doomfan Opublikowano 27 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia Witam. Mam pytanie jak w tytule. Czy można uszkodzić płytę główną komputera kropelką potu ? Wiem, pewnie dla wielu z Was wydaje się to głupie i infantylne pytanie, ale dzisiaj podczas próby montażu nowego dysku do komputera byłem tak mocno spocony, że niechcący z czoła mi kropelka chyba poleciała gdzieś na płytę główną od strony gniazd, slotów, elementów, procesora, pamięci RAM, itd. i boję się, że coś się stało. Czy płyty główne do komputerów są zabezpieczone warstwą jakiegoś specjalnego lakieru, który chroni ścieżki prowadzone na płycie przez takimi przypadkowymi i niepożądanymi zdarzeniami ? Jak wpisałem podobne zapytanie u "wujka Google" to odpowiedź AI była taka, że z jednej strony kropelka potu może uszkodzić płytę główną, ale z drugiej strony, że płyty główne mają jednak jakąś specjalną cienką powłokę/warstwę jakiegoś specjalnego lakieru który ma je w założeniu chronić przed wilgocią, zwarciami, korozją, temperaturą, i innymi potencjalnie szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. To jak to w końcu z tym jest ? Można w ten sposób uszkodzić płytę główną czy nie ? Proszę o krótką, zwięzłą i konkretną odpowiedź na to pytanie. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackWhite46 Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia Generalnie to jeśli płyta nie miała żadnego prądu, baterii CMOS itd, to mógłbyś ją nawet wsadzić do zmywarki, wysuszyć, i pewnie by dalej działała (nie polecam tego próbować, oczywiście 😛). Raczej nie powinno być żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...