Skocz do zawartości
essee

Zestaw na wrzesien do 9k - obudowa

Rekomendowane odpowiedzi

13 minutes ago, Dikson said:

P400A czy G400A?

Wstępnie za 8400 masz wraz z obudową,.7800X 3D z 5070TI z dobrym chłodzeniem https://proline.pl/koszyk/07f0555d

P400A,
Co do tego zestawu to wole 9800X3D bo czasem pracuje na wlasnym sprzecie i potrzebuje wtedy mocniejszego cpu (+ w przyszlosci jesli bede szybciej wymienial czesci to dluzej posluzy 9800), jedyne co to zastanawiam sie czy musze kupic obudowe (jesli tak to jaka? Cena nie jest jakims mocnym argumentem, ale tez nie chce obudowy za 1k) czy moge jechac na swojej a srodek wyprzedac na olx.
No i w tym zestawie co wrzuciles to karta jest drozsza o 300 zl dlatego ten ze strony purepc mi siedzi bo karta ma w miare normalna cene jak na 5070ti

Edytowane przez essee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wychodzi na to że wedle opisu Eclipse P400A , AIO na górze nie zamontujesz , trochę szkoda jak chciał byś takowe zamontować , to albo porządne dwu wieżowe powietrzne , albo nowa obudowa 

jak byś wystawiał sprzęt to mógł byś zamieścić linka 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minutes ago, Mr.T... said:

Witam

wychodzi na to że wedle opisu Eclipse P400A , AIO na górze nie zamontujesz , trochę szkoda jak chciał byś takowe zamontować , to albo porządne dwu wieżowe powietrzne , albo nowa obudowa 

jak byś wystawiał sprzęt to mógł byś zamieścić linka 

No wlasnie i tu jest zagwostka, bo w zestawach z purepc jest jedynie Thermalright Peerless Assassin 120 SE lub Endorfy Fortis 5 ktorego akutalnie mam zalozonego. Pytanie czy warto sie bawic w AIO jak Arctic liquid freezer lub cos podobnego.
Jesli chodzi o obudowe to czy Fractal Design North bedzie wystarczajacy w takim configu? 
Koszyk
Co w tym byscie zmienili, dodali? Nie zalezy mi na fancy chlodzeniu bo pc stoi na polce obok biurka i nawet go nie widze, ale jesli to zapewni lepsze chlodzenie (i mozliwosc rozbudowy w przyszlosci wieksza) to jestem w stanie rozwazyc taki zakup

Edytowane przez essee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj toczy się  dyskusja czy obecnie sprzedawane dyski KC są na kościach Microna czy Kioxia , to skoro producent gra z klientami w ruletkę to trzeba mu pokazać środkowy palec i zakupić dysk innego producenta   

Thermalright Phantom Spirit 120 SE Black - to jest wersja z 7 ciepłowodami ta z linku ma 6 ciepłowodów   

https://www.morele.net/phantom-spirit-120-se-black-14846351/

czy taki procesor wymaga AIO ? , zdania są podzielone co do plusów i minusów AIO , ale do grania raczej ogarnie temat powietrzne 

wybrana karta graficzna ma prawie 33cm a obudowa Fractal Design North , Maksymalna długość karty graficznej 35.5 cm , tak 2cm to tak nie za wiele wolnego miejsca zostanie , w razie potrzeby AIO 360mm na górze tyż nie zamontujesz, wiec wersja XL ? albo innego producenta 

ostatnio wykorzystywałem obudowę nie Fractala do budowy PC , ale tez z takim drewnianym przodem i jakoś nie jestem fanem takiego wizualnego bajeru , nie przemawia to do mnie. 

jaką kulturę pracy maja zasilacze z 12cm wiatrakami , no moze być wyraźnie słyszalny xD 

RTX PNY vs Gigabyte ta różnica cenowa z czegoś wynika , wydajniejszy układ chłodzenia , lepsza kultura pracy. 

wisz ten zestaw od Diksona , jak by pozamieniać na wersje bez ARGB skoro nie potrzebujesz lub nie podłączać i wsadzić ten cpu co chcesz to raczej powinno to dobrze działać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, biorac pod uwage Twoje rady zlozylem to
koszyk
Monitor kupie sobie oddzielnie, pamiec mam 1tb aktualnie wiec moge ja przelozyc ze starego kompa.
Jedyna rzecza ktora mnie zastanawia to ze ten lian li jest aktualnie niedostepny, a mam czas do konca wrzesnia i nie chce zostac bez alternatyw (Phanteks XT Pro Ultra TG ARGB bedzie okej? Teoretycznie miejsca ma podobnie).
Faktycznie ten fractal z tym drewnem nie jest mi potrzebny bo nawet nie bedzie stal na biurku wiec wyglad nie jest az tak wazny, a uzytecznosc.
Jakies alternatywy obudowy? Koszyk wyglada okej? (zmienilem tylko cooler na taki bez rgb bo jest roznica cenowa, reszta cenowo stoi tak samo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszyk
Final final v3, zmienilem chlodzenie na arctic liquid 3, miesci sie do tej obudowy i ma duzo opinii.
Jedyne co mnie martwi to ze na proline nie ma zadnych plyt glownych i moge sie jeszcze wstrzymac ale nie mam pojecia czy pojawia sie do konca miesiaca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi