sie lepiej od ciebie na systemach...

po 1. jest informatykiem

po 2. te ramy to byly geile 400 ktore chodzily na 460

a co do gier dungeon siege gralem w to i jakos mi nie rwalo? nie mam mocnego kompa tylko athlon 1700+@2400+ 256 hyperx 333@420 baracuda 80gb i pamiec wirtyalna ustawiona na 2gb... moze dlatego mi nie tnie?? :D

Poczytaj dokladnie co napisalem z tym DSem... Nie chodzi o samo rwanie gry jako takiej tylko o minimalnie widoczne przerwy przy doczytywaniu levlu (takie rzedu ulamkow sekund)...

A skoro kolega nie potrzebuje dobrej grafy to moze kupic jakas plyte ze zintegrowana grafika w nForce2? Do zastaosowan nie-graficznych spokojnie wystarczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Między 256 a 512 jest różnica kolosalna.

Miałem taki przypadek, że "podciągnąłem" ramy w biosie i wyłączyło mi jedną kość (mam 2x po 256 różnych firm).

Nie zauważyłem tego w biosie, nie zwróciłem uwagi.

Wystarczyło 10 minut pracy z XP, abym zaczął coś podejrzewać.

Za cholere nie mogłem dojść co jest grane... Już chciałem brać sie za format, ale szczęśliwym trafem dojrzałem, że BIOS widzi tylko jedną kość...

Więc stwierdzam -

lamerem ten kto twierdzi, iż na XP między 256MB a 512MB RAM nie ma różnicy widocznej gołym okiem :twisted:

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

informatykiem - rotfl -tez znam kilku informatyków którzy nie umieją sformatowac hdd lub poprawnie zainstalowac sterów do creativa -(był zresztą duzy topic o "wyczynach" naszych rodzimych informatyków-polecam poczytac) , poza tym to ze ktos skonczył informatykę nie oznacza ze potrafi skonfugurowac swapa,cache itp -bo przeciez tego nie uczą, nie??

mysl sobie co chcesz - mnie tam to koło pyty lata

co do niektorych informatykow to sie zgodze ale ten kolo to nie zwykly lolek ktory w serwisie instaluje system i zmienia grafe... ten kolo spokojnie by mogl wam pokazac jak wyciagnac max z proca i nie tylko z proca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc stwierdzam -

lamerem ten kto twierdzi, iż na XP między 256MB a 512MB RAM nie ma różnicy widocznej gołym okiem :twisted:

:P

Nie posuwaj sie, az do tak radykalnych stwierdzen, ale fakt faktem ze miedzy 256 a 512 widac roznice od razu - moze nie jest bardzo wielka, ale tak jak piszesz - po 10 minutach pracy na 256 po przejsciu z 512 roznica jest subtelna aczkolwiek widoczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

narazie nie mam kasy zeby kupic 2ga 256 hyperxa :(... poczytaj wczesniej co pisalem, ja roznicy pomiedzy moimi 256 a 1g nie widzialem w windowsie tylko w grach ktore ladowaly sie 2x szybciej tylko dlatego bo mialem wtedy 1800+ palomino na solteku sl-75drv5 i to jeszcze mialem elixiry wtedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że na 256 ramu wszystko będzie chodzić ok, ale dla wielu użytkowników (takich jak np. ja :D ) "OK" to jest stanowczo za mało ;) Jeszcze pół roku temu miałem tylko 256 i wiem jakia jest różnica. Dopiero 512 daje komfort pracy na kompie.

A teraz do rzeczy.

1) tania i dobra płyta główna - patrz w podpisie, albo lepiej bierz nowszą wersję KT4AV. Moim zdaniem jedna z lepszych płyt, stabilna, tania, ma pasywne chłodzenie na NB (sprawa ważna jeżeli ma to być cichy komputer)

2) jak komp ma byćna długie lata to koniecznie 512 ramu (333 albo 400).

3) Karta graficzna- Mogę polecić Radeona 9000 - pasywne chłodzenie + świetna jakość obrazu, w grach też się całkiem nieźle sprawuje, ale demonem szybkości nie jest...

4) obudowa - za niewiele ponad 200 zł możesz kupić jakiegoś całkiem pożądnego ModeCom'a. Zasilacze może nie są najwyższej jakości, ale stanowczo lepsze od Codegenów. Jak masz ochotę na coś lepszego to moim zdaniem Chieftec byłby super, niestety ~450zł :(

5) chłodzenie - znowu polecę to co mam w podpisie :D Arctic Cooling Slim silent pro tc, cichutki i tani (50zł). Myślę, że dobry (a może nawet lepszy?) byłby też Zalman 6000alcu.

6) dysk ok

7) procek - wydaje mi się, że dobry będzie Barton 2500+, chyba że chcesz zaoszczędzić na procu to 1700+ i podkręcanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie z powodu braku mamony chwilowo mecze sie na 256 DDR po przesiadce z 512 SDR - roznica jest bardzo znaczna - po prostu mulenie jest az nazbyt czeste, a w Marku 2001 dostalem kopa na poziomie 1500 pkt, na tym samym sprzecie (jeszcze nie max OC), wiec widac ze mark nie ma nic do ilosci ramu. Wiec nie pie.... ze nie ma roznicy. Jesli ktos nie mial w domu 512 to nie wie jak ladnie moze XP chodzic. EOT

Brzydki >> Plyta - Abit nf7-(s), Epox 8rda+, moze Soltek, a jak nie chcesz krecic to nawet jakis Gigabyte lub cosik na VIA 400/600. Poszukaj bylo o tym wiele razy. Z ramem sprawa podobne tez bylo (jak nie OC to moga byc Geile albo nawet Kingstony Value na dobrych kosciach). Graf jak bylo pisane Radek 8500 lub 9000 (pro). Wentyl to moze byc Falcon Rock II. Buda - Modecom Prostation

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie z powodu braku mamony chwilowo mecze sie na 256 DDR po przesiadce z 512 SDR - roznica jest bardzo znaczna - po prostu mulenie jest az nazbyt czeste, a w Marku 2001 dostalem kopa na poziomie 1500 pkt, na tym samym sprzecie (jeszcze nie max OC), wiec widac ze mark nie ma nic do ilosci ramu. Wiec nie pie.... ze nie ma roznicy. Jesli ktos nie mial w domu 512 to nie wie jak ladnie moze XP chodzic. EOT

lepiej to tylko gry beda chodzic co do xp to bym mial watpliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem tu tylko gościnnie bo od kilku lat przestałem interesować się hardwarem, a teraz przyszedł czas na zmianę sprzętu i sobie nie radzę, liczę na waszą pomoc.

Chcę złożyć stabilnego, bezawaryjnego i względnie cichego kompa, który posłuży mi przez następnych kilka lat bez modernizacji. Nic w nim nie będę podkręcał ani kombinował z wyjątkiem zwolnienia wentyla w zasilaczu (na wydajności aż tak bardzo mi nie zależy a nie chcę ładować się w dodatkowe koszty związane z chłodzeniem podkręconych części).

Jestem zdecydowany na Athlona XP 1,5 - 2,0 GHz;

HDD - Segate Baracuda 7200 120GB 8MB cachu ATA-100;

DVD - Pioneer 120;

CD-RW - Lite-On LTR 52246S BOX;

i dalej nie wiem.:)

płyta - solidna i stabilna powiedzmy do max 500-600zł (z sieciówką i muzyką) ale lepiej tańsza (do 400);

grafika - nie musi być super szybka bo nie gram, ważne żeby była cicha i dało się na niej pobawić filmami (300-400zł), a może jakaś zintegrowana na płycie wystarczy?;

ram - na razie 256 ale nie wiem jaki, jakiej firmy, który będzie najlepszy do wybranej płyty, itd;

obudowa - do 200zł razem z zasilaczem;

wentyl na procka - do 100zł wolny i cichy, w razie czego procek może być słabszy.

Czy przy zwolnieniu wentyla w zasiłce musze dokładać dodatkowe wentyle z przodu obudowy?

pozdrawiam

Brzydki

Witam.

Zacytowałem w całości żeby powrócic do tematu.

- płyta główna MICROSTAR K7N2 DELTA-ILSR

- grafika GIGABYTE MAYA II RADEON 9000 PRO + ZM80A- HP http://www.4max.com.pl/grupa.asp?gg=19&page=2

- pamięci 512MB NO NAME (jak nie grasz i nie kręcisz to wychodzi taniej)

- wentyl na proca http://www.4max.pl/produkt.asp?g=24&gg=19&id=50

- procesor 2000+ XP

- obudowa: chyba najlepiej kupić samo pudło i do niego dobrać sobie zasiłkę (ja mam taką: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6552)

Z kosztami powinieneś się zmieścić w założeniach.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu swoje

system bedzie znacznie lepiej chodził

teraz mimo 512 r , dobrze skonfigurowanego swapa i cache mam tylko 140 wolnego ramu (emule w tle i kilka innych progsów) , nie wyobrazam sobie jakby to działało na 256 ( tragedia i 1000razy wolniejsze doczytywanie z hdd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie to nie obchodzi jak tobie komp chodzi ale wy sie klucicie ze xp cienko chodzi na 256 ramu... zreszta nie bede sie wypowiadal dalej, jak nie umiecie zlozyc sobei porzadnie kompa to sie nie dziwie ze wam 256 to malo... ja pogrywam w gry i narazie zauwarzylem ze q3 mi sie wolno laduje (czyt. 8-10sek) do gry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...