Skocz do zawartości
wish32

Problem z ładowaniem laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

posiadam od 3 lat laptopa Lenovo Legion 15ACH6H 82JU00A1PB. 3 dni temu kilka minut po włączeniu laptop wyłączył się. Myślałem, że dzień wcześniej zapomniałem go podładować i zwyczajnie bateria się rozładowała. Podłączyłem zatem zasilacz i włączyłem laptopa. Po jego uruchomieniu zauważyłem, że ikonka baterii wskazuje ciągle: Stan baterii 0% (podłączono). Po pewnym czasie stan wskazał 100% przy czym w toku dalszego użytkowania nie zmniejszał się, aż do ponownego wskazania 0% i wyłączenia laptopa. Dzisiaj od rana stan wskazuje ciągle 0% podczas ładowania. Wykonałem testy baterii, które załączam poniżej. Jednocześnie sprawdziłem jak to wygląda w Lenovo Vantage (poniżej załączam). 

Czy opisany stan wskazuje na konieczność wymiany baterii laptopa czy coś innego jest tego przyczyną?

obraz.thumb.png.b43a77cf394c85ac0f9cfafe11c2b433.png

Battery report_page-0001.jpg

Battery report_page-0002.jpg

Battery report_page-0003.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

22 minuty temu, Han44 napisał(a):

Może być też gniazdo uszkodzone od podłączania zasilacza, lub bateria do wymiany.

A czy w związku z uszkodzeniem gniazda jakiekolwiek ładowanie nie powinno być możliwe? Podczas podłączenia ładowarki laptop ''żyje'' i nie pada, więc tak jakby podtrzymywany był przez zasilanie zewnętrzne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, wish32 napisał(a):

A czy w związku z uszkodzeniem gniazda jakiekolwiek ładowanie nie powinno być możliwe? Podczas podłączenia ładowarki laptop ''żyje'' i nie pada, więc tak jakby podtrzymywany był przez zasilanie zewnętrzne.

Moja odpowiedź była na taki sam problem, gdzie córka miała identyczną sytuację lapek po gwarancji i Zenek w service stwierdził po oględzinach że gniazdo  (w środku to przylutowane ) ma luzy puścił lut i jak się domyślisz to wiesz co miałem na myśli , niestety są tylko dwie opcje które napisałem w poprzednim poście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Tyś widział w ogóle gniazdo w laptopie Lenovo Legion ?, lut puścił mówisz : ))

Że raz Ci pokazuje 100% raz 1% nie dobry objaw, wypnij baterię wepnij , wypnij wepnij, jeśli to nie wina komunikacji bateria vs kontroler to bateryjka do wymiany ale zanim klepniesz baterię, warto było by sprawdzić co tam oscyloskop podpowiada i jakie są przebiegi. Pozdrowionka.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, P3ch napisał(a):

Że raz Ci pokazuje 100% raz 1% nie dobry objaw, wypnij baterię wepnij , wypnij wepnij, jeśli to nie wina komunikacji bateria vs kontroler to bateryjka do wymiany ale zanim klepniesz baterię, warto było by sprawdzić co tam oscyloskop podpowiada i jakie są przebiegi. Pozdrowionka.

Nie widziałem niestety nie posiadam setek laptopów , napisałem o swoim przypadku czytaj ze zrozumieniem, napisałem że sa dwie opcje bateria lup właśnie to gniazdo , kocham jak ktoś pisze pozdrowionka jakby chciał coś zaakcentować nie napiszę pozdrowionka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi