un_ix Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 :arrow: witam ponownie na moim Athlonie XP 1800+@2000+ mam paste Thermopox 75AGS. mam pytanie: czy pasta zuzywa sie podczas jej uzytkowania? gdy sciagam radiator z procka mam klasc nowa warstwe pasty, a stara 'do smieci', czy zostawic jak jest? czy powinno sie po pewnym czasie ja zmieniac? prosze o odpowiedz. za wszystkie dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Teoretycznie po każdym zdjęciu radiatora z proca powinno się zmieniać. A w praktyce to mój qmpel zdejmował wiele razy bez nakładania nowej warstwy pasty i nic mu nie jest (jego komputerowi:)) ale ja polecałbym zmiane pasty po zdjęciu coolera z proca- tak bezpeczniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wofek Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Ja zawsze zmieniam ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Wszystkie pasty z jakimi miałem do czynienia wysychały i kruszyły się po pewnym czasie. :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 na tej srebrnej od titana po dlugim czasie robily sie grodki (za kazdym razem jak sciagasz cooler wyczysc go i naluz swierza paste , cieniutka warstwe) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bizonek Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 U mnie tylko raz zaschła, bo nie była zmieniana przez pare lat. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 1 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2002 Ja zmieniam za każdym razem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Odpowiedz jest chyba prosta...powinno sie zmienic za kazdym razem paste po zdjeciu cooler'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Przy paście z dodatkiem metalu (srebro, miedź itp...) należy zmieniać - ponieważ wysycha podkład, i pasta się źle układa (powstają pustki) natomiast przy silikonie (nie polecam - słabo odprowadza ciepło) wymiana nie jest niezbędna - choć zalecana.... Są jeszcze wkładki żelowe (nie mylić z naklejkami, czy matami termo!)- drogie jak diabli (160 euro szt 10x10mm) i one są wielorazowe (chyba że pękną) ale wątpie żeby ktoś to pchał do domowych kompów (dostępne razem z niektórymi serwerami). Pozatym co do ich skuteczności nie mam wyrobionego zdania (dobra srebrówka chyba lepsza - i tańsza) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Przy paście z dodatkiem metalu (srebro, miedź itp...) należy zmieniać - ponieważ wysycha podkład, i pasta się źle układa (powstają pustki) natomiast przy silikonie (nie polecam - słabo odprowadza ciepło) wymiana nie jest niezbędna - choć zalecana.... Są jeszcze wkładki żelowe (nie mylić z naklejkami, czy matami termo!)- drogie jak diabli (160 euro szt 10x10mm) i one są wielorazowe (chyba że pękną) ale wątpie żeby ktoś to pchał do domowych kompów (dostępne razem z niektórymi serwerami). Pozatym co do ich skuteczności nie mam wyrobionego zdania (dobra srebrówka chyba lepsza - i tańsza) Czy mowisz o takich wkladkach ? ALFA ŻEL 40-0.5 Termoprzewodząca przekładka Wymiar: 40x40X0.5 mm Przewodność cieplna: 6.5 W/mK Temperatura pracy: -50...200 °C Bardzo duża elastyczność, adhezja, tłumienie drgań TUTAJ kosztuja 6 i 15 zl ??? Chyba ze o inne Ci chodzilo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Przy paście z dodatkiem metalu (srebro, miedź itp...) należy zmieniać - ponieważ wysycha podkład, i pasta się źle układa (powstają pustki) natomiast przy silikonie (nie polecam - słabo odprowadza ciepło) wymiana nie jest niezbędna - choć zalecana.... Są jeszcze wkładki żelowe (nie mylić z naklejkami, czy matami termo!)- drogie jak diabli (160 euro szt 10x10mm) i one są wielorazowe (chyba że pękną) ale wątpie żeby ktoś to pchał do domowych kompów (dostępne razem z niektórymi serwerami). Pozatym co do ich skuteczności nie mam wyrobionego zdania (dobra srebrówka chyba lepsza - i tańsza) Czy mowisz o takich wkladkach ? ALFA ŻEL 40-0.5 Termoprzewodząca przekładka Wymiar: 40x40X0.5 mm Przewodność cieplna: 6.5 W/mK Temperatura pracy: -50...200 °C Bardzo duża elastyczność, adhezja, tłumienie drgań TUTAJ kosztuja 6 i 15 zl ??? Chyba ze o inne Ci chodzilo ? A do tego zbedny bedzie CS :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 2 Lipca 2002 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2002 Przy paście z dodatkiem metalu (srebro, miedź itp...) należy zmieniać - ponieważ wysycha podkład, i pasta się źle układa (powstają pustki) natomiast przy silikonie (nie polecam - słabo odprowadza ciepło) wymiana nie jest niezbędna - choć zalecana.... Są jeszcze wkładki żelowe (nie mylić z naklejkami, czy matami termo!)- drogie jak diabli (160 euro szt 10x10mm) i one są wielorazowe (chyba że pękną) ale wątpie żeby ktoś to pchał do domowych kompów (dostępne razem z niektórymi serwerami). Pozatym co do ich skuteczności nie mam wyrobionego zdania (dobra srebrówka chyba lepsza - i tańsza) Czy mowisz o takich wkladkach ? ALFA ŻEL 40-0.5 Termoprzewodząca przekładka Wymiar: 40x40X0.5 mm Przewodność cieplna: 6.5 W/mK Temperatura pracy: -50...200 °C Bardzo duża elastyczność, adhezja, tłumienie drgań TUTAJ kosztuja 6 i 15 zl ??? Chyba ze o inne Ci chodzilo ? Nie - te znam - i są dość niezłe, tamte to taka "gryłka wysokości ok 5mm w kolorze gnijącego mięsa mające tendencje do "spływania z proca... teoretycznie bardzo dobre - ale wymagają radiatorów z wgłębieniem w podstawie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...