wish32 Opublikowano Czwartek o 08:47 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 08:47 Witam, posiadam od 3 lat laptopa Lenovo Legion 15ACH6H 82JU00A1PB. 3 dni temu kilka minut po włączeniu laptop wyłączył się. Myślałem, że dzień wcześniej zapomniałem go podładować i zwyczajnie bateria się rozładowała. Podłączyłem zatem zasilacz i włączyłem laptopa. Po jego uruchomieniu zauważyłem, że ikonka baterii wskazuje ciągle: Stan baterii 0% (podłączono). Po pewnym czasie stan wskazał 100% przy czym w toku dalszego użytkowania nie zmniejszał się, aż do ponownego wskazania 0% i wyłączenia laptopa. Dzisiaj od rana stan wskazuje ciągle 0% podczas ładowania. Wykonałem testy baterii, które załączam poniżej. Jednocześnie sprawdziłem jak to wygląda w Lenovo Vantage (poniżej załączam). Czy opisany stan wskazuje na konieczność wymiany baterii laptopa czy coś innego jest tego przyczyną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Czwartek o 09:35 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 09:35 Może być też gniazdo uszkodzone od podłączania zasilacza, lub bateria do wymiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wish32 Opublikowano Czwartek o 09:59 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 09:59 22 minuty temu, Han44 napisał(a): Może być też gniazdo uszkodzone od podłączania zasilacza, lub bateria do wymiany. A czy w związku z uszkodzeniem gniazda jakiekolwiek ładowanie nie powinno być możliwe? Podczas podłączenia ładowarki laptop ''żyje'' i nie pada, więc tak jakby podtrzymywany był przez zasilanie zewnętrzne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 10:44 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:44 Wygląda na to, że akumulator ist KAPUTT! 🫡 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Czwartek o 13:00 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 13:00 2 godziny temu, wish32 napisał(a): A czy w związku z uszkodzeniem gniazda jakiekolwiek ładowanie nie powinno być możliwe? Podczas podłączenia ładowarki laptop ''żyje'' i nie pada, więc tak jakby podtrzymywany był przez zasilanie zewnętrzne. Moja odpowiedź była na taki sam problem, gdzie córka miała identyczną sytuację lapek po gwarancji i Zenek w service stwierdził po oględzinach że gniazdo (w środku to przylutowane ) ma luzy puścił lut i jak się domyślisz to wiesz co miałem na myśli , niestety są tylko dwie opcje które napisałem w poprzednim poście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano Czwartek o 16:39 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:39 (edytowane) Cytat Tyś widział w ogóle gniazdo w laptopie Lenovo Legion ?, lut puścił mówisz : )) Że raz Ci pokazuje 100% raz 1% nie dobry objaw, wypnij baterię wepnij , wypnij wepnij, jeśli to nie wina komunikacji bateria vs kontroler to bateryjka do wymiany ale zanim klepniesz baterię, warto było by sprawdzić co tam oscyloskop podpowiada i jakie są przebiegi. Pozdrowionka. Edytowane Czwartek o 16:41 przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Han44 Opublikowano Czwartek o 17:52 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:52 Godzinę temu, P3ch napisał(a): Że raz Ci pokazuje 100% raz 1% nie dobry objaw, wypnij baterię wepnij , wypnij wepnij, jeśli to nie wina komunikacji bateria vs kontroler to bateryjka do wymiany ale zanim klepniesz baterię, warto było by sprawdzić co tam oscyloskop podpowiada i jakie są przebiegi. Pozdrowionka. Nie widziałem niestety nie posiadam setek laptopów , napisałem o swoim przypadku czytaj ze zrozumieniem, napisałem że sa dwie opcje bateria lup właśnie to gniazdo , kocham jak ktoś pisze pozdrowionka jakby chciał coś zaakcentować nie napiszę pozdrowionka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano wczoraj o 02:21 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 02:21 😵 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu Rozumiem, że nie ma innego gniazda, przez które też się ładuje, żeby wpiąć i sprawdzić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 18 godzin temu Zgłoś Opublikowano 18 godzin temu Witam tak czytam , czytam , lol bateria zrobiła 400 cykli ładowań i ma więcej niż dwa lata, to "Do svidaniya" , nowa czy zamiennik tyź nie wytrzyma wincyj W dniu 28.08.2025 o 18:39, P3ch napisał(a): warto było by sprawdzić co tam oscyloskop podpowiada jo spoko każdy w domu ma oscyloskop , ja pier... ludzie przeważnie w domu nie maja multimetru cyfrowego 59 minut temu, Negan napisał(a): Rozumiem, że nie ma innego gniazda, przez które też się ładuje, żeby wpiąć i sprawdzić? tak każdy laptop posiada co najmniej trzy aby można było sie przepinać w razie konieczności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Negan Opublikowano 15 godzin temu Zgłoś Opublikowano 15 godzin temu 3 godziny temu, Mr.T... napisał(a): tak każdy laptop posiada co najmniej trzy aby można było sie przepinać w razie konieczności... Nie wiem czy trzy, ale mój Lenovo ma np 2, przez które ładuje. Dlatego zapytałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Opublikowano 13 godzin temu 4 godziny temu, Mr.T... napisał(a): Witam tak czytam , czytam , lol mam to samo Wymień baterię i na 99% będzie po problemie, sprawdź tylko jaką masz u siebie i najlepiej dopieraj po numerach i wyglądzie bo mogą się różnić wyglądem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 7 godzin temu, Mr.T... napisał(a): Witam tak czytam , czytam , lol bateria zrobiła 400 cykli ładowań i ma więcej niż dwa lata, to "Do svidaniya" , nowa czy zamiennik tyź nie wytrzyma wincyj jo spoko każdy w domu ma oscyloskop , ja pier... ludzie przeważnie w domu nie maja multimetru cyfrowego tak każdy laptop posiada co najmniej trzy aby można było sie przepinać w razie konieczności... Ty nawet nie wiesz co ty piszesz w ogóle, takie twoje pieprzenie jest prawie na każdy post na tym forum : )). Ja wyznaje zasadę jeśli nie mam o czymś pojęcia to się nie udzielam, rozumiem że masz tu swoich ulubieńców i wysypie się fala hejtu ale musiał ci to w końcu ktoś napisać. Pewnie kupić baterię do Legiona org za parę stów i jak wyjdzie tutaj koledze że dalej to samo to co mu napiszesz ? " przepraszam, strzelałem " ? no to k... chybiłeś i oddawaj parę stów. "tak każdy laptop posiada co najmniej trzy aby można było sie przepinać w razie konieczności... " Może chodziło o USB-C ? ale ty przecież to wiesz : )) Edytowane 10 godzin temu przez P3ch 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Zejdź na ziemie , ile kosztować będzie diagnostyka koszt paczki fajek , czy moze trochę więcej ? bateria kosztuje 200pln. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, falcoon84 napisał(a): Wymień baterię i na 99% będzie po problemie, sprawdź tylko jaką masz u siebie i najlepiej dopieraj po numerach i wyglądzie bo mogą się różnić wyglądem. Co z SMBus, że tak kolegę namawiasz na zamiennik : )) 2 minuty temu, Mr.T... napisał(a): Zejdź na ziemie , ile kosztować będzie diagnostyka koszt paczki fajek , czy moze trochę więcej ? bateria kosztuje 200pln. Diagnostyka w godnym serwisie to koszt 60 zł brutto i wyklucza uszkodzoną przetwornicę ładowania, oraz potwierdzą sprawność identyfikacji zasilacza. A to ważna wiedza. Myślę że tutaj nawet nie ma się co spierać, osoby mające do czynienia na serwisie z Legionami będą wiedzieć o czym piszę, i wolał bym jednak ostrożnie z sugestiami co ktokolwiek ma robić, bo uwierz mi zamiennika odpowiedniego do mocarnego laptopa to się tak nie stosuje " od tak " Edytowane 10 godzin temu przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu 1 minutę temu, P3ch napisał(a): Co z SMBus, że tak kolegę namawiasz na zamiennik : )) dlatego napisałem że 99%, zawsze może zwrócić baterię w ciągu 14 dni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, falcoon84 napisał(a): dlatego napisałem że 99%, zawsze może zwrócić baterię w ciągu 14 dni Oczywiście że tak z gratis uj... anym ładowaniem 🙂 Nawet nie masz pojęcia jak taki zwrot przyjmują nawet nie pytają o szczegóły dlaczego zawracasz, uwierz mi. Może tak napiszę, a ty pognębisz troszkę temat ( nie chce tutaj udawać greka ) ale bateria to prądy , spore prądy , napięcie to druga rola i jak z zamiennikiem będzie lipa lub nie odpowiedni to szkody na laminacie spore i naprawa potem od 450 zł w górę, w zależności od serwisu. Edytowane 10 godzin temu przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu Bateria jak jest rozładowana w 100% i tak nie da sie jej w normalny sposób naładować bo wewnętrzna elektronika na to nie pozwoli , a czy