Skocz do zawartości
LQSLQS

Przesiadka na AM5

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Planuję upgrade na Ryzen 7 9800X3D który dostanę za około 1670 PLN.  

Którą płytę główną najlepiej się opłaca w tych cenach? Najbardziej skłaniam się ku X870. Potrzebuję minimum 3 sloty m2 ale to wszystkie z nich mają. Trochę gierek, trochę CAD i trochę DaVinci. 

Opcje:
- ASUS TUF GAMING B650-E WIFI ~464 PLN
- MSI B850 GAMING PLUS WIFI ~693 PLN
- MSI X870-P PRO WIFI ~776 PLN
- ASUS ROG STRIX B850-A GAMING WIFI ~971 PLN

Z góry dzięki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, LQSLQS napisał(a):

~971 PLN

Jeśli masz tyle pieniążków to proponuję MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI, tę: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-mag-b850-tomahawk-max-wifi-14471031/ (oczywiście możesz kupić z innego sklepu, to link przykładowy).

Oto wideorecenzja (po angielsku ale kto dzisiaj nie zna tego języka albo... nie umie włączyć soie napisów lub nawet tłumaczenia?): https://youtu.be/8yXm3IHxRVw?si=xX9n37j2OrbsIpeg&t=1163

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za propozycję. To że mam to nie znaczy że muszę wydać 😁. Widzę że ma ona dodatkowe m2 ale oprócz tego dlaczego warto dopłacić 500pln do ceny MSI X870-P PRO WIFI? 

Siedzę na 12600k z 16gb DDR4. Dużo tańszą opcją bedzie zamiana go na np. 14600k na które jest teraz promo z battlefield 6 ale wtedy i tak muszę dokupić/wymienić RAM. Dlatego patrzę w kierunku AMD o zmiany wszystkiego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

57 minut temu, LQSLQS napisał(a):

Dzięki za propozycję. To że mam to nie znaczy że muszę wydać 😁. Widzę że ma ona dodatkowe m2 ale oprócz tego dlaczego warto dopłacić 500pln do ceny MSI X870-P PRO WIFI? 

Siedzę na 12600k z 16gb DDR4. Dużo tańszą opcją bedzie zamiana go na np. 14600k na które jest teraz promo z battlefield 6 ale wtedy i tak muszę dokupić/wymienić RAM. Dlatego patrzę w kierunku AMD o zmiany wszystkiego. 

Ja teraz będę robił upgrade z i5 13400f na i7 14700f, właśnie dokupiłem sobie ramu za 150 ziko a do tego jeszcze ten bf właśnie wleci. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda z płyt którą zaproponowałeś, będzie działać. 

A te dodatkowe sloty m2 i tak nie wykorzystasz, bo jak zainstalujesz w nich dyski to PCIex spada z 16x na 8x.

Pytanie tylko czy to ma sens... kupujesz proca za 1670 i do tego płytę za 400 zł....

Kolega zaproponował MSI MAG B850 Tomahawk Wifi bo ta fajna płyta, jasny, prosty BIOS i do tego działa bez problemów i wygląda dobrze. 

Ja mam asusa i nie mogę powiedzieć że coś z nią nie tak, wszystko działa na należy a zdecydowałem się na X870E właśnie ze względu na USB4. Bo to jedyna różnica pomiędzy X870 a X870E. Niby ma więcej linii PCIex ale to pic na wodę.

Wybór jest jak zawsze zależny od Ciebie, ale pamiętaj to Ty będziesz się później z tym szajsem męczył...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, LQSLQS napisał(a):

MSI B850 GAMING PLUS WIFI ~693 PLN
- MSI X870-P PRO WIFI ~776 PLN

Trzeci slot M.2 PCIe 4.0 x2 więc będzie to działać jak PCIE 3.0x4, także utnie transfery przy dysku GEN 4.

Na B850 Tomahawk to samo ale tam masz jeden slot M.2 więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi