HiddenLord Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Cześć! W nowym kompie mam aktualnie 3 dyski SSD. Płyta to MSI PRO B850-P WIFI. Dyski jak niżej: M2_1 WD SN7100 1TB (system) M2_2 ADATA 710 512GB M3_2 ADATA 710 2TB Na ADATA 2TB mam gry więc wolałbym by było w szybszym porcie M2_2. Niestety w tamtym porcie system (bios, Windows, menadżer dysków) go nie wykrywa, twierdząc, że port jest Empty. Procesor: AMD Ryzen 9 9950X Grafika: GeForce 2060. Co próbowałem: - wypiąć grafikę - Zaktualizowałem wczoraj bios płyty i nagle zadziałało, ale dziś znowu nie wykrywa - Zmienić w biosie na RAID nie wiem po co, ale Reddit polecał - Wypięcie wszystkich dysków na SATA - Zaktualizować soft obu SSD (oba są najnowsze, ten ADATA 2TB był już aktualny wcześniej zresztą). - Zmieniać z Auto na "Gen1/2/3/4" w Biosie dla portu M2_2. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Będę wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia Witam czy sprawdziłeś czy dysk/dyski maja wgrane najnowsza wersje Firmware ? najlepiej sprawdzić za pomocą dedykowanej aplikacji https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/adata-ssd-toolbox/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia On 8/19/2025 at 8:28 PM, Mr.T... said: Witam czy sprawdziłeś czy dysk/dyski maja wgrane najnowsza wersje Firmware ? najlepiej sprawdzić za pomocą dedykowanej aplikacji https://www.instalki.pl/download/programy/windows/narzedzia/narzedzia-dyskowe/adata-ssd-toolbox/ Przecież napisał, że sprawdzał. On 8/19/2025 at 6:08 PM, HiddenLord said: - Zaktualizować soft obu SSD (oba są najnowsze, ten ADATA 2TB był już aktualny wcześniej zresztą). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 22 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia Dziękuje Szeryfie , fakt wpis o aktualizacji jest. problem jest , ale ten ADATA Legend 710 2TB M.2 2280 jest PCI-E x4 Gen3 NVMe , także przełożenie go do "szybszego" portu nie wpłynie nas jego wydajność. dla testu można co najwyżej włączyć CSM/Mode ale ciekawe jak no tą zmianę zareaguje system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...