w serwisie będą sie bawić w rozpruwanie baterii i ręczne podpinanie ogniw aby ja podładować ? raczej wątpię, tylko zaproponują nowa baterie. a skoro piszesz 9 minut temu, P3ch napisał(a): Diagnostyka w godnym serwisie to koszt 60 zł brutto to bądź łaskawy podać adres i nazwę serwisu , a ja mowie sprawdzam i co napiszesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu 15 minut temu, P3ch napisał(a): Oczywiście że tak z gratis uj... anym ładowaniem 🙂 Nawet nie masz pojęcia jak taki zwrot przyjmują nawet nie pytają o szczegóły dlaczego zawracasz, uwierz mi. Może tak napiszę, a ty pognębisz troszkę temat ( nie chce tutaj udawać greka ) ale bateria to prądy , spore prądy , napięcie to druga rola i jak z zamiennikiem będzie lipa lub nie odpowiedni to szkody na laminacie spore i naprawa potem od 450 zł w górę, w zależności od serwisu. patrząc po jakości obecnych baterii to jestem przekonany że to jednak padło jedno z ogniw i bateria się zablokowała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) 54 minuty temu, Mr.T... napisał(a): Bateria jak jest rozładowana w 100% i tak nie da sie jej w normalny sposób naładować bo wewnętrzna elektronika na to nie pozwoli , a czy w serwisie będą sie bawić w rozpruwanie baterii i ręczne podpinanie ogniw aby ja podładować ? raczej wątpię, tylko zaproponują nowa baterie. a skoro piszesz to bądź łaskawy podać adres i nazwę serwisu , a ja mowie sprawdzam i co napiszesz ? Ty se sprawdź mózg człowieku. Ja piszę fakty. Nikt tutaj nie napisał o rozpruwaniu baterii ( bo właśnie kompromitujesz się tym tekstem ) tylko napiszę SVOD 4 i wsio jasne dla ludzi w temacie. I podkreślę jeszcze raz dla jasności, nigdzie nie napisałem że faktycznie chłop nie ma uszkodzonej baterii, ale warto było by to zweryfikować zanim wyda parę stówek na baterię dobrej jakości. Zacytuje Cię tutaj - Bateria jak jest rozładowana w 100% i tak nie da się jej w normalny sposób naładować bo wewnętrzna elektronika na to nie pozwoli - tutaj to piszesz bzdury nawet jeśli bateria będzie miała jakieś napięcie a ilość cykli będzie przekroczona to również nie podejmie przyjęcia energii. Edytowane 9 godzin temu przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu Fakty nie teorie , podaj nazwę i adres serwisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 26 minut temu, Mr.T... napisał(a): Fakty nie teorie , podaj nazwę i adres serwisu Śmieszny jesteś. Nie dla psa kiełbasa. Ty mi tu z serwisem a ja Ci wyżej napisałem trochę faktów ale te olałeś ale na swoim się ujebałeś. ... Co z tymi ludźmi. Reasumując: Zdanie osób z tego wątka 1. Kupić zamiennik baterii do Lenovo Legion 2. Na 99% to wina baterii bez potwierdzenia -------------------------------------------------- Moje zdanie: 1. Oddać do serwisu który ma pojecie co robi - zweryfikują czy przetwornica ładowania nie dostała strzała i sprawdzą Ci identyfikację zasilacza czy jest poprawna by wykluczyć ( uszkodzony obwód ładowania ) Ewentualnie sprawdzą Ci czy bateryjka już ma przekroczony limit cykli ładowania ( ewentualnie zrobią reset ) i dalej będziesz mógł korzystać ze starej baterii aż się nie skończy. Wybierz co chcesz i temat uważam za zakończony. Dobrego wieczoru. Edytowane 9 godzin temu przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu Obrażaniem innych użytkowników forum raczej nie zyskasz aplauzu, i mi nie potrzebny serwis tylko autorowi tematu, a skoro sam napisałeś serwis kosztuje 60pln. to chętnie tez sie dowiem gdzie można w takiej cenie oddać laptop do sprawdzenia. nie potrafisz podać , to kto tu jest nie wiarygodny ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P3ch Opublikowano 9 godzin temu Zgłoś Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 4 minuty temu, Mr.T... napisał(a): Obrażaniem innych użytkowników forum raczej nie zyskasz aplauzu, i mi nie potrzebny serwis tylko autorowi tematu, a skoro sam napisałeś serwis kosztuje 60pln. to chętnie tez sie dowiem gdzie można w takiej cenie oddać laptop do sprawdzenia. nie potrafisz podać , to kto tu jest nie wiarygodny ? Nie potrafię 😉 Za to ty potrafisz wiele makaronu nawinąć na uszy 😉Nawet jesteś w tym specjalistą mogę dodać. Edytowane 9 godzin temu przez P3ch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